(12.10 hodin)

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, myslel jsem, že máte ještě jednu písemnou.

Vážení členové vlády, dámy a pánové, podepsanou smlouvu nepokládám za úplně standardní. Smlouva se v plném rozsahu týká jen oblasti důchodů částečně, a to jen po dobu pobytu státních příslušníků jednoho státu na území druhého státu, také zdravotního pojištění, sociálního pojištění a příspěvku na politiku zaměstnanosti.

Je uzavřena, s tím souhlasím, podle příslušných vzorů na základě vzájemnosti, avšak s výjimkami. Smlouva je koncipována tak, aby po poměrně dlouhou dobu pobytu na území druhého státu se na příslušné osoby vztahovaly příslušné systémy, a tedy i platby pojištění, jako by byly doma, a aby tak vlastně nemusela tato smlouva být vůbec použita. Stanovená doba je pět let a může být na základě dohody příslušných úřadů buď individuálně, nebo případně všeobecně prodloužena. A to i když budou asi intenzivnější vztahy, tak doba, že by tady někdo pobýval pět let a přitom se na něj taková smlouva nevztahovala, je nestandardně dlouhá.

Upravuje se také začlenění rodinných příslušníků pracovníků zaměstnaných a pojištěných ve druhé zemi do systému veřejného zdravotního pojištění. To je však poněkud nejasné vzhledem k tomu, co je uvedeno v předchozím odstavci, že po pět let se vlastně smlouva nemusí použít, ale také z toho důvodu, že v článku 11 odst. 2, kde to vypadá naopak, jako by začlenění rodinných příslušníků bylo zcela všeobecné. Ale koneckonců zase rozporně se konstatuje v důvodové zprávě, předkládací zprávě na straně sedm, že půjde spíše o výjimečné případy. Vysvětlení by měla být věnována pozornost v průběhu projednávání ve Sněmovně i ve výborech.

Jsou také stanoveny výjimky v poskytovaných službách pro české občany nepříznivé. Týkají se toho, že Japonci na rozdíl od nás nezapočítávají pro výpočet důchodu dobu pojištění ve třetí zemi, i když s ní mají obdobnou smlouvu. A to je tedy rozdíl mezi čl. 14 a 17 ve vztahu k Japonsku a k České republice. Japonci také nepřiznají invalidní nebo pozůstalostní důchod, když dotčená osoba byla ve věku 60 až 65 let. O tom mluví čl. 18 odst. 3 a je to také rozdíl proti tomu, jak se chová ČR a bude chovat i k Japoncům.

Podle mého názoru samozřejmě je možné pustit smlouvu do výborů a pravděpodobně nakonec i bez problémů souhlasit s ratifikací, bylo by však třeba, abychom si těchto rozdílů byli vědomi. Domnívám se ovšem, že tato smlouva je tak specifická, že projednání jenom v zahraničním výboru by opravdu nebylo na místě a že je nutné, aby se návrhem také zabýval výbor pro sociální politiku, a to také navrhuji.

Paní místopředsedkyně, zároveň vás vzhledem k pohybu v sále prosím o odhlášení před hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Určitě tak učiníme. Táži se, zdali si ještě někdo přeje zapojit do rozpravy obecné. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Pan poslanec Exner rozšířil tento návrh i o přikázání výboru pro sociální politiku. Budeme se tedy zabývat těmito dvěma návrhy v následujících hlasováních.

Zahajuji první z těchto hlasování, to je hlasování pořadové číslo 106, a táži se, kdo souhlasí s přikázáním výboru zahraničnímu… (Námitky, že poslanci nebyli odhlášeni.)

Nezlobte se, omlouvám se. Během půl minuty se mi podařilo zapomenout na návrh na odhlášení. Ještě jednou se omlouvám, odhlašuji vás a prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými hlasovacími kartami. (Poslancům se nedaří zaregistrovat.) Ještě jednou se pokusím… Omlouvám se, jiné možnosti než ty, které mi jsou zde dány tímto zařízením, abych vás odhlásila, nemám. Požádám tedy přítomné… (Již se lze zaregistrovat.) Ano, teď už by to mělo jít. Prosím o registraci.

Vypadá to, že počet osob v sále se již ustaluje. Můžeme tedy přikročit k hlasování.

 

Bude to hlasování s pořadovým číslem 107, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s přikázáním výboru zahraničnímu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 109 poslankyň a poslanců pro návrh 107, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru pro sociální politiku, a to v hlasování pořadové číslo 108, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 112 poslankyň a poslanců pro návrh 50, proti 21. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Dalším bodem je bod

 

51.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Návrh na přijetí změny Úmluvy o zřízení Rady pro celní spolupráci v souladu
s Doporučením Rady pro celní spolupráci Českou republikou
/sněmovní tisk 463/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr financí pan Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Rovněž děkuji za slovo. Dámy a pánové, Úmluva o zřízení Rady pro celní spolupráci mezi státy vznikla v roce 1952. Československo do ní vstoupilo v roce 1965. V současné době má rada 171 členů. Jejím pracovním názvem je Světová celní organizace.

Už od roku 2001 doporučovala Rada EU, aby do této Světové celní organizace vstoupila také Evropská unie nebo Evropské společenství, nejenom její členské státy. Některé členské státy proti tomu protestovaly. Přehodnotily svůj postoj v roce 2007 a navrhuje se změnit úmluvu, kterou musí změnit všechny členské státy, protože to je úmluva na prezidentské úrovni, kdy se konstatuje v daném článku, že členskými subjekty mohou být nejenom národní státy, ale také celní unie. O tuto změnu si dovoluji požádat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Daniel Reisiegel. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Hezké dopoledne, dámy a pánové. Já myslím, že pan ministr přednesl materiál dostatečně, čili pouze zdůrazním, že dnes se světová celní organizace skládá ze států, má 171 členů a je v zájmu Evropských společenství, aby i Evropské společenství bylo členem, neboť úmluva projednává záležitosti, které jsou v kompetenci Evropských společenství. A toto je právě cílem změny této úmluvy, aby bylo možno umožnit celním a hospodářským uniím se stát smluvními stranami, což bude prospěšné pro zlepšení mezinárodního obchodu. Doporučuji, aby to bylo přikázáno zahraničnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani z místa se do této rozpravy nechce zapojit. Končím obecnou rozpravu.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má prosím někdo z vás jiný návrh? Nemá. Přistoupíme k hlasování.

 

Bude to hlasování s pořadovým číslem 109, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým přikázáním. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 112 pro 99, proti nikdo. Návrh na přikázání byl schválen. Konstatuji, že návrh byl přikázán výboru zahraničnímu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP