(9.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007 Sb., ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 259/3."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout toto usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 164, přítomno 164, pro hlasovalo 159, proti jeden. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona přijali a děkuji panu senátorovi. Tím končím projednávání bodu č. 104.

 

Dalším bodem je bod 62 a to už je třetí čtení. Zahajujeme tedy blok třetích čtení a první je bod

 

62.
Návrh poslanců Waltera Bartoše, Marka Bendy, Zbyňka Novotného, Petra Plevy,
Petra Bratského, Jana Moravy, Tomáše Hasila, Ivana Ohlídala, Lenky Mazuchové,
Věry Jakubkové, Olgy Zubové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 344/ - třetí čtení

 

Pan ministr Pospíšil má náhradní kartu č. 10.

Prosím tedy, aby místo u stolku zpravodajů zaujali pan poslanec Walter Bartoš a zpravodajka výboru paní poslankyně Michaela Šojdrová. Pozměňovací návrhy máme v tisku 344/4.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Připomínám, že nyní je možné navrhovat opravy legislativně technických chyb, gramatických. Hlásí se pan ministr Ondřej Liška. Takže do rozpravy jako první ve třetím čtení se přihlásil pan ministr. Prosím. (Poslanci stále silně hlučí.)

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil ještě v této finální fázi... schvalování... novely...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, chtěl bych, kdyby se to tady trochu uklidnilo. Kdyby si to někteří rozmysleli, jestli tady chtějí diskutovat, nebo jestli chtějí poslouchat.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Dovolím si skrze pana předsedajícího oslovit všechny kolegyně a kolegy, kteří nyní hovoří...

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, vy mi pomáháte! Výborně, děkuji pane ministře. Slyšíte, oba se snažíme vás přesvědčit, že je třeba tady vytvořit klid. (Zvoní pro uklidnění v sále.)

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Prostřednictvím pana předsedajícího - buďte zticha!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, kolegové, pan ministr vám chce něco sdělit, prosím, abyste ho všichni poslouchali. Nevím už, jakým jiným slušným způsobem.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi vás seznámit s legislativně technickou úpravou, která spočívá v tom, že v článku 1 v bodě 1 § 60 odstavce 4 a 5 by byly sloučeny do jednoho jediného odstavce, a to proto, aby bylo zabráněno několikerým interpretačním nesrovnalostem. Nejedná se o nic jiného, žádnou obsahovou změnu, pouze o sloučení dvou odstavců do jednoho.

Navržená úprava spočívá ve spojení odstavce 4 a 5 a je opravou legislativně technické chyby a současně úpravou, která logicky vyplývá z přednesených pozměňovacích návrhů. Je tedy zcela v souladu s ustanovením § 95 odst. 2 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu PS. V případě, že by nebyl současný odstavec 5 nově navrhovaného ustanovení § 60 školského zákona připojen k odstavci 4, mohly by se objevit otázky, zda má ředitel školy zveřejňovat též rozhodnutí o přijetí, resp. nepřijetí žáka ke vzdělávání ve střední škole, kteréžto rozhodnutí je v navrženém znění zmiňováno v § 60 odst. 17 až 21. Podle názoru odboru legislativního a právního, nebyla-li by výše navržená změna přijata a zapracována, bude možné odstranit pochybnosti výkladem. Avšak je nutné říci, že výklad Ministerstva školství není pro jiné subjekty závazným.

Já se tedy domnívám, že se jednoznačně jedná o legislativně technické zlepšení navrhované novelizace ustanovení upravujících přijímací řízení ke vzdělávání ve středních školách. Proto vás prosím o tuto úpravu, která zabrání různým interpretacím a pomůže k jasnému výkladu těch ustanovení, která jsou tam zmíněna.

Zřejmě bych tedy měl i načíst znění...?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zřejmě ano, teď je ta chvíle.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Načtu tedy i znění, jak by zněl odstavec 4 nově:

V článku 1 bodu 1 § 60 odstavec 4 by nově zněl: (4) Rozhodnutí o konání přijímací zkoušky, pokud o jejím konání v rámci přijímacího řízení ředitel školy rozhodl, o termínech konání přijímací zkoušky, o stanovených jednotných kritériích a předpokládanému počtu přijímaných uchazečů zveřejní ředitel školy

a) pro první kolo přijímacího řízení pro obory vzdělání s talentovou zkouškou do 30. října, pro ostatní obory vzdělání do 31. ledna;

b) pro další kola přijímacího řízení nejpozději k datu vyhlášení příslušného kola přijímacího řízení.

Jednotlivá rozhodnutí ředitele školy musí být zveřejněna rovněž způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Dosavadní odstavce 5 až 23 se označují jako odstavce 4 až 22.

Děkuji vám, prosím vás o podporu této legislativně technické úpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli ještě někdo další chce přečíst, podat návrh. Paní poslankyně Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já nechci podat návrh, chci se jen velmi stručně vyjádřit k debatě, která proběhla k podávanému počtu přihlášek. Budeme dnes tedy rozhodovat o tom, zda žáci v prvním kole budou podávat dvě, nebo tři přihlášky v prvním kole přijímacího řízení.

My jsme se tady shodli na tom, že dnešní stav, tedy jedna přihláška, způsobuje ztížené rozhodování, a chceme umožnit výběr. Ale měli bychom si při rozhodování být vědomi toho, že každá nová přihláška nese s sebou také určité náklady a administrativu ve školách. Pro vaši informaci, 1 milion 400 tisíc stálo první kolo přijímacího řízení v Moravskoslezském kraji. A to počítáme jen náklady jednoho zřizovatele. Já to zde uvádím proto, že jsou to náklady, které jsou-li nutné, tak je třeba, aby školy tyto peníze od svého zřizovatele dostaly. Pro nás je samozřejmě prioritou kvalita vzdělání a výběr. Ale měli bychom velmi zodpovědně zvažovat, co je nutné pro to, aby skutečně výběr mohl být.

Domnívám se, že dvě přihlášky v prvním kole splní požadavek volby. Větší svobodu žákům totiž nezajistí ani tři, ani nekonečné množství přihlášek. Svoboda žáků v jejich rozhodování o další vzdělávací dráze je dána především jejich schopnostmi, jejich zájmy a jejich pílí. Teprve potom je omezena počtem přihlášek a nabídkou škol. Toto prosím při hlasování mějme na vědomí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, paní poslankyně. Prosím pana poslance Bičíka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP