(16.40 hodin)
(pokračuje Liška)

Za druhé. Já jsem samozřejmě byl seznámen s názorem, že se dopouštíme diskriminace učitelů. Já bych byl v tomto směru opatrný, protože kdyby samozřejmě učitelé využili práva podání ke štrasburskému soudu stran diskriminace, tak potom by musel být samozřejmě prokázán úmysl diskriminovat. A já mám všechno jiné než úmysl diskriminovat. Já se naopak snažím tuto situaci řešit. Takže samozřejmě právem mě budete kritizovat v případě, že nedojde ke zlepšení této situace, ovšem vyčítat mi to, že se o zlepšení situace nesnažím, to skutečně, promiňte, ale to jde jenom obtížně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále vystoupí paní poslankyně Mazuchová a zase s interpelací na ministra školství, mládeže a tělovýchovy pana Ondřeje Lišku. Připraví se paní poslankyně Zelenková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážený pane ministře, je to již více než sto dní, co jste převzal resort školství. Váš resort patří mezi finančně nejnáročnější ministerstva české vlády. Do vaší kompetence spadají také platy učitelů a ostatních zaměstnanců resortu školství, což ovlivňuje i sociální smír ve společnosti. Tyto platy ve školství byly navýšeny o 1,5 % na tento rok, přičemž inflace za leden a únor dosahuje vysokých 7,5 %. To je samozřejmě neuspokojivý stav. Právě při vyjednávání o platových otázkách je od vás vyžadována nejen dobrá znalost svého resortu, ale zejména vysoká občanská důvěryhodnost a statečnost.

V této souvislosti jsem byla znepokojena informacemi z tisku o přidělování prostředků v rámci vašeho resortu. Dám vám příklad. Přidání 42 mil. na stavbu Kliniky chorob prasat při Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně proti původně plávaným 99 milionům. Šestnáct a půlmilionu korun pro Centrum behaviorálního výzkumu psů a 28 mil. pro výstavbu víceúčelové jezdecké haly při České zemědělské univerzitě. Jak je vidět, jste šikovný a za sto a něco dnů jste dokázal vašimi prostředky v rámci vašeho ministerstva operovat velice dobře. V uvozovkách. Pro tyto výdaje jste tedy byl schopen najít prostředky. Současně však máte problémy v nalezení prostředků pro nalezení platů učitelů. Podle propočtů v důsledku inflace reálné platy ve školství letos poklesly v průměru o 1500 korun měsíčně. Prostě jsou to informace, která tady už říkali moji předřečníci.

Jenom se vás ptám, opět jako mí předřečníci: Co s tím hodláte dělat v tomto klíčovém resortu české vlády, jako je školství? Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slovo má ministr školství, mládeže a tělovýchovy pan Ondřej Liška.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Promiňte, ale vaše srovnání, kde jsem a nejsem schopen nalézt prostředky, trošku kulhá. A to proto, že prostředky, o nichž jste hovořila, které jsou určeny na rozvoj infrastruktury vysokých škol, tak navýšení v této oblasti bylo způsobeno nikoliv mou benevolencí, že bych se rozhodl podpořit právě tyto projekty, nýbrž proto, že oblast investic do infrastruktury vysokých škol byla dlouhodobě netransparentní. Všichni, kdo se touto oblastí zabývali, a bylo to i za vaší vlády, tak to vědí. A vědí to proto, protože způsob, jakým se zařazovaly tyto projekty do ISPROFINu, jakým se zařazovaly do programového financování, byl - nepřeháním - někdy skandální.

To, že se samozřejmě vytvořila díky tomuto netransparentnímu systému situace, kdy mezi vysokými školami vznikla podle mě nezdravá konkurence, která měla například ten efekt, že stavby byly podceňovány, byly zařazovány do tohoto systému hluboko pod cenou, protože se prostě říkalo a vědělo, že salámovou metodou se prostě nějak ufinancují, a já jsem do tohoto resortu přišel ve chvíli, kdy řada těchto staveb je těsně před dokončením, nedostává se jim prostředků, a musel jsem udělat screening těchto staveb a zjistit, že tam je obrovské množství neuznatelných nákladů, že tyto stavby nebyly vedeny správně, že smlouvy mají nedostatky a že je potřeba tuto situaci řešit. Proto třeba navýšení, o kterých vy jste hovořila, byla způsobena tím, že výsledkem těchto screeningů bylo také to, že financování a dostavba a dokončení těchto staveb by nebylo možné, a výsledkem těchto zjištění bylo, že je potřeba je navýšit a upravit smlouvy tak, aby vůbec to bylo možné za daných právních podmínek dokončit.

My se tady ale pohybujeme v řádu desítek, možná stovek milionů korun. Mimochodem, díky tomuto screeningu já jsem už českému státu ušetřil stovky milionů korun, protože jsem některé stavby také redukoval, protože tam byly neuznatelné náklady, to mohu prokázat - a my se tady bavíme o miliardách, o řádu miliard korun, které by se skutečně odrazily na platech učitelů.

Když mi řeknete - a já budu za vaši radu samozřejmě velmi vděčný - když mi řeknete, odkud vzít, tak já se tou radou budu řídit. Úspory, které já mohu nalézt uvnitř kapitoly za současné situace, se pohybují pouze v řádu desítek nebo stovek milionů korun a ty učitelům plošně bohužel nepomohou. Já dělám všechno pro to, aby náklady, výdaje, které tento resort má, byly maximálně zefektivněny. Bylo v tom dosaženo podle mě podstatného pokroku - ale to není předmětem této interpelace, takže se o tom nebudu dále vyjadřovat.

Ale chci říci to, že my se tady bavíme o řádech miliard korun, a vy jste uvedla, že došlo k navýšení o 1,5 %, tak jak bylo plánováno. Ne, ta necelá jedna miliarda korun, která byla schválena v rámci schvalování rozpočtu na tento rok, tak ta by měla v efektu přinést zvýšení o 4 až 4,5 %. To znamená potom se bavme o rozdílu nějakých dvou tří procent vzhledem k inflaci, která byla vyšší, než jak bylo předvídáno. To je podle mě ta legitimní číslovka, o které se můžeme bavit. Ale mně k tomu nezbývá dodat nic jiného, než že trávím velkou část svého času právě tím, abych prostředky jednak ušetřil a jednak další dodatečné našel.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Chce paní poslankyně položit doplňující otázku? Ano, chce. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Pane ministře, je mi jasné, že jsem tady míchala hrušky s jabkama, ale já jsem si dovolila použít takového do očí bijícího příkladu. Protože pokud se mýlím, tak já se vám veřejně omluvím, ale tiskem proběhlo, že tam, kam jste napřel peníze, máte nějaké rodinné vazby.

Já jsem žádala sama za obec, kde bydlím, pro Sokol částku dvou tří milionů, propadá se střecha, a nedostali jsme nic. Takže jenom jsem to srovnávala s platy. Děkuji.

Ještě mám pár vteřin. V jedné pohádce se říká: malý, ale šikovný. Tak já tady říkám: mladý, ale šikovný!

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr chce reagovat. Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Já vás prosím o jednu věc, a ta je vážná. To, že jste se v tisku dočetla o tom, že můj otec učí na Farmaceutické fakultě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, to je zneužití faktu, kdy můj otec je tam běžným pedagogickým pracovníkem. Nemá absolutně vliv na chod školy. Je to sprostá záležitost, která se dotkla mého osobního života a mého otce, a já jsem žádal omluvu! Prosím vás, nevyužívejte, neuvádějte tento fakt. Není to pravda. Je to prachsprosté zneužití tohoto faktu, které nemá se samotnou věcí nic společného! Mé prohlášení v této věci i reakce této školy k dané fámě, nepravdě, tak ta je vyvěšena na stránkách Ministerstva školství. Přečtěte si ji, nebudu se o tom šířit. Já to považuji za vulgaritu, vůbec tady takovouto věc uvádět. Říkám vám, to s tím vůbec nesouvisí.

Pokud se bavíme o hruškách, což jsou platy učitelů, k tomu jsem už během dnešních interpelací řekl hodně. Co se týče investic, klidně mě v této věci interpelujte, rád vám sdělím to, jakého pokroku jsem dosáhl při zefektivnění a zprůhlednění programového financování vysokoškolské infrastruktury.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Dále s interpelací vystoupí paní poslankyně Zelenková, zase na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišku. Připraví se paní poslankyně Konečná. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP