(11.40 hodin)

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, předkládám již ve druhém čtení návrh k ratifikaci smlouvy, kterou jsem podepsal s velvyslancem Nového Zélandu 26. října. Děkuji rozpočtovému výboru i výboru zahraničnímu za projednání.

Dovoluji si připomenout, že Nový Zéland je jedinou zemí OECD, se kterou dosud takovou smlouvu nemáme. Proto si dovoluji požádat o ratifikaci. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Usnesení zahraničního výboru a rozpočtového výboru vám byla rozdána jako sněmovní tisk 377/1 a 377/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru poslanec Tomáš Dub.

Pan poslanec je omluven, takže to vezme pan poslanec Hamáček. Pane poslanče, než vám udělím slovo, když dovolíte, nechal bych změnu zpravodaje odhlasovat.

 

Budeme hlasovat o tom, že místo pana poslance Duba bude zpravodajem za výbor zahraniční pan poslanec Hamáček.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 142 poslankyň a poslanců pro 112, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené dámy a pánové, kolega Dub je řádně omluven, takže já ho zastoupím v roli zpravodaje zahraničního výboru.

Zahraniční výbor tento tisk projednal na své 23. schůzi dne 2. dubna 2008 a po odůvodnění náměstka ministra financí Petra Chrenka, zpravodajské zprávě kolegy Duba a po rozpravě přijal následující usnesení: Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Novým Zélandem o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Praze dne 26. října 2007. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím zpravodajku rozpočtového výboru poslankyni Miloslavu Vostrou, aby se ujala slova. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, tento tisk projednal rozpočtový výbor na své 24. schůzi 27. února 2008 a po úvodním slově náměstka ministra financí a zpravodajské zprávě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Smlouvy mezi Českou republikou a Novým Zélandem o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v Praze dne 26. října 2007, tisk 377. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Otevírám rozpravu, do které nemám zatím žádnou přihlášku. Z místa se taktéž nikdo nehlásí. Rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o navrženém usnesení. Obě usnesení jsou shodná, takže zahajuji hlasování. Kdo s usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 142 poslankyň a poslanců pro návrh 118, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Končím bod 41.

 

Zahajuji bod

 

42.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na výpověď Dohody mezi Československou republikou a Svazem sovětských
socialistických republik o sociálním zabezpečení a Protokolu k této dohodě,
podepsané v Praze dne 2. prosince 1959, ve vztahu k Ruské federaci
/sněmovní tisk 378/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Není přítomen. Zastoupí pana ministra pan ministr financí? Pane ministře, buďte tak hodný a zastupte svého kolegu. Prosím, pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, pan místopředseda vlády Nečas v prvém čtení tak podrobně vyložil důvody k vypovězení této smlouvy, že si nedovoluji opakovat tyto argumenty, abych vás nezdržoval.

Jménem vlády děkuji příslušným výborům za projednání a dovoluji si požádat o schválení tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Usnesení zahraničního výboru a usnesení výboru pro sociální politiku byla rozdána jako sněmovní tisk 378/1 a 378/2.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru poslanec Rudolf Kufa. Ten zde také není. Takže znovu poprosím pana poslance Hamáčka. Než pan poslanec Hamáček přijde k řečništi, zahajuji hlasování.

 

Kdo souhlasí s výměnou zpravodaje, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro návrh 103, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas a pan poslanec Hamáček má slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Pane předsedo, děkuji. Děkuji Sněmovně za vstřícnost. Pokusím se příště, aby členové zahraničního výboru lépe sledovali pořad jednání.

Zahraniční výbor projednal tento tisk na 23. schůzi dne 2. dubna 2008 a po odůvodnění náměstka ministra práce a sociálních Petra Šimerky, zpravodajské zprávě poslance Rudolfa Kufy a po rozpravě přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, že Poslanecká sněmovna dává souhlas k výpovědi Dohody mezi Československou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o sociálním zabezpečení a Protokolu k této dohodě, podepsané v Praze dne 2. prosince 1959, ve vztahu k Ruské federaci.

Zahraniční výbor rovněž přijal doprovodné usnesení, ve kterém doporučuje ministrovi práce a sociálních věcí zvážit snížení tvrdosti sociálního dopadu na osoby, kterých se výpověď této smlouvy bude týkat. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím zpravodajku výboru pro sociální politiku poslankyni Ivanu Levou, aby se ujala slova. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, výbor pro sociální politiku se zabýval touto smlouvou a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k výpovědi Dohody mezi Československou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o sociálním zabezpečení a Protokolu k této dohodě, podepsané v Praze dne 2. prosince 1959, ve vztahu k Ruské federaci, sněmovní tisk 378.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku, ani písemnou, ani z místa. Ano, vidím - pan poslanec Exner se hlásí o slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolím si upozornit na to, že při jednání v zahraničním výboru nejenže došlo k doporučení ministrovi práce a sociálních věcí zvážit snížení tvrdosti sociálního dopadu na osoby, kterých se výpověď této smlouvy bude týkat, ale také došlo ke slibu pana náměstka ministra Petra Šimerky, že k takovému případnému snížení tvrdosti dopadu skutečně dojde. Bude se pravděpodobně jednat o desítky až stovky osob v České republice a samozřejmě mohou to být také osoby českého občanství pobývající v Ruské federaci, které budou bez vlastně jakékoliv náhrady v určité chvíli zbaveny sociálních výhod, které dosavadní smlouva přinášela. Protože není jisté, zda bude sjednána smlouva náhradní, bylo přijato toto řešení. Zdůrazňuji to proto, že je potřeba si tuto skutečnost zapamatovat.

Chtěl jsem se původně zeptat pana ministra práce a sociálních věcí a náměstka předsedy vlády, jakých forem chce ke snížení tvrdosti využít, ale bohužel není přítomen, tak to není možné. Pokud bychom se, podobně jako se to například stává se slovenskými důchody nebo některými jinými věcmi, potom setkali s takovými tvrdostmi, byl bych rád, aby byly vstřícně řešeny tak, jak bylo doporučeno a ze strany náměstka ministra přijato.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP