(16.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Čím jste je nahradil? Kde se tyto výsledky dozvíme? A jak porovnáváte tyto organizace podle výsledků mezi sebou? A jakou personální politiku a jaké důsledky to má?

Proto jsem se tady ptal, z jakých důvodů byl třeba odvolán ředitel psychiatrické léčebny, a dozvěděl jsem se, že uklízíte. Tak jsem se dozvěděl, že jste uklidili úspěšného ředitele Ivana Davida asi jen proto, že je sociální demokrat.

Dámy a pánové, zaděláváte si na jedno: že příští vlády vás budou uklízet úplně stejným způsobem!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou pan poslanec Boris Šťastný. Prosím, vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, já jsem vůbec nechtěl vystupovat a reagovat na toto vystoupení. Ale když hovoříte konkrétně a ptáte se, pane předsedo Rathe, prostřednictvím předsedající, na to, jakým způsobem a proč jsou prováděny personální změny ve vedení jednotlivých nemocnic, já si myslím, že hlavním ukazatelem a hlavním kritériem by vždy měly být ekonomické výsledky daného zařízení a kvalita poskytované péče. Já si myslím, že všichni si budou moci srovnat ekonomické výsledky zdravotnických zařízení za období sociální demokracie a ekonomické výsledky těchto stejných zařízení za vlády koalice. To je první věc.

Druhá věc. Hovořil jste o Psychiatrické léčebně v Bohnicích. Já jako pražský poslanec především si uvědomuji, že za předchozího vedení pana Davida např. byl zrušen denní stacionář a noční stacionář pro psychiatricky nemocné pacienty a tito se pohybovali po městě v noci bez jakékoliv péče a byly odkázáni na pomoc svoji nebo svých bližních. Já to pokládám za velký problém a konečně se situace v této chvíli, doufám, zlepší.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Než dám slovo panu poslanci Davidu Rathovi, dovolím si zdvořile připomenout název bodu, kterým se dnes zabýváme, a to je Kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu z kontrolní akce č. 06/25 - Finanční prostředky státního rozpočtu poskytnuté na realizaci programu Podpora rozvoje a obnovy materiálně-technické základny fakultních nemocnic.

Vážený pane poslanče Rathe, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní předsedající. Já znovu musím zdůraznit, že bohužel ty věci jsou spojeny, protože přece vy musíte mít nějaký objektivní systém, který hodnotí výsledky managementů a průběžně je kontroluje. To přímo souvisí s výsledky kontrolní zprávy NKÚ. To kupř. má být jeden z hodnoticích parametrů, proč ředitel buď má dostat odměnu, když kontrola dopadla dobře, nebo naopak má být třeba vyměněn, když dopadla velmi špatně. Čili my tady si sice vyslechneme nějaké nedostatky, ale my přece musíme mít ambici věcem předcházet a hodnotit to průběžně, což jsem se tady snažil říci, že to byla ambice vlády sociální demokracie zavést sofistikované, pokud možno co nejpřesnější systémy na hodnocení manažerů přímo řízených organizací. Tak se chová každá inteligentní větší společnost, že má takové sofistikované průběžné systémy.

Čili opět opakuji, jsou to systémy, a my jsme je zaváděli a zveřejňovali na internetu, kde jste se mohli dočíst, jaké jsou výsledky hospodaření. Já prosím, prostřednictvím předsedající, nevím, jaké jsou dneska výsledky jednotlivých přímo řízených organizací. Za mého působení na ministerstvu jste každé čtvrtletí věděl, protože byla povinnost nemocnic to zveřejňovat, jakou mají ekonomickou bilanci. Já nevím, jaké dneska třeba mají platy v nemocnicích, já nevím, kolik jim personálu schází, já nevím, jakou mají kvalitu péče, jakou mají úmrtnost, jakou mají délku hospitalizace na jednotlivé diagnózy. To všechno jste si mohl před dvěma lety najít na internetu. Dneska tam nenajdete tato data!

Čili já se znova tady ptám - když tady není ministr Julínek, který někam utekl, tak možná to bude to vědět jeho nadřízený premiér, i když o tom trošku pochybuji, protože neví i o daleko řekněme důležitějších věcech, ale možná že to bude vědět. Podle jakých kritérií byl vyhozen z místa ředitele profesor Klener? Špatně hospodařil? Měl špatné výsledky? Já o tom nevím, nikde se o tom nedočtu! Podle jakých kritérií byl vyhozen z IKEM ředitel Vítko? Opět, já nikde nevidím špatné ekonomické výsledky ředitele IKEM nebo špatné výsledky péče v IKEM. Naopak, z dostupných zdrojů, které tedy nejsou podle statistik, jak bych si představoval, ale které jsou dostupné, jsem zjistil, že IKEM hospodařil velmi slušně, dokonce jako jedna z nejlépe hospodařících organizací. Výsledky kvality péče jsou tam tradičně velmi dobré, dokonce jedny z nejlepších, přesto byl ředitel odvolán. Ptám se - na podkladě jakých kritérií? Dál mohu pokračovat ředitelem Ivanem Davidem. Já chci slyšet objektivní kritéria! Nebo přijďte a přiznejte, že je vyhazujete jen podle politického klíče! Že prostě nejsou servilní, nekývají, nebo dokonce možná brání některým vašim plánům - nechci říct temným plánům, i když pánbůh ví, co s tím majetkem zamýšlíte, ale to už jsou jen samozřejmě spekulace. Jen čas nás rozsoudí, jestli řekněme mé obavy jsou na místě, nebo jsou plané, ale prostě řekněte, proč jste tyto lidi odvolali! Kde je ten měřitelný důvod? Kde je to špatné hospodaření, špatná kvalita péče? Prostě to je moje otázka, kterou zde kladu na premiéra Mirka Topolánka - proč vyhazuje významné manažery, proč, podle jakých důvodů, podle jakých kritérií. Myslím si, že je to dost důležité.

A k tomu, co tady říkal pan kolega Šťastný ohledně ředitele Ivana Davida a nějakého stacionáře. No nezlobte se, opět, kde se to dočteme? Já jsem si o tom zjistil pár informací a jediné, co jsem zjistil, že prostě klasicky ředitel fakultní nemocnice řekl, že bude zajišťovat jakoukoliv péči, pokud mu ji někdo zaplatí. - Pane kolego Šťastný, prostřednictvím předsedající, kdyby byl ředitel za mě, a on byl ředitel za mě, a takto se choval, tak ho za to pochválím, protože jedním z kritérií bylo, že musí mít vyrovnané hospodaření. Přece nemůžete po komkoliv chtít, aby zajišťoval nějakou službu, když mu ji nikdo neplatí. A otázka je, kdo mu ji měl platit. Já nechci tady teď polemizovat, jestli mu ji měl platit magistrát, zdravotní pojišťovna nebo Ministerstvo zdravotnictví, ale přeci chci-li po jakémkoliv manažerovi, aby zajistil nějaké služby, tak současně mu musím umět pomoci, aby ty služby také byly propláceny. Čili pokud tyto služby neplatí podle mých informací zdravotní pojišťovna, což neplatí, je otázka na ministra Julínka, proč to neplatí. Dneska VZP není samostatná organizace. Udělali jste si z ní svůj odbor na Ministerstvu zdravotnictví. Dneska je VZP odborem ministra zdravotnictví. Kdybych já dnes byl v pozici ministra Julínka, tak jedním telefonem zajistím, že pan ředitel bude proplácet jakoukoliv péči jakémukoliv zdravotnickému zařízení, pokud to uzná Ministerstvo zdravotnictví za nutné, to znamená pokud ta zdravotní péče bude potřebná.

Čili pokud vy jste měli pocit, že ta péče je potřebná, a já to nezpochybňuji, asi je potřebná, pak jste měli působit na svého ministra zdravotnictví, aby vydal pokyn své pobočce, Všeobecné zdravotní pojišťovně, aby tuto péči bohnické léčebně zaplatila, a podle mých informací ředitel David byl připraven v okamžiku jejího zaplacení ji okamžitě zajistit. Takže chyba tady asi těžko je na řediteli Davidovi, ale chyba je buď a) na vás jako magistrátu, že jste něco chtěli a nechtěli to platit - dobře, rozumím tomu, magistrát nemusí mít povinnost platit tuto péči, tak b) chyba je na Ministerstvu zdravotnictví, které řídí Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, že nezajistilo proplácení této nezbytné a potřebné péče. Čili opět na vaší politické straně.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP