(16.50 hodin)
(pokračuje Nečas)

Ano, můžeme před těmito věcmi strkat hlavu do písku, můžeme nad nimi mávat rukou. Ale musíme si současně položit jednoduchou otázku: Je toto chování od nás jako od politických reprezentantů této země zodpovědné? Je zodpovědné za situace, kdy Severoatlantická aliance jednoznačně a čerstvou návštěvou generálního tajemníka opětovně potvrdila, že roste riziko proliferace zbraní hromadného ničení, že evidentně roste riziko vývoje balistických zbraní, že jsou tady země, které buďto cíleně usilují o získání těchto systémů, nebo které nejsou schopny zajistit, aby se někdo, například nějaká teroristická skupinka nebo vzbouřenecká skupinka, nezmocnil těchto prostředků dopravy zbraní hromadného ničení i samotných zbraní hromadního ničení.

My jsme povinni na tyto věci reflektovat. Jsem přesvědčen o tom, že se dříve nebo později česká demokratická politická reprezentace shodne na tom, že nebude surfovat na náladách české veřejnosti, ale že se zachová zodpovědně vůči budoucnosti této země, a ta bezpečnost se buduje, dámy a pánové, na desítky let. Začít dělat bezpečnostní opatření včetně účasti v jednotlivých programech ve chvíli, kdy je zjevné, že nebezpečí je každodenní realitou a že může vypuknout tato krize ze dne na den, je krajně nezodpovědné. Čekat takto dlouho znamená chovat se nezodpovědně vůči budoucnosti této země a vůči 10 milionům obyvatel, kteří tady žijí. A já jsem přesvědčen, že dříve nebo později většina české demokratické reprezentace se shodne na zodpovědném přístupu k naší národní bezpečnosti.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Rath, potom pan poslanec Hamáček a pak s přednostním právem pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pan poslanec Rath s faktickou poznámkou.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, to je možná kouzlo nechtěného. To kouzlo je v té paralele s první republikou. Jestli ten radar skutečně není to, co byla ta Maginotova linie ve Francii. Byla Maginotova linie. Co udělal Hitler? Obešel ji přes Belgii. K čemu byla? Úplně k ničemu. Miliardy franků vynaložené na nic. Totéž vlastně potkalo Československou republiku. Stamiliony, možná miliardy korun do pasivní obrany. Výsledek. Anšlusem Rakouska bezcenný systém. Takže jestli tohle jste měl, pane ministře, na mysli, tak ta paralela je dost děsivá. Investice miliard, stamilionů do jakéhosi systému, který v podstatě je naprosto k ničemu.

Obávám se, že paralela zase tak úplně nekulhá. Vy jste ji tady chtěl jako určitou historickou paralelu na podporu toho, co jste říkal. Ale usvědčil jste se z toho, že právě nekulhá, že tady se možná jaksi budeme vzájemně přetahovat, investovat obrovské prostředky do systému, který je namířen proti buď neexistujícím nepřátelům, nebo proti zbraním, které nebudou užity. Pokud hovoříte o teroristech, tak ti na nás raketu nevystřelí. Ti použijí když jadernou zbraň, tak takzvaně špinavou bombu. Proti tomu je vám radar platný asi tak jako - víte co. Jako mrtvému - tři tečky. Čili trochu používejte (hlasy z pléna) - zimník, správně, přesně tak - takže používejte správné příklady.

Když jste použil tento příklad, tak jej aplikujte přesně tak, v jakém historickém kontextu dopadl, tedy zbytečně vynaložené peníze, zbytečně vynaložená energie. A výsledek horší, než kdyby ty peníze byly tehdy vynaloženy vládami do jiných obranných systémů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan předseda vlády Mirek Topolánek. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já jenom pro pořádek. Já si myslím, že ta paralela byla správná. A to v tom smyslu, že prvorepublikový problém nebyl v tom, že bychom vyhodili peníze za ony pevnosti a za tu pevnostní bariéru proti Němcům, ale kvůli chybějící vůli k obraně. A to si myslím, že je ten problém. A ta paralela je naprosto přesná. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já musím tedy také faktickou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže dobře, takže místopředseda Zaorálek s faktickou. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Především jsem chtěl nesouhlasit s panem ministrem Nečasem. On tady pořád vytvářel dojem, že ten radar souvisí s nějakými požadavky NATO na Českou republiku. Prosím vás, byla tady konference, byli tady představitelé NATO včetně generálního tajemníka Scheffera. Nikdo neřekl, že nás NATO žádá, abychom tady instalovali radar! Prostě v NATO žádný takový požadavek neexistuje a nemůže existovat!

Ale něco po nás chtěli. Pan generální tajemník přece vyzval Českou republiku kriticky, že má zvýšit svoje výdaje na obranu, na ten závazek, který máme, 2 %. Na mě to působilo dojmem, že říká: pouštíte se do dvoustranných obchodů se Spojenými státy, ale nedržíte závazky, které máte v NATO! Nemůžete popřít, že tato kritika ze strany pana Scheffera zazněla. To je to, co máme dělat jako členové NATO. To je závazek, který máme plnit. Ale místo toho děláme prostě projekt, který je nejistý, nejasný a společnou evropskou obranu rozbije.

To je jedna věc. A druhá. Já jsem teď četl průzkum pana Hartla, toho specialisty na průzkumy, a on se zamýšlí nad takovou věcí - že je zvláštní, že když se ptají občanů, tak zjišťují, že lidé v České republice chtějí zvýšit výdaje na obranu, chtějí obranyschopnost, pokládají to všechno za vážnou věc, a zároveň nechtějí radar. A Hartl se ptá: Jak je to možné? Ti stejní lidé, kteří si uvědomují, že musíme plnit závazky, ti stejní lidé, kteří dokonce říkají, že obrana země je důležitá věc, souhlasí s tím, že NATO je místem, kde máme plnit závazky, ti stejní lidé nechtějí radar. Jak je to možné?

Rozumíte, neohánějte se NATO. Ten důvod je v tom, že současný americký prezident nemá důvěru nejen v Americe, kde klesl na nejnižší preference v historii Spojených států, co se preference měří, ale on dokonce nemá důvěru ani v České republice. Jeho projekty nemají důvěru a vy nemáte argumenty, kterými byste tu veřejnost přesvědčili. To prostě nesouvisí se zbabělostí lidí. Jako lidé nejsou zbabělí. Lidi nebyli ani v tom roce 1938 zbabělí. Jako proč říkáte, že to je nějaká provinciální česká zbabělost, když tu žádnou nevidím? Pouze prostě nikdo nedokázal, že tenhle radar není nějaké pouhé placebo, že to prostě není jenom zájem nějakých velkých zbrojařských komplexů, ale že to reálně neznamená nic dobrého pro bezpečnost České republiky a Evropy. Tuhle debatu jste nedokázali vést tak, abyste se v ní stali lídrem a přesvědčili veřejnost!

A poslední, to NATO. Já nesouhlasím s tím, pane ministře, jak interpretujete fakta kolem NATO a vstupu do NATO. (Hlasy ze sálu.) Sociální demokracie říkala, že chce referendum ke vstupu do NATO. Vy říkáte, že dnes -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane místopředsedo, dovolte, já vás přeruším. Ne, ne, ne, ne! Buďte u mikrofonu.

Já nemám rád to pokřikování nějaké dvě minuty. Je to řádná přihláška. (Námitky ze sálu.) Dal přednost panu Zaorálkovi (poslanec Rath). Vždyť pokynem hlavy jsme se dohodli, takže pan místopředseda Zaorálek má řádnou přihlášku. Já bych poprosil, abyste na mě nepokřikovali!

Prosím, pokračujte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom dokončím to poslední. Mně jde o to, že my jsme chtěli referendum ke vstupu do NATO, a když se dneska podíváte na preference, jak se lidé identifikují s naším členstvím v NATO, tak preference jsou nízké. To není pravda, že to je dneska v pohodě. Já mohu říci, že kdybychom tehdy to referendum udělali, tak prostě byla větší šance, že se lidé s NATO ztotožní, a že by dnes ta identifikace byla vyšší. Já si prostě myslím, že to nelze interpretovat, jak to interpretujete vy. A dodnes nejsem přesvědčen, že bylo dobré to referendum prostě nedělat před vstupem do NATO!

My jsme nebyli ti, kteří to chtěli bourat. My jsme chtěli s veřejností vést debatu a mluvit o tom, ale v každém případě bychom dnes mohli být dále než jsme, protože NATO je na chvostu. I dnes v preferencích.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Já bych skutečně velmi prosil pana premiéra, aby si našel čas a doplnil si určité znalosti z oblasti historie. Protože tvrdit, že nám v roce 1938 chyběla vůle k obraně, je skutečně tvrzení, které se nezakládá na pravdě. A je to zbytečná urážka Československa, československých občanů a Československé republiky. Prosím, abyste si skutečně doplnil konkrétní reálie, a pak říkal to, co je pravda, byla pravda, a interpretoval ty věci tak, jak skutečně interpretovány podle pravdy mají být, a ne podle toho, co si myslíte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP