(12.20 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Přistoupíme k bodu dalšímu, kterým je

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na přístup k Dohodě mezi Belgickým královstvím, Dánským královstvím,
Spolkovou republikou Německo, Irskem, Italskou republikou, Lucemburským
velkovévodstvím, Nizozemským královstvím, Evropským společenstvím pro atomovou
energii a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii o provádění čl. III odst. 1 a 4
Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (78/164/Euratom), ze dne 5. dubna 1973
a k Dodatkovému protokolu k Dohodě mezi Rakouskou republikou, Belgickým
královstvím, Dánským královstvím, Finskou republikou, Spolkovou republikou
Německo, Řeckou republikou, Irskem, Italskou republikou, Lucemburským
velkovévodstvím, Nizozemským královstvím, Portugalskou republikou, Španělským
královstvím, Švédským královstvím, Evropským společenstvím pro atomovou energii
a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii o provádění čl. III odst. 1 a 4
Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (1999/188/Euratom), ze dne 22. září 1998
/sněmovní tisk 474/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl předseda vlády pan Mirek Topolánek. Prosím, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Předkládám vám v prvním čtení vládní návrh, kterým se má vyslovit souhlas k návrhu na přístup k Dohodě mezi Belgickým královstvím, Dánským královstvím, Spolkovou republikou Německo, Irskem, Italskou republikou, Lucemburským velkovévodstvím, Nizozemským královstvím, Evropským společenstvím pro atomovou energii a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii o provádění Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a Dodatkového protokolu k této dohodě. Předmětem tohoto materiálu je návrh na tuto dohodu. My jsme smluvní stranou Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a v souvislosti s příslušnými závazky vyplývajícími z této smlouvy byla uzavřena bilaterální Dohoda mezi Českou republikou a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii o uplatňování záruk na základě Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a ten Dodatkový protokol, který jsem vzpomínal.

Evropská komise zastává právní názor, že vstupem do Evropské unie Česká republika převzala podle článku 6 Aktu o přistoupení České republiky závazek přistoupit k výše uvedené třístranné zárukové dohodě a třístrannému dodatkovému protokolu uzavřeným mezi členskými státy Evropského společenství pro atomovou energii nevlastnícími jaderné zbraně, Evropským společenstvím pro atomovou energii, tzv. Euratomem, a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii - tzv. MAAE. Z toho důvodu jsme zahájili řízení a z věcného hlediska jsou výše uvedené dvoustranné smluvní instrumenty téměř totožné s instrumenty třístrannými, ale my tímto naplňujeme vlastně ten závazek, který jsme v přístupové smlouvě učinili.

Jenom dodám na závěr, že rozpočtový dopad realizace na navýšení pracovníků, který s tím souvisí, bude znamenat asi 2 miliony ročně, jednorázové náklady na vybavení pracovníků ve výši 340 tis. Kč. Tento materiál je v souladu s ústavním pořádkem a tyto smlouvy patří do kategorie smluv prezidentských. Vláda schválila 25. února tento materiál a předkládá ho Parlamentu ke schválení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane předsedo vlády. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Václav Exner. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, pane předsedo vlády, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že jde o problematiku nešíření jaderných zbraní, jde o zvláště důležitý materiál, a to i tehdy, když už jsme vlastně vázáni příslušnou dohodou i dodatkovým protokolem s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.

Pokud jde o vazbu na Evropskou unii, je potřeba zdůraznit, že dochází k zvláštnímu zacházení u uznaných zemí vlastníků jaderných zbraní a u ostatních zemí členských států. Pokud jde o uznané země, mají s mezinárodní agenturou i s Euratomem zvláštní smlouvou, každá samostatně, zatímco pokud jde o nejaderné členské státy Evropské unie, mají tuto kolektivní společnou smlouvu. Toto zvláštní zacházení, které je zakotveno i v dosavadní dohodě a dodatkovém protokolu pro Českou republiku, má být nyní přeneseno do Evropské unie, konkrétně do Euratomu, a to tak, že se to bude týkat jenom zemí nevlastníků jaderných zbraní. Euratom vykonává funkce podle nově navržené dohody za země nevlastníky jejich jménem a využívá se při tom faktu, že na rozdíl od Evropských společenství je Euratom právnickou osobou.

Pokud jde o praktický dopad, jaký bude mít po ratifikaci jak dohoda, tak dodatkový protokol, jde o to, že inspekce a předávání dat se nadále bude dít cestou Euratomu. Dojde tak částečně ke zdvojení inspekcí. Budou totiž se na těch inspekcích zúčastňovat dvojí inspektoři - jednak Mezinárodní agentury pro atomovou energii, jednak inspektoři Euratomu.

Tato dohoda i dodatkový protokol se týkají mnoha organizačních a technických otázek a obsahují také řadu technických a technologických podrobností. V rámci toho je stanovena základní zásada, která říká, že vzhledem ke skutečnosti, že tyto dohody jsou ratifikovány všemi členskými státy Evropské unie, je jakákoliv změna textu právě těch třístranných zárukových dohod na rozdíl od dosud platících bilaterálních prakticky vyloučená. To je samozřejmě i vlastně závadou nového vztahu.

Nejasné se mi jeví to, proč se má na základě nové smlouvy a dodatkového protokolu rozšířit stávající činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, kde je uveden počet už současných inspekcí. Vlastně z hlediska České republiky by počet ani inspekcí, ani předávaných dat neměl být zvýšen. Přitom vláda navrhuje vlastně rozšíření počtu pracovníků v této organizaci. Snad půjde o to, že nyní některé údaje budou vlastně předávány dvakrát - jednak do Euratomu, jednak do Mezinárodní agentury pro atomovou energii; ale také vlastně jsou dva zdroje možné iniciativy provádění inspekcí - jednak v samotné Mezinárodní agentuře po atomovou energii a jednak v Euratomu. Euratom ovšem konstatuje, a je to zmíněno v předkládací zprávě, že už teď není schopen pro všech deset nových členských zemí zajistit kapacitně uplatňování zárukového režimu, kterých se jak smlouva - pardon, jak dohoda, tak dodatkový protokol - týkají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP