(14.30 hodin)

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych navrhl zařazení nového bodu pod názvem Informace předsedy vlády o jeho pobytu v Itálii. Navrhuji tento bod zařadit jako bod číslo 5, to znamená druhý bod po vetech prezidenta republiky. Čili bod číslo 5.

Dovolte mi velmi stručné zdůvodnění tohoto návrhu. Pan předseda vlády Mirek Topolánek strávil minulý týden v Itálii na ostrově Sardinie. O této své cestě informoval předseda vlády velmi mlhavě a pouze pod tlakem médií. Předseda vlády však není soukromou osobou a o svých hlavních aktivitách by měl veřejnosti poskytovat včasné a úplné informace. Kolem této cesty se postupně objevila celá řada pochybností a spekulací, které předseda vlády nevyvrátil. Jedná se zejména o diskutabilní způsob dopravy letounem, který zřejmě vlastní slovenská finanční skupina GNT. Není navíc vůbec zřejmé, kdo tento nákladný let hradil. V průběhu minulého týdne se o tom objevily rozporuplné a protichůdné informace. Není to navíc poprvé, kdy se tato finanční skupina objevuje v blízkosti pana předsedy vlády Topolánka.

Pochybnosti panují i o účelu premiérova italského pobytu, neboť není zřejmé, či se jednalo o privátní dovolenou, nebo zda zde proběhla i pracovní jednání týkající se vládní agendy. Tomu by mohla nasvědčovat i přítomnost ministra dopravy Řebíčka a také premiérova přítele Marka Dalíka, který se zabývá lobbingem. Spekuluje se např. o vazbě těchto jednání na budoucí privatizace Letiště Praha či budoucí privatizace Českých aerolinií či budoucí vládní zakázky v oblasti elektronického zpoplatňování dopravy.

Věřím, že pan předseda vlády využije zařazení tohoto bodu a seznámí Poslaneckou sněmovnu se skutečným účelem své cesty a také s okruhem účastníků této cesty. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Zaorálek, připraví se pan poslanec Mlčák.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážený premiére, vládo, budu také chtít zařazení nového bodu na tomto jednání Poslanecké sněmovny, protože také nemám informace. Můj nový bod se bude také týkat zahraniční politiky vlády.

Já jsem, přátelé, zjistil, že vláda má - jak se pídím po informacích - server, speciální server, který se jmenuje Na pravou míru, kde si můžeme také čerpat informace o tom, co vláda dělá, a bohatě třeba informace o cestách pana premiéra do zahraničí. Na tomto serveru jsem se dostal k velkému množství informací. Například jsem získal podrobnou představu o cestě pana premiéra do republiky Mali, i jsem se informoval o tom, o čem pan premiér informoval naše partnery v této republice. Já jsem z tohoto serveru Na pravou míru zjistil, že pan premiér informoval naše protějšky na Mali o prioritách českého předsednictví, na které se chystáme v roce 2009. Přiznám se, že mám radost z toho, že v Mali vědí, co budou priority českého předsednictví. Já to nevím. (Potlesk z řad sociální demokracie.) Je to daleko od nás, možná oni vědí leccos z toho, co tato Sněmovna se nedověděla. Ale jsem rád, že v Africe tuší věci, které nám ještě nedocházejí. Jsem také rád, že jsem se to dověděl.

Nicméně některé jiné informace mi, pane premiére, bohužel stále chybějí. I když Kapverdské ostrovy, Mali a další jste pokryl na tom serveru, mně chybějí úplně elementární informace - já se za to omlouvám. V podstatě vůbec netuším, proč vláda uznala Kosovo teď na jednání v Teplicích. Já ty důvody neznám, tak se nezlobte, že budu natahovat toto jednání Sněmovny a že budu žádat zařazení ještě jednoho bodu. Bodu, který jsem nazval Informace vlády o důvodech, které ji vedly k přijetí usnesení ve věci uznání nezávislosti Kosova. A protože o tom budete hlasovat, dovolil bych si vám říci důvody, proč si myslím, že byste měli tento bod podpořit.

Především vláda toto uznání provedla zjevně v rozporu s usnesením Sněmovny, které jsme tady přijali. My jsme ve Sněmovně, pokud si vzpomenete, vyzvali vládu k dalšímu posouzení situace v Kosovu a dalšímu jednání. Dokonce jsme si mysleli, že se o tom s námi vláda dále bude bavit. Pan ministr Schwarzenberg to výslovně slíbil v zahraničním výboru.

Přiznám se, nesdílím argumenty, které zazněly např. z úst pana ministra Schwarzenberga, který v médiích řekl, že kosovská reprezentace již plní sliby, které dala. Tak jsme slyšeli to říci pana ministra. Já si vůbec nemyslím, že by po dvou třech měsících byly informace a znalosti, na základě kterých vláda podobné usnesení mohla přijmout. Vůbec nevím, na základě čeho se takto vláda rozhodla. Podle mne situace v Kosovu nám nedává důvody k žádným závěrům tohoto typu.

Jsem přesvědčen, že to téma se mělo sem do Sněmovny dříve, než to vláda uznala, ještě vrátit. Navíc jsme si někteří mysleli, že jsme se na tom dohodli. To byl možná náš omyl, pokud jsme měli pocit, že nám někdo řekl, že se k tomu vrátíme. Ale nicméně nevím, jestli to vláda udělala proto, že si chtěla tu debatu tady ušetřit, protože jí připadalo, že to takto spláchne a bude to hotovo, ale myslím, že to byl naivní předpoklad. My se této debatě podle mne vyhnout nemůžeme. Dokonce si myslím, že nesmíme. Proto vás žádám, aby za poslední bod, který zde byl navrhovaný poslancem Sobotkou, jsme hlasovali o zařazení bodu, který jsem řekl - informace vlády, proč takto rozhodla. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Přesto bych potřeboval znění bodu, který jste navrhoval jako první.

Nyní vystoupí pan poslanec Tluchoř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, krásné dobré odpoledne. Nebojte se, nepřicházím doplnit informační deficit pana poslance Zaorálka. Přicházím také s návrhem na zařazení nových bodů, a to návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny číslo 8 z 1. schůze 14. srpna 2006 a návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny číslo 14 z 1. schůze 15. srpna 2006. Jsou to dva body. Navrhuji jejich pevné zařazení na zítra odpoledne jako první bod, pokud tam není zařazeno pevně; pokud ano, tedy poté jako pevně zařazené.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, můžete mi tyto body dát písemně? Děkuji.

Dále do rozpravy se přihlásil pan poslanec Mlčák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Dobré odpoledne. Pane předsedo, kolegyně, kolegové, jako zpravodaj sněmovního tisku číslo 466 uvedeného v pozvánce pod bodem 91, což je Souhrnná zpráva o činnosti veřejného ochránce práva za rok 2007, si dovoluji navrhnout pevné zařazení na pátek 6. června jako první bod po obědě. Důvodem je osobní účast pana veřejného ochránce práv dr. Otakara Motejla. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále vystoupí pan poslanec Benda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, mám dva návrhy.

První se týká přesunu bodů, které byly v prezidiálce - zde prosím, aby pan předseda dával pozor.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já dávám na rozdíl od vašich a mých kolegů celou dobu pozor. Kdybych nedával pozor, tak to asi nemohu řídit. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Marek Benda: Já se vám omlouvám, pane předsedo. To neměla být nepřátelská poznámka. Omlouvám se.

Body, které vy jste navrhoval v prezidiálce, to body 15, 16 a 29, občanský soudní řád, sněmovní tisk 390, soudy a soudci, sněmovní tisk 425, obě dvě druhá čtení, a obchodní zákoník, tisk 498, první čtení, jste navrhoval na žádosti ministra spravedlnosti na zítřek odpoledne. Po diskusi s ministrem spravedlnosti bych si dovolil navrhnout, aby tyto body byly přeřazeny na příští úterý odpoledne z důvodu potřeby zejména u druhých čtení vyčkat ještě u soudu a soudců na stanoviska Soudcovské rady Nejvyššího soudu České republiky, u občanského soudního řádu na jednání ústavněprávního výboru a jeho konečné znění. Takže toto je první návrh, který bych chtěl dát.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP