(9.10 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Nyní tedy se budeme zabývat pevným zařazením sněmovního tisku 451, druhého čtení, a to na úterý 29. dubna po pevně zařazených bodech. Třetí čtení potom na konec bloku třetích čtení, taktéž tisk 451.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 89 a táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým postupem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 139 poslankyň a poslanců pro 133, proti 1. I tento návrh byl schválen.

 

Nyní tedy můžeme přikročit k projednávání bodu

 

54.
Návrh poslanců Petra Gandaloviče, Jiřího Papeže, Oldřicha Vojíře, Jiřího Hanuše,
Pavla Kováčika, Michala Haška a Zdeňka Macha na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 414/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Petr Gandalovič a zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Michal Doktor. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 414/3.

Prosím zástupce předkladatele pana poslance a ministra Petra Gandaloviče, aby se ujal slova. (V sále je obrovský hluk!)

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, dostali jsme se do třetího čtení návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 353 o spotřebních daních.

Jenom velmi krátce připomenu, že se jedná o fakticky nápravu určité legislativní chyby, která se stala při schvalování novely zákona o spotřebních daních v lednu v souvislosti se zavedením tzv. povinného přimíchávání biopaliv. Současná námi schválená právní úprava tedy zabraňuje tomu, aby se vratka spotřební daně ve výši 60 % vztahovala i na minerální oleje uvedené v § 45 odst. 2 písmeno j) tohoto zákona, tedy na směsi minerálních olejů, ve kterých je podíl metylesteru řepkového oleje nebo esteru řepkového oleje do 5 hmotnostních procent, tudíž v podstatě na takovou, v uvozovkách řečeno, naftu, kterou jsme zákonem o ovzduší zavedli jakožto běžné palivo, které se prodává na pumpách. Pro rok 2008 proto vznikly zemědělcům komplikace při realizaci této vratky a předložený poslanecký návrh zákona má této komplikaci předejít.

Během projednávání v rozpočtovém výboru byl předložen pozměňovací návrh, následně předložený tedy panem poslancem Doktorem, který podporuji. Ke druhému pozměňovacímu návrhu předloženému ve druhém čtení se vyjádřím před jeho vlastním schvalováním.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ani z místa se do této rozpravy nechce nikdo zapojit. Rozpravu tedy končím.

Poprosím pana zpravodaje, aby nám pomohl vypořádat se s pozměňovacími návrhy, tedy, aby jednotlivé pozměňovací návrhy přednesl a před hlasováním se k nim vyjádřil.

 

Poslanec Michal Doktor: Dobré ráno, vážení kolegové, vážená vládo. Dovolte, abych splnil roli zpravodaje k pozměňovacím návrhům, respektive ke sněmovnímu tisku, který mění dikci zákona o dani spotřební.

Myslím, že je mou povinností upozornit vás na to, že v tuto chvíli máme před sebou dva hlasovatelné pozměňovací návrhy. První pozměňovací návrh vychází z usnesení rozpočtového výboru z jeho 25. schůze konané dne 13. března roku 2008. Druhý pozměňovací návrh je pozměňovací návrh pana poslance Petra Braného, který přednesl ve druhém čtení dne 25. března 2008. Zatímco první zmiňovaný pozměňovací návrh je návrh, který doplňuje původní záměr předkladatelů a je zcela v souladu s původním záměrem, návrh pana poslance Braného se týká úplně nové části, respektive se týká dnes už stávající části stávajícího zákona, ale rozšiřuje záměr projednávané novely a jeho účinky směřují k oblasti výběru a správy daní u tabákových výrobků. Já vzhledem k tomu, kolik vynaložila Poslanecká sněmovna v minulosti úsilí ve smyslu narovnání prostředí zdanění tabákových výrobků a zefektivnění výběru tabákových daní a také zabránění daňových úniků v této oblasti, nemohu tento návrh podpořit.

Z hlediska procedury máme před sebou velmi jednoduchý postup. Navrhnu hlasování po bodech tak, jak zazněly a samostatně. Nejdříve budeme hlasovat o návrhu označeném jako písmeno A, poté o pozměňovacím návrhu označeném jako písmeno B. A já se samozřejmě vyjádřím k návrhům jednotlivě.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám velice děkuji. Procedura je natolik logická a snadná, že nebudu obtěžovat Sněmovnu hlasováním o jejím přijetí.

Ještě než přistoupíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, sděluji vám, že pan poslanec Paroubek má náhradní kartu č. 14.

Prosím, pane zpravodaji, sdělte nám první návrh a vaše stanovisko, taktéž pan ministr.

 

Poslanec Michal Doktor: Prvním návrhem k hlasování je pozměňovací návrh přijatý usnesením rozpočtového výboru. Já jej podporuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr? (Ministr podporuje.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 90 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 150 poslankyň a poslanců pro návrh 138, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Další návrh prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Návrh označený pod písmenem B nemohu z důvodů, které jsem uvedl, v žádném případě podporovat. Jsem proti.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, vaše stanovisko? (Ministr nesouhlasí.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 91. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 151 poslankyň a poslanců pro návrh 24, proti 74. Tento návrh nebyl přijat.

 

O všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Petra Gandaloviče, Jiřího Papeže, Oldřicha Vojíře, Jiřího Hanuše, Pavla Kováčika, Michala Haška a Zdeňka Macha na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 414, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP