(Jednání zahájeno v 9.05 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 9.05 hodin, dovolte mi, abych s nadějí na příjemné a především hygienicky nezávadné jednání zahájila čtvrtý jednací den 30. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde přivítala.

Prosím, abyste se přihlásili i svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, tak jak to již učinil pan poslanec Tomáš Hasil, který dnes bude používat náhradní kartu s číslem 5.

Na úvod vám sdělím, že o omluvení své neúčasti na dnešní jednání požádali tyto poslankyně a tito poslanci. - Do toho ještě pan kolega Ježek Josef - náhradní karta číslo 3.

A nyní přerušené omluvy: paní poslankyně Bebarová-Rujbrová, pan poslanec Marek Benda, pan poslanec Zdeněk Boháč, pan poslanec Petr Braný, pan poslanec Tomáš Dub, pan poslanec Vladimír Hink, pan poslanec David Kafka, pan poslanec Miloslav Kala, pan poslanec Vladimír Koníček, pan poslanec Jiří Paroubek z odpoledního jednání, pan poslanec Michal Pohanka, pan poslanec Josef Řihák, pan poslanec Snitilý Evžen a paní poslankyně Zubová Olga. Důvody jsou vesměs zdravotní nebo zahraniční cesty.

Další náhradní karta - s číslem 7 pan poslanec Rafaj.

Z členů vlády se na odpolední jednání omlouvá premiér Mirek Topolánek, dále na celý den ministr kultury Václav Jehlička, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ministr financí Miroslav Kalousek od 13.30, ministr vnitra Ivan Langer od 12.30, ministryně Vlasta Parkanová a ministryně Džamila Stehlíková.

Dnes budeme nejprve projednávat body z bloku třetích čtení, které mají již splněné zákonné lhůty, tedy body 54 a 59. Poté se budeme věnovat bodům pevně zařazeným na dnešní dopoledne, tedy bodům 14, 29, 36 a 101. Dále budeme pokračovat ve schváleném pořadí.

Ještě než zahájím projednávání prvního bodu, požádám pana kolegu Waltera Bartoše, který se přihlásil k programu naší schůze. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Rád bych napravil malé nedopatření. Včera jsem navrhl zařadit nový bod, a to projednávání druhého čtení tisku č. 344, který byl vrácen Sněmovnou k novému projednání výboru a byla zkrácena lhůta na 5 dní. Tento bod byl pevně zařazen na dnes jako čtvrtý bod dopoledne. Technickým nedopatřením jsem nenavrhl zkrácení výše uvedené lhůty na 2 dny, proto bych vás chtěl požádat, abyste o tomto bodu nechala teď hlasovat. Usnesení by znělo: "Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu na projednávání tisku č. 344 na dva dny." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní pan poslanec Jan Vidím. Máte slovo, pane poslanče. (Poslanci v sále silně hlučí.)

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, paní předsedající. Paní a pánové... Dneska je tu nějak veselo.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Poprosím vás o klid.

 

Poslanec Jan Vidím: Chybí kolega poslanec Severa, takže nám to zřejmě nemá kdo měřit.

Já bych chtěl Poslaneckou sněmovnu požádat o následující. Poslanecká sněmovna v prvém čtení sněmovního tisku 451, což je návrh skupiny poslanců na vydání zákona, kterým se mění zákon 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru, v prvém čtení zkrátila lhůtu pro projednání ve výboru pro obranu na 5 dní. Výbor pro obranu se dnes tímto tiskem zabýval, přijal usnesení a já bych chtěl Poslaneckou sněmovnu požádat, aby zařadila druhé čtení tohoto návrhu na konec bloku druhých čtení návrhů zákonů a třetí čtení tohoto návrhu na konec bloku třetích čtení návrhů zákonů. Jedná se o sněmovní tisk 451.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane poslanče. Má prosím ještě někdo z vás návrh na změnu, doplnění, rozšíření či zkrácení našeho programu jednání? Nemá.

Já pouze po poradě s organizačním odborem chci upozornit pana kolegu Vidíma, že blok druhých čtení již neexistuje. Takže pokusme se nějak jinak společně specifikovat, kam bychom zařadili tento tisk - jestli na dnešní den, nebo na příští týden. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Je mi tedy upřímně líto bloku druhých čtení, který už neexistuje, ale pak nezbývá, než navrhnout zařazení tohoto tisku 451, jeho druhého čtení, pevně, a to na středu, jako první bod po polední přestávce. - Ne, tam už asi něco je.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Na středu 30. dubna bohužel na odpolední jednání máme zařazeno 5 bodů.

 

Poslanec Jan Vidím: Tak zkusím ještě něco jiného. Navrhuji druhé čtení tohoto sněmovního tisku 451 na úterý po pevně zařazených tiscích.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: A třetí čtení zůstává na konci třetích čtení, ano.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže to jsme si upřesnili, já vám děkuji. Nikdo další se k pořadu schůze nehlásí. Můžeme se tedy vypořádat s těmi dvěma návrhy, jak byly předneseny.

 

První byla žádost pana poslance Waltera Bartoše, aby u sněmovního tisku 344 byla zkrácena lhůta na projednávání na dva dny.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 88 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám

Z přítomných 131 poslankyň a poslanců, pro návrh 104, proti 1. Tento návrh byl schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP