(16.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S přednostním právem, respektive s řádnou přihláškou do rozpravy obecné - s faktickou pan premiér. Poté pan poslanec Šťastný.

Máte slovo, vážený pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní předsedající, jak dlouho a únavně se dá hovořit o něčem jiném, než je předmětem projednávání.

Zkusme si připomenout, o čem se vlastně tady bavíme. Bavíme se o chybách, škodách a nálezech Nejvyššího kontrolního úřadu v programu rozvoje a obnovy fakultních nemocnic v období 2003 až 2006. Bavíme se tedy o tom, jaké nápravné opatření zvolilo ministerstvo, aby, pane předsedo Rathe, napravilo chyby vaše a vašich předchůdců. A ta kritéria nápravy vámi způsobených škod jsou uvedena velmi jednoduchým způsobem právě v reakci ministerstva a vlády na tuto zprávu a na tento nález NKÚ. Já myslím, že to je všechno.

Pokud se vrátíme k meritu věci, tak ta diskuse se má týkat možná toho, jestli opatření zavedená a řekl bych řešící problémy vámi způsobené dnešním Ministerstvem zdravotnictví jsou dostatečná, nebo jsou nedostatečná. Nic na tom ale nezmění ten fakt, že ty škody jste způsobili vy. Ta investiční pochybení jste způsobili vy a vaše ministerstvo a naše ministerstvo to musí napravovat.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já toto vystoupení beru i jako výtku předsedající k tomu, aby se snažila usměrnit vystupující k tématu, které je otevřeno tímto bodem.

Pane poslanče Šťastný, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Já po tomto vystoupení pana premiéra pouze fakticky bych chtěl napravit jedno rčení, nebo jednu tezi, kterou tady pan předseda Rath použil, totiž že Všeobecná zdravotní pojišťovna je jedním z odborů Ministerstva zdravotnictví. Já se pak divím, že předseda vašeho poslaneckého klubu pan Hašek je členem správní rady takového odboru našeho ministerstva, je to velmi zajímavé. A spousta vašich členů taky.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já myslím, že nemá cenu to - to je debata hluchých. Prostě ta otázka moje zněla jednoduše: Jakým způsobem chcete předcházet případným hospodářským či jiným problémům v přímo řízených organizacích, když jste systémy, které byly nastavovány jako kontrolní mechanismy, zrušili? A čím jste je nahradili? Já jsem se to nikde nedozvěděl, nedočetl.

Tady hovoříme o chybách. Pane premiére, já vám tady můžu vyjmenovat obdobné zprávy NKÚ zase vašich vlád a budeme se tady obviňovat, co bylo za ministra Rubáše a Stráského, a tam docházelo k těmto věcem a dalším věcem. Konečně, teď jste se dohodli, že oddlužíte všeobecnou nemocnici na Karláku a Motol. Víte, kdy vznikly ty dluhy? Ty vznikly za vlád Václava Klause, tedy za vašich vlád. To je zhruba miliarda. A půjčoval to tehdy pan ministr Stráský s tím, že za deset let se to vrátí. Deset let uběhlo, já si to ještě dobře pamatuju. Deset let uběhlo, nikdo nic nevrátil a vy to odpustíte, protože ty dluhy vznikly za vašich vlád. Ale pravděpodobně by to dneska odpustily i naše vlády, protože taková byla tehdy situace.

Čili myslím si, že ta debata tady neměla být vedena, za čích vlád vznikly tady tyto problémy, protože myslím si, že tady mají máslo na hlavě všechny vlády od roku 1990 až doteď, a spíš bychom se měli bavit, jak tomu předcházet, co s tím dělat. A to byl můj dotaz.

Já jsem se čistě ptal. My jsme začali zavádět určité inteligentní systémy na sledování hospodaření, účelnosti investic, kvality péče. Vy jste přišli, tyto systémy jste zrušili a řekli, že je nahradíte něčím jiným. Já jsem se ptal, čím jste to za dva roky nahradili. Nedozvěděl jsem se ale vůbec nic. Čili to ve mně vzbuzuje dojem, že jste to jen zdestruovali a nepřinesli jste nic. To vám tedy pěkně děkujeme!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Žádnou další přihlášku do obecné rozpravy nevidím. Obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Pan zpravodaj navrhl v obecné rozpravě usnesení, kterým by Sněmovna měla vzít tento závěr na vědomí. Už ho tedy myslím nemusíme opakovat v rozpravě podrobné. Táži se, zdali si ještě někdo další přeje vystoupit v rozpravě podrobné. Není tomu tak. Končím rozpravu podrobnou.

Táži se pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu i pana zpravodaje, jestli chtějí na závěr sdělit... Není tomu tak.

Můžeme tedy přikročit k hlasování o návrhu usnesení. Já si ještě dovolím přivolat z předsálí ty poslankyně a poslance, kteří si přejí se účastnit tohoto hlasování.

Ještě jednou tedy přednesu návrh usnesení, tak jak bylo navrženo panem zpravodajem: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce číslo 06/25 - Finanční prostředky státního rozpočtu poskytnuté na realizaci programu Podpora rozvoje a obnovy materiálně-technické základny fakultních nemocnic."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 224 a táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 110 poslankyň a poslanců pro návrh 73, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl přijat.

 

Tímto končím projednávání bodu 90. Děkuji panu prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu za účast při jeho projednávání.

 

A nyní se, dámy a pánové, vrátíme k přerušenému bodu

 

80. až 87.
Informace předsedy vlády o postupu vyjednávání o umístění
prvků protiraketové obrany na území České republiky

 

Hlásí se pan poslanec Jiří Paroubek. (Vznesl dotaz z lavice: Jsou vyčerpány přihlášky?)

Já si vám dovolím zrekapitulovat, respektive připomenout, v jaké fázi se nalézáme. Sloučili jsme několik bodů, tedy body 80 až 87 týkajících se tohoto tématu. Proběhlo úvodní slovo předsedy vlády pana Mirka Topolánka. S přednostním právem poté vystoupil místopředseda Poslanecké sněmovny pan Zaorálek a s faktickou poznámkou pan poslanec Vítězslav Jandák.

Nyní tedy otevřu obecnou rozpravu a přečtu vám přihlášky do této rozpravy. Jsou přihlášeni pan poslanec Hamáček, pan poslanec Exner dvakrát - pardon, jedna z přihlášek je do rozpravy podrobné, omlouvám se. Pan poslanec Jiří Paroubek, pan poslanec Zdeněk Prosek a pan poslanec Vladimír Koníček. Dále se hlásí do této rozpravy pan poslanec Jičínský a pan místopředseda vlády Vondra, který samozřejmě může vystoupit s přednostním právem.

Zeptám se tedy pana poslance Paroubka, jestli chtěl pouze upřesnit, respektive specifikovat a dotázat se, jestli jeho přihláška je zahrnuta do obecné rozpravy, nebo využít jinou možnost. Takže vystoupí v tom pořadí, jak jsem přečetla přihlášky do diskuse.

Pane místopředsedy vlády Vondro, přejete si využít přednostního práva? Já se omlouvám, já na pana místopředsedu nevidím přes tu bedničku. Takže v pořadí. Děkuji.

Prosím tedy pana poslance Jana Hamáčka. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, pokud pan předseda vlády ve svém úvodním slovu říkal, že není jeho vinou, že jsme se dostali do situace, kdy máme rozjednáno několik bodů a některé z těchto bodů byly přerušovány či ukončeny či vyřazeny z programu, tak je to pravda pouze částečně, protože já předpokládám, že minimálně v případě, kdy vládní koalice hlasovala pro to, aby ta rozprava byla přerušena, popřípadě aby ten bod byl vyřazen z programu, tak on zcela jistě svým hlasem, pokud byl přítomen, tuto věc podpořil. Nicméně věřím, že dnes se tak nestane a že dnes konečně se tou celou věcí probereme až ke konci a dostaneme se až do podrobné rozpravy.

Tady již proběhla debata na této schůzi v rámci interpelace pana poslance Paroubka, kdy se opozice snažila tu debatu vyvolat a musela pro to zvolit metodu, která není úplně jednoduchá - metodu písemné interpelace a její následné zařazení. Ale to se nám podařilo a myslím si, že ty hlavní myšlenky zde již zazněly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP