(Jednání zahájeno v 9.04 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, přeji vám dobré ráno. Dovolte mi zahájit další jednací den 30. schůze Poslanecké sněmovny. Srdečně vás tedy všechny vítám.

Prosím, abyste se přihlásili kartami. Pokud byste někdo náhodou neměl kartu, sdělte mi číslo náhradní karty.

I dnes tady máme nějaké omluvy, tak já je přečtu. Omlouvají se poslanci Vojtěch Filip, Milada Halíková, Michal Hašek, Jozef Kochan, Zdeněk Mach. Na dopoledne se omlouvá Miroslava Němcová, která se účastní pietních aktů. Dále se omlouvá Jiří Papež, Ladislav Skopal, Evžen Snítilý, Josef Šenfeld, Pavel Vanoušek a Oldřich Vojíř.

Mám tady také omluvu členů vlády. Musím se zeptat Martina Brusíka - je tady uveden v omluvě, jak to tedy... (Domluva mimo mikrofon.) Takže platí omluva, pan ministr Bursík se omlouvá. Omlouvá se Petr Gandalovič, který je na zahraniční cestě, tuším, v Egyptě. Omlouvá se na dopoledne Tomáš Julínek. Omlouvá se Aleš Řebíček, který se účastní setkání ministrů dopravy ve Slovinsku, a na zahraniční cestě by dnes měl být také Cyril Svoboda. Takže tohle jsou omluvení členové vlády.

(V sále panuje intenzivní hluk.)

Pan poslanec Paroubek má náhradní kartu číslo 3. Paní poslankyně Zubová má náhradní kartu číslo 5. A to je asi vše.

Dnešní jednání bychom měli zahájit body 104 a 102. Pak bychom pokračovali body z bloku třetích čtení. Ty první dva, to jsou vrácené Senátem. Jeden je tedy vrácený Senátem. A pak se dostaneme ke třetím čtením. Odpolední jednání bychom měli zahájit body 17 a 90, pak bychom případně doprojednávali zbývající třetí čtení. Pak bychom se věnovali bodům 80 až 87.

Vážení kolegové, jak už to bývá, 8. května bude v Poslanecké sněmovně den otevřených dveří, takže vás žádám o úklid vašich pracovních míst, než opustíte dnes Sněmovnu.

A ještě jedna omluva: paní ministryně Džamila Stehlíková se také omlouvá z dnešního jednání.

Kolegové, než přistoupíme k tomu prvnímu bodu, to je projednávání návrhu zákona vráceného Senátem, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit panu senátoru Pavlu Eybertovi vystoupení v Poslanecké sněmovně. Informace k pozměňovacím návrhům Senátu vám byly rozdány do vaší pošty.

 

Teď se vás zeptám, kdo z vás souhlasí s vystoupením jmenovaného senátora ve Sněmovně. Doufám, že jste přihlášeni.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s vystoupením pana senátora, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 162. Přítomno je 147 poslanců. Pro hlasovalo 131, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že pan senátor může vystoupit v naší Sněmovně.

 

A teď se můžeme pustit do toho prvního bodu, kterým je

 

104.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování
a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007 Sb.
/sněmovní tisk 259/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Usnesení jsme obdržovali jako tisk 259/4. Vítám mezi námi senátora pana Pavla Eyberta. Ano, je tady, vítám ho.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům se nejdřív vyjádřil místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Pan ministr si vezme stručný komentář k tomu návrhu, který přišel ze Senátu, takže k těm pozměňovacím návrhům Senátu. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Dobrý den, vážené poslankyně, poslanci, pane předsedající.

Senát doplnil do zákona schváleného Poslaneckou sněmovnou některé záležitosti, které máte před sebou. Bohužel ale musím upřímně přiznat, že se nenalézá vůle v Poslanecké sněmovně pro senátní návrh. Pan senátor odůvodní záměr Senátu, já nebudu tedy zdržovat. V každém případě mohu potvrdit, že obé znění znamenají malou novelu a řešení, které přijmeme dnes, je skutečně v obou případech, které Sněmovna přijme, tak znamená výrazný posun pro jistotu starostů, tedy jednotlivých obcí, které nemají zpracován územní plán. To za prvé.

Za druhé. Velká novela zákona, kterou zpracovává Ministerstvo pro místní rozvoj, je v každém případě nutná i tak. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP