(11.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášky do rozpravy nemám, rozpravu končím.

 

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Obě usnesení jsou shodná. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro návrh 116, proti 1. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Končím bod 42.

 

Zahajuji bod

 

44.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou
a Korejskou republikou, podepsaná v Praze dne 14. prosince 2007
/sněmovní tisk 392/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal pan ministr Langer, který zastoupí pana ministra Nečase. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Kolegyně a kolegové, jde o návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Korejskou republikou, která byla podepsána v Praze v závěru loňského roku, 14. prosince 2007. Tento návrh projednal jak zahraniční výbor, tak výbor pro sociální politiku, a oba tyto výbory doporučují Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas, k čemuž se jako zástupce předkladatele připojuji též.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Usnesení zahraničního výboru a výboru pro sociální politiku byla rozdána jako sněmovní tisk 392/1 a 392/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Jan Bauer. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, na základě usnesení Poslanecké sněmovny byl tento návrh projednán v zahraničním výboru, jak bylo řečeno, a to 2. dubna letošního roku. Dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem jeho usnesení.

Zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Korejskou republikou, podepsané v Praze dne 14. prosince 2007,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče.

 

Nyní poprosím zpravodajku výboru pro sociální politiku. Za nepřítomnou paní poslankyni Lesenskou by vystoupila paní poslankyně Mazuchová, ale musíme tuto změnu schválit hlasováním.

Kdo s touto změnou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 101 z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro návrh 110, proti 1. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Prosím paní poslankyni Mazuchovou, aby se ujala slova. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, po odůvodnění náměstka ministra práce a sociálních věcí Mariána Hoška, zpravodajské zprávě poslankyně Vladimíry Lesenské výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Korejskou republikou, podepsané v Praze dne 14. prosince 2007. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ani písemnou, ani z místa. Nikdo se do rozpravy nehlásí, rozpravu končím.

 

Přistoupíme k hlasování o navrženém usnesení. Kdo s návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 102 z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro návrh 121, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Končím bod 44.

 

Poprosím paní místopředsedkyni Talmanovou, aby se ujala slova.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přistoupíme k projednávání bodu

 

45.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní
z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Praze dne 20. listopadu 2007
/sněmovní tisk 412/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, jak již bylo řečeno, 20. listopadu byla v Praze podepsána smlouva, kterou se zabraňuje dvojímu zdanění rezidentů v České republice a v Bosně a Hercegovině. Je to standardní smlouva. Podle modelu OECD přispěje k právní jistotě Čechů i Bosnohercegoviňanů.

Dovoluji si upozornit, že Senát již návrh této smlouvy ratifikoval. Prosím o totéž Poslaneckou sněmovnu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec František Novosad. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Novosad: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, tento vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Bosnou a Hercegovinou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Praze dne 20. listopadu 2007, má charakter prezidentské smlouvy. Tento všestranný, vzájemně výhodný hospodářský vztah je jedním z cílů české zahraniční politiky.

Vládní návrh sněmovního tisku 412 jste všichni obdrželi v písemné podobě. Jako zpravodaj tohoto vládního návrhu jej doporučuji ke schválení a rovněž doporučuji jej projednat v zahraničním výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Předpokládám, že ani závěrečná slova nebudou přednesena.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 103 a táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým přikázáním. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro 111, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP