(9.50 hodin)
(pokračuje Martínek)

Myslím si, že to, co jsem řekl, jednoznačně potvrzuje, že iluze jsou krásná věc, ale mnohdy to také něco stojí. A za tento návrh zcela určitě zaplatíme, protože čím víc bude přihlášek, tím víc bude zmatek a negativní dopady budou větší. Také já se připojuji raději k těm dvěma přihláškám než třem.

A nyní na závěr mi dovolte, abych prostřednictvím Waltera Bartoše předal jemu a ostatním předkladatelům, kterých si velmi vážím a myslím si, že jsou to lidé, kteří se snaží školství pomoct - tentokrát se jim to moc nepodařilo - ale předám jim právě ta volná místa v Pardubickém kraji, aby si to mohli porovnat s tím, jak je to u nich doma.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě vidím pana poslance Souška, který chce vystoupit. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Dobrý den. Vážení kolegové, kolegyně, vážený pane předsedající, já bych chtěl k tomu vystoupit jenom krátce.

Myslím si, že diskuse, jestli budou dvě nebo tři přihlášky, je tady vedena už dost dlouho a nemá to další smysl, mohli bychom přistoupit k hlasování. Chtěl bych ale upozornit na jednu velmi důležitou věc, a to že tím, že se tento návrh podal, vznikla diskuse, která se ukázala, že je potřebná, že je v tom potřeba něco řešit a řeší se. Druhá věc, na kterou bych chtěl upozornit, je jedna věc. Byl podán pozměňovací návrh, ve kterém bylo vyjmout tuto záležitost ze správního řízení. Nakonec to dospělo tak daleko, že Ministerstvo školství nám předložilo návrh, který je komplexní, se kterým můžeme souhlasit, ale zároveň je tady určitá dohoda, která je mezi navrhovateli a Ministerstvem školství, o tom, že nejenom tato záležitost, ale i některé další budou ze správního řízení vyjmuty, a to znamená všechny argumenty, které se týkaly byrokracie, složitosti atd., budou následně řešeny. Já teď mluvím prostřednictvím pana ministra, prostřednictvím navrhovatelů, ale je to fakt, pracuje se na tom a bude to tak uděláno. To znamená nebojme se byrokracie.

Všechny ostatní argumenty předřečníci řekli. Já budu hlasovat pro tři. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je poslední přihlášený do rozpravy a já rozpravu ukončím, protože se nikdo nehlásí. Přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích - pokud nechce ještě někdo reagovat, i to je možné.

Prosím, pan poslanec Bartoš může samozřejmě ještě vystoupit se závěrečným vystoupením. Prosím.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych vás chtěl požádat, abyste podpořili usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Je to usnesení, které považuji za konsensuální napříč politickým spektrem, protože pro něj hlasovala většina poslanců školského výboru napříč politickým spektrem, nikoli jenom koaličních. To je první poznámka.

V druhé poznámce ke třem předřečníkům, panu kolegovi Bičíkovi, paní kolegyni Zelenkové a panu kolegovi Martínkovi, jen několik základních věcí.

Pan kolega Bičík mluvil o demografické struktuře a o vzdělávací volbě. Musím říct, že to s demografickou strukturou nemá ale absolutně nic společného. Já mám pocit, že už jsem mu to dostatečně vysvětlil na školském výboru, bohužel jsem asi nebyl dostatečně a řádně srozumitelný.

Co se týká školské komise Asociace krajů, chci říct, že školská komise Asociace krajů je poradním orgánem Asociace krajů, a chci říct, že Asociace krajů jako samotná instituce nikdy nevydala žádné prohlášení, že chce dvě nebo tři přihlášky. Chci na to upozornit. To, co zde řekla paní kolegyně Zelenková, je velmi zavádějící.

K panu kolegovi Martínkovi možná jednu poznámku. On už dopředu věděl, jak to dopadne. Já si myslím, že my to nevíme, my jenom chceme, aby si děti vybíraly, a ten, kdo bude hlasovat pro tři přihlášky, tak samozřejmě volí větší výběr pro děti než ten, kdo bude hlasovat pro dvě přihlášky.

Vážený pane místopředsedo, tolik moje závěrečné slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. A teď už požádám paní poslankyni Šojdrovou, která pravděpodobně by mohla… Ještě paní poslankyně? Ale ono to teď už není možné, protože já už jsem rozpravu ukončil, tak se omlouvám. Na pana poslance Bartoše už reagovat nelze, pokud není člověk ministrem či tak něco.

Paní poslankyně Šojdrová by mohla vystoupit s tím, že by nám řekla, co si počneme s pozměňovacími návrhy a jak se budeme chovat ve Sněmovně dále. Prosím. (Trvalý hluk v sále.)

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já nebudu mít žádné závěrečné slovo, jen opravím pana kolegu Bartoše a učiním tak za paní kolegyni Zelenkovou. Ona neřekla, že se takto vyjádřila asociace, ale komise rady asociace pro školství a sport. A toto usnesení zde máme k dispozici. Takže nejde o žádné zavádějící informace, ale o pravdivé informace. Tím tedy chci uvést na pravou míru to, co zde zaznělo.

Já se domnívám, že vše, co mělo být řečeno, řečeno bylo, a máme před sebou čtyři hlasování o návrhu zákona, který...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím vás, kolegové (zvoní pro uklidnění v sále), nechte paní poslankyni, ať nám vysvětlí, jaká hlasování máme před sebou.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Máme před sebou čtyři hlasování. Vy je máte většinou obsažena v tisku 344/4. Doporučuji, abychom za prvé hlasovali o legislativně technických návrzích, které zde přednesl pan ministr Liška. Poté bychom hlasovali o návrhu uvedeném pod písmenem A v tisku 344/4, je to komplexní pozměňovací návrh výboru. Poté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem B, který předložila kolegyně Zelenková a ke kterému jsem se připojila, a pak bychom na závěr hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, slyšeli jste. Paní poslankyně navrhuje nejdřív hlasovat legislativně technické připomínky pana ministra Lišky, pak A, B a celek zákona. To je postup hlasování. Ptám se, jestli proti tomu někdo něco namítá. Zdá se mi, že ani ne, takže bychom to mohli odhlasovat tak, jak paní poslankyně navrhla.

Já bych ji ještě požádal, aby se ještě postavila k tomu pultíku a vždy by nám řekla, o čem hlasujeme, a já se zeptám na stanovisko navrhovatele i paní poslankyně. Takže můžeme, myslím, že jsem na všechny zazvonil a všichni, kdo chtějí hlasovat, jsou připraveni. Budeme tedy takto postupovat.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Nejprve tedy budeme hlasovat o legislativně technickém návrhu, který přednesl pan ministr Liška. Doporučuji. (Navrhovatel doporučuje.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 165, přítomno je 169, pro hlasovalo 168, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Nyní budeme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem A. Doporučuji. (Navrhovatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 166, přítomno je 169, pro hlasovalo 138, proti 3. Tento návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B, poslankyně Šojdrová a Zelenková. Doporučuji. (Navrhovatel nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 167, přítomno je 168, pro hlasuje 75, proti 81. Tento návrh přijat nebyl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP