(9.10 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřit zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj poslanec Jaroslav Krupka? Prosím pana poslance o komentář.

Velice se omlouvám, pane poslanče. Chtěl bych požádat poslance Strany zelených, aby se posadili do lavic, protože se špatně vystupuje u pultu, když je tam tak husto.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážený pane senátore, vážená vládo, myslím si, že stavební zákon, jak ho dostáváme v novele, ukazuje, jak je to náročná norma. Svědčí o tom i to, že Senát se touto normou vážně zabýval. Je třeba poděkovat jak panu senátorovi, tak i celému výboru, že hledal řešení, které by pomohlo zejména v oblasti, která mediálně nebyla tolik propagována, to je územní plán a zastavitelnost území v obcích.

Nicméně tak jak tady řekl sám pan vicepremiér Čunek, gestor tohoto zákona z pohledu ministerstva, v rámci jednání v Poslanecké sněmovně jsme se snažili maximálně hledat řešení, které by bylo kompromisem mezi všemi názory, a podařilo se nám najít takovou formu, která následně ve Sněmovně prošla. Protože - a velice si cením práce, kterou udělal Senát - hledáme samozřejmě shodu i znovu v tomto hlasování, právě proto si dovoluji navrhnout Sněmovně, aby se přidržela názoru, který již jednou odsouhlasila, tedy aby byl odsouhlasen návrh, který již prošel Poslaneckou sněmovnou. (Poslanci stále hlučí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu, ve které by se jako první měl vyjádřit pan senátor Pavel Eybert. Prosím, pane senátore, máte slovo:

 

Senátor Pavel Eybert: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Dovolím si před vás předstoupit z pověření Senátu Parlamentu ČR -

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pánové, dámy, chtěl bych vás požádat, abyste přece jen poslouchali pana senátora, který nám přišel obhájit stanovisko Senátu. Měli bychom tomu už z hlediska elementární zdvořilosti věnovat patřičnou pozornost. (Zvoní pro uklidnění v sále.) Prosím, abyste v této chvíli odložili debaty a vyslechli stanovisko pana senátora.

 

Senátor Pavel Eybert: Předstupuji před vás s odůvodněním, proč Senát dospěl k rozhodnutí vrátit novelu zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, tzv. stavební zákon, zpět do Poslanecké sněmovny.

To, že tento zákon přinesl řadu problémů ve svém užívání, jste vyhodnotili novelou vámi schválenou a postoupenou Senátu, která řeší nejpalčivější problémy. Řešení, které jste zvolili, je v podstatě stanovení výčtu, ve kterých případech jsou po omezenou dobu možné výjimky. Senát se domnívá, že spíše než vyjmenované výjimky, které samozřejmě nemohou postihnout všechny možné případy hodné zřetele, je lépe definovat všeobecným způsobem, a to též na omezenou přechodnou dobu, jak řešit situaci v tom onom konkrétním místě, konkrétním případě, a to standardním územním řízením za účasti všech dotčených stran. Ostatně toto dilema jste zde řešili i vy, a to spíše politicky než pragmaticky. Prosím vás tedy o to, zda byste ještě jednou zvážili postoj Sněmovny v této věci.

Dále jsme si dovolili na základě četných připomínek z terénu doplnit pozměňovací návrh na zařazení budování oplocenek v lesích za účelem ochrany nových kultur, zejména listnáčů vysázených po těžbách, do skupiny zařízení, staveb, pro které není nutné získat rozhodnutí o umístění stavby zařízení. Budování oplocenek, ochranu před okusem zvěří, nařizuje lesní zákon na sedm let a dosud nebyl žádný praktický problém s jejich funkcí. Tento jednoduchý pozměňovací návrh jsme zařadili do Senátem schváleného znění. Další, komplikovanější, složitěji dopadající na pozměňovací návrhy jsme ponechali k projednání do příští, Ministerstvem pro místní rozvoj již avizované novely, aby mohly být kvalitně připraveny a posouzeny.

Předložené pozměňovací návrhy by značné části uživatelů stavebního zákona, zejména v malých obcích, pomohly řešit jejich situaci, a proto si dovolím požádat vás o jejich schválení ve znění senátního návrhu. Pokud tak neusoudíte, musím konstatovat, že i vámi schválené znění situaci výrazně vylepší.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane senátore, za stanovisko. Probíhá rozprava, ve které mohou vystoupit i další poslanci. Vyzývám vás, abyste v rozpravě eventuálně ještě komentovali vystoupení. Nikdo se do nehlásí rozpravy, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování. Zazvoním, že budeme hlasovat. Budeme hlasovat podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Upozorňuji, že nejdříve budeme hlasovat o senátní verzi, a pak o sněmovní verzi. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přečtu návrh usnesení - senátní verzi: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007 Sb., podle sněmovního tisku 259/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 259/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 163, přítomno je 161, pro hlasovalo 14, proti 71. Tento návrh přijat nebyl. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Budeme hlasovat nyní podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 hlasů. Doufám, že je nastaven počet - ano, je.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP