(15.00 hodin)
(pokračuje Exner)

Předkládací zpráva hovoří o tom...

Paní místopředsedkyně, zdá se, že poslanci vyslání našich vojáků do bojových operací sledují ještě s menším zájmem než debatu o vyslovení nedůvěry vládě. Prosím vás, jestli byste je mohla trochu zklidnit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, je mi to velmi líto. Pokusím se. Dámy a pánové, upřímně vás prosím, pokusme se ještě toto odpolední jednání absolvovat v atmosféře důstojné, jakou si minimálně tak důležitý bod, jaký právě projednáváme, zaslouží. Velice vám děkuji.

Prosím, pane poslanče, zkuste pokračovat.

 

Poslanec Václav Exner: Škoda, že tu není pan poslanec Severa. On by nám řekl, jaká je tady úroveň hluku.

Před více než čtvrt rokem byla údajně ukončena fáze geografického rozšiřování působnosti ISAF, čímž Severoatlantická aliance převzala odpovědnost za celé území Afghánistánu. Toto tvrzení je v jasném rozporu s tím, že ten postbonnský proces definoval další vývoj jako tzv. afghánské vlastnictví. A je to také v přímém rozporu s tím, že nyní nás o vojenskou jednotku žádají Spojené státy americké. Kdo tedy má v Afghánistánu odpovědnost? Severoatlantická aliance, která převzala odpovědnost za celé území Afghánistánu, minimálně pokud jde o bezpečnostní otázky, v rámci afghánského vlastnictví afghánské vedení, nebo Spojené státy americké?

Mluví se o tom, že rozšíření a převzetí odpovědnosti za celé území Afghánistánu Severoatlantickou aliancí si postupně vynucuje i posilování spolupráce mezi operací ISAF a operací Trvalá svoboda. Musím konstatovat, že v předchozích materiálech se konstatovalo, že tato spolupráce od samého začátku je velmi úzká. Zkusí nám vláda vysvětlit, co se tedy postupně vynucuje?

Myslím si, že celá situace je jasným důkazem toho, jak se v Afghánistánu daří. Potřebujeme tedy do Afghánistánu poslat další vojáky. Přesunuje je tam Velká Británie z Iráku. Některé další země na poslední konferenci k této věci, především na zasedání v Bukurešti, potvrdily, že tam také posílí svá vojska. Prohlašuji zcela odpovědně, že tímto způsobem se válka v Afghánistánu nedá vyhrát. Dříve nebo později dojde k ústupu a bude štěstí, jestli se situaci podaří vyřešit aspoň politicky.

Myslím si, že není pochyb o tom, že kontingent našich speciálních sil bude plnit úkoly speciálních operací a úderných akcí toho rozsahu, na který jim stačí síly.

Vláda nás přesvědčuje, že každé vyslání našich misí se uskutečňuje na základě mezinárodní smlouvy, která je pro Českou republiku závazná na základě rozhodnutí mezinárodní organizace nebo na základě souhlasu přijímacího státu. Souhlas přijímacího státu má snad operace Trvalá svoboda, a tedy Spojené státy americké. Možná že mají i souhlas k tomu, aby si přizvaly, koho chtějí. Ale výslovný souhlas přijímacího státu nám nebyl v této věci, pokud jde o Českou republiku, předložen. Pokud jde o rozhodnutí mezinárodní organizace, pak musím konstatovat, že uvedené rezoluce OSN, Rady bezpečnosti, mluví jenom nepřímo o možnosti, aby mezinárodní společenství zasáhlo. Nikoli přímo o podpoře operace Trvalá svoboda. O jakou tedy jde mezinárodní smlouvu v této věci, není jasné.

Vláda nám píše, že všechno je z hlediska zmíněných tří bodů splněno, avšak musím konstatovat, že to bohužel není doloženo. Podobně jsme tedy přesvědčováni, že po dobu vyslání budou příslušníci kontingentu podléhat výrazně jurisdikci České republiky. V případě, že by tuto jurisdikci chtěly vykonávat místní afghánské orgány, píše se v předkládací zprávě, se americká strana zavázala přijmout veškerá relevantní opatření, aby jurisdikci mohla vykonávat Česká republika. Ještě jednou se ptám: Kdo tedy v Afghánistánu má vlastnická práva na správu této země a řízení procesu stabilizace a jejího dalšího rozvoje? Spojené státy se nám zavázaly, že nebudeme muset dodržovat afghánskou jurisdikci, nikoliv afghánská vláda. (Poslanci stále silně hlučí.)

O rozsahu působení pod americkým vedením není smlouva, která by nám při této příležitosti byla předložena. Snad se vláda odvolává na předchozí ujednání, která se týkala předchozího vyslání jednotek.

Myslím si, že závěrem je možné konstatovat, že neúspěšné operace ve všech směrech, ať jde o Irák, ať jde o Balkán nebo v tomto případě o Afghánistán, nejsou v souladu s prioritami zahraniční a bezpečnostní politiky České republiky, která by byla v zájmu občanů naší země. Snad jsou plně v souladu s prioritami, které má současná vláda.

Mluví také o tom, že nové vyslání je výrazem ochoty a připravenosti České republiky v rámci svých možností přispět k úsilí mezinárodního společenství v boji proti terorismu. Znovu opakuji, že nejde o úsilí mezinárodního společenství, ale v daném případě Spojených států amerických. A pokud jde o ten terorismus, tak ještě jednou připomenu, že ho jinak chápe samotné afghánské vedení a jinak Spojené státy americké, které vedou mezinárodní společenství.

Je na místě se ptát, jak dlouho ještě budeme vysílat naše vojáky do takových misí, ať už v Afghánistánu nebo v Iráku. Zdá se, že uvedené války nemají žádný konec, který by byl v dohledu. Pan poslanec Černý...

Já znovu vás požádám, jestli by tady páni za mnou, případně další, se mohli zklidnit, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, pane poslanče. Domnívala jsem se, že ve vládních lavicích žádný zdroj hluku není, ale asi jsem se mýlila. Prosím ještě jednou upřímně všechny paní poslankyně a pány poslance, kteří nejeví zájem o projednávaný bod, aby své diskuse přesunuli do přiléhajících prostor a umožnili panu poslanci Exnerovi a dalším čtyřem přihlášeným přednést své příspěvky.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pan poslanec Černý se už vyjádřil k otázce nákladů. Musím konstatovat, že když jsme začali vysílat vojáky do misí, tak takzvaný průměrný zvláštní příplatek v cizí měně byl ve výši 1500, 2700 dolarů za měsíc. Nyní přesto, že jde o naši ochotu, přestože jde o naši povinnost boje proti terorismu, už je potřeba průměrný zvláštní příplatek v cizí měně 6621 dolarů na osobu a měsíc, a vláda v podkladovém materiálu zajišťuje tzv. pevný kurs pro poskytování tohoto příspěvku. Přepočet v korunách to je 118 847 Kč, a jenom za to jsou ochotni ti nepochybně skvěle vycvičení, na hranici lidských možností, naši vojáci z Prostějova se zúčastnit takového akce. (V sále je stále velmi hlučno.)

Nepochybuji skutečně ani já o kvalitě těchto vojáků. Měl jsem možnost se ve výcvikovém prostoru Prostějova o jejich kvalitě přesvědčit. Ano, je možné konstatovat, že jsou to skvěle vycvičení zabijáci, kteří bez zábran jsou připraveni plnit jakýkoliv úkol!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP