(12.00 hodin)
(pokračuje Talmanová

Nyní přistoupíme k projednávání bodu

 

46.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky a vládou Rumunska
o změně Dohody mezi vládou České republiky a vládou Rumunska o podpoře
a vzájemné ochraně investic, podepsaný dne 22. ledna 2008 v Praze
/sněmovní tisk 416/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr financí pan Miroslav Kalousek, vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, předkládám ke schválení protokol, kterým se mění vládní dohoda o ochraně investic mezi námi a Rumunskem. Původní dohoda byla uzavřena v roce 1993, poté se poměrně dlouze vyjednávalo o změnách, které Česká republika po roce 2004 byla povinna upravit v souvislosti s tím, že se stala členskou zemí Evropské unie, Rumunsko nikoli. Po vstupu Rumunska do Evropské unie celé toto jednání samozřejmě ztratilo smysl, protože ta dohoda se řídí komunitárním právem a k jediné, nicméně velmi významné změně dochází v čl. 8 této dohody, která mění dosavadní ustanovení.

Dosavadní ustanovení říkalo, že pokud investor se cítí poškozen, může dát svůj spor k arbitráži pouze se souhlasem hostitelského státu. V minulosti nám některé příklady ukázaly, že hostitelský stát - např. v případě Železárny Veselí - ten souhlas prostě nedal.

V čl. 8 obě dvě strany upravují toto ustanovení - souhlas hostitelského státu není podmínkou. A doplňujeme nový odst. 3, který vymezuje prameny práva, podle kterých bude rozhodčí tribunál rozhodovat spor, to znamená rozhodnutí o tom, zda arbitráž bude, nebo nebude, bude záležet přímo na investorovi, nikoli už na tom či onom státu, což samozřejmě posiluje právní jistotu investorů. Proto si dovoluji souhlasit s tímto protokolem.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení byl určen omluvený poslanec David Šeich. Požádám vás tedy o změnu. Této role by se ujal a zhostil pan kolega Bauer.

 

Prosím tedy o to, abychom odsouhlasili výměnu zpravodaje.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 104 a táži se vás, kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Ze 137 poslankyň a poslanců bylo pro 107 pro, nikdo proti, návrh byl přijat.

 

Prosím pana poslance Jana Bauera, aby se ujal role zpravodaje.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, jedná se o nutnou, samozřejmě závažnou mezinárodní smlouvu. O jejích důvodech tady myslím podrobně referoval pan ministr financí. Proto mi dovolte, aby vás požádal o propuštění tohoto návrhu do druhého čtení a o přikázání k projednání zahraničnímu výboru. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani z místa se do této rozpravy nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo prosím jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 105 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 137 poslankyň a poslanců pro návrh 105, proti nikdo. Návrh byl schválen. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Nyní bychom se měli zabývat bodem číslo 47, kterým je ratifikace Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Jedním z předkladatelů této mezinárodní smlouvy v prvém čtení je nepřítomný ministr zahraničí pan Karel Schwarzenberg. Byla jsem informována, že role ministra zahraničí v případě projednávání tohoto bodu je nezastupitelná. Nezbývá mi tedy, než nechat tento bod propadnout a postupovat dále ve schváleném programu jednání. Tedy bodem

 

50.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Japonskem
o sociálním zabezpečení, podepsaná v Praze 21. února 2008
/sněmovní tisk 450/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo za nepřítomného a omluveného místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí přednesl některý z dalších členů vlády. Je to Smlouva mezi Českou republikou a Japonskem o sociálním zabezpečení, prvé čtení.

Velice děkuji ministru financí panu Miroslavu Kalouskovi a prosím o jeho slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, Japonsko je, jak všichni víme, kromě Korejské republiky jedním z nejdůležitějších hospodářských partnerů České republiky ze zemí Dálného východu a lze očekávat, že současné ekonomické vazby mezi oběma zeměmi budou v budoucnu ještě intenzivnější. Proto bylo záhodno přikročit k podpisu Smlouvy mezi Českou republikou a Japonskem o sociálním zabezpečení, která byla 21. února 2008 podepsána v Praze.

Smlouva je standardním dokumentem, který respektuje základní mezinárodně uznávané principy koordinace sociálního zabezpečení, obsažené ve standardních bilaterálních smlouvách, mnohostranných konvencích i předpisech Evropské unie, zejména Úmluvy Rady Evropy a Úmluvy Mezinárodní organizace práce. Respektuje rovnost nakládání s občany, resp. osobami, na které se smlouva vztahuje.

Jménem vlády si dovoluji požádat o projednání a schválení této smlouvy.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já velice děkuji panu ministrovi za předložení a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Zdeněk Jičínský. Vážený pane poslanče, bude-li vám uvolněna cesta k pultu řečnickému, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, navážu na slova pana ministra Kalouska, který tu doporučil smlouvu dalšímu projednávání ve Sněmovně, a to projednání v zahraničním výboru, což doporučuje organizační výbor. Doplňkem k jeho slovům bych řekl, že vztahy mezi Českou republikou a Japonskem v ekonomické sféře jsou významné. V důsledku toho dochází také k širšímu pobytu osob japonské státní příslušnosti a na druhé straně osob české státní příslušnosti na území příslušných států a vzniká problém řešit tyto problémy vznikající při sociálním zabezpečení.

Pan ministr Kalousek tady hovořil o tom, že jde o standardní postupy. Přesto vám doporučuji prostudovat si důvodovou zprávu, protože se ukazuje, že rozdíly, které jsou mezi těmito systémy v České republice a v Japonsku, existují, a bylo z tohoto důvodu nutno ve smlouvě vyjádřit určitá specifika na žádost japonské strany. To nemění nic na tom kladném doporučení, které ve shodě s ministrem financí rovněž Sněmovně předkládám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Do této rozpravy mám jedinou přihlášku a je to přihláška pana poslance Exnera. - Není? Je. Pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP