(10.30 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je prosím proti?

Hlasování pořadové číslo 183, přítomno je tady 160 poslanců, pro hlasovalo 151, proti žádný. Tento návrh byl přijat. Dále.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Dále tady máme pozměňovací návrh B. Můžeme hlasovat najednou. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 184, přítomno je 160 poslanců a pro hlasovalo 150, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Další návrh je C1. Stanovisko kladné. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 185, přítomno je 160 poslanců, pro hlasovalo 146, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Poslední hlasování je ono legislativně technické, které jsem načetl v diskusi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to předpokládám, že souhlasíte s legislativně technickými. Ani se vás neptám.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 186, přítomno 160, pro hlasovalo 149, proti žádný. Tento návrh byl přijat.

 

Teď už zbývá jenom celek návrhu. Já se jenom zeptám, jestli někomu něco nechybí. Jestli ne, tak jsme asi hlasovali všechno a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, podle sněmovního tisku 386, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 187, přítomno je zde nyní 160 poslanců, pro hlasovalo 154, proti žádný. Tento návrh byl přijat, usnesení bylo přijato. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a končím projednávání bodu číslo 56.

 

Začínáme bod

 

57.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 16/1993 Sb.,
o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 400/ - třetí čtení

 

Opět tedy požádám ministra financí Miroslava Kalouska a tentokrát zpravodaje rozpočtového výboru poslance Michala Doktora. Návrhy jsou uvedeny v tisku 400/2.

Otevírám rozpravu. Jako první zřejmě vystoupí ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Opět chci poděkovat rozpočtovému výboru i Sněmovně za projednání této tolik potřebné novely.

Dovolte, abych se stručně vyjádřil k pozměňovacím návrhům. Nemohu doporučit, a to určitě do doby, než to bude příslušně homologováno a notifikováno, pozměňovací návrh paní poslankyně Jacques. A vázán velmi náročnou koaliční dohodou na vládě, nemohu doporučit ani usnesení rozpočtového výboru, které vypouští z vozidel osvobozených vozidla, která jsou schopna používat palivo E85. Svůj osobní názor na to mám sice docela jasný, ovšem s tím se v tuto chvíli zásadně neztotožňuji.

Děkuji za pozornost. (Pobavení.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To je rozprava, to, co slyšíme, a tu otevřel pan poslanec Kalousek. Takže i jiné názory tady mohou zaznít. Jak vidíte, nemusíte s nimi ani souhlasit, když je tady řeknete, byť je to váš nejvnitřnější vlastní názor. Takže se nebojte, poslanci!

Ale nikdo už nemá chuť, takže v tom případě rozpravu ukončíme a budeme hlasovat tak, jak by nám to navrhl pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Kolegyně a kolegové, členové vlády, máme před sebou vcelku jednoduché hlasování.

Myslím, že je mou povinností upozornit vás na přímý rozpor, kontradikci pozměňovacího návrhu pod písm. B paní poslankyně Kateřiny Jacques a pozměňovacího návrhu v části odst. 1 usnesení rozpočtového výboru. Proto také navržená procedura bude vycházet z tohoto zjevného protichůdného záměru.

Navrhuji jako o prvním hlasovat o bodu B, tedy pozměňovacím návrhu paní poslankyně Kateřiny Jacques. Jako o druhém bodu navrhuji hlasovat o první části, resp. prvním odstavci pozměňovacího návrhu z usnesení rozpočtového výboru a třetím hlasováním hlasovat zbývající část usnesení rozpočtového výboru, tedy odstavec označený jako dvě a odstavec označený jako tři.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže se ptám, jestli někdo chce postupovat jinak. Pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si dovolím dát protinávrh, a to aby se nejdřív hlasovalo o usnesení rozpočtového výboru, protože pokud bude neschválena první část usnesení rozpočtového výboru, v tu chvíli je návrh paní kolegyně Kateřiny Jacques nehlasovatelný. Myslím si, že i je standardní nejdřív hlasovat o usnesení rozpočtového výboru. Děkuji.

 

Poslanec Michal Doktor: Já jsem vzhledem k tomu, k čemu se rozhodla Sněmovna v předchozím hlasování o zákoně, který měl zabránit legalizaci výnosů z trestné činnosti, zvolil přesně tu samou proceduru. Poslanecká sněmovna je nepochybně suverén, který může v každém okamžiku zvolit takovou proceduru, kterou považuje za snazší. Dovedu postupovat i podle návrhu, který požaduje pan poslanec Svoboda.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Ptám se, jestli někdo to chce ještě jinak zkomplikovat, ale vypadá to, že takhle to stačí. (Pobavení.)

No dobře, takže vy, pane poslanče Doktore, souhlasíte s tím, co navrhuje pan poslanec Svoboda, a to je pravděpodobně všechno, na čem se tu můžeme dohodnout. Já to raději nechám odhlasovat tak, jak jsme to navrhli, tedy i s panem poslancem Svobodou - schválit.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro proceduru, tak jak byla přednesena, i s tou úpravou? Kdo s ní souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Pro jistotu. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 188, přítomno je 163, pro hlasovalo 136, proti 1.

 

Návrh procedury byl přijat a můžeme podle ní postupovat. Pan poslanec Doktor může nyní to, co nám předložil a co jsme si prohlasovali, postupně hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: V kontextu schválené procedury nyní hlasujeme o první části, resp. prvním odstavci usnesení, pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru - tedy bod A odst. 1. Mé stanovisko je kladné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře?

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ve smyslu svého úvodního slova nesouhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP