(15.30 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Devadesát procent změny se týká aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací, nebo jak vy říkáte, aplikovaného výzkumu, specifického nebo průmyslového výzkumu a inovačního cyklu.

Pokud jde o důsledky reformy pro základní výzkum a vysoké školy, tak to znamená, že se zvýší prostředky na výzkum na vysokých školách za tři roky o 1,2 mld. korun v institucionální podpoře vědy a výzkumu podle skutečně dosažených výsledků. Samozřejmě na úkor těch, kteří výsledky nemají, ti nejvíc křičí. Přenese se rozhodování o této podpoře z ministerstev na vysoké školy a další výzkumné organizace. My jsme snížili počet čerpaných kapitol z 22 na 11, cílem bylo 7. Určitě mi potvrdí každý, kdo byl v nějaké vládě, že rezistence jednotlivých resortů je neuvěřitelná. Cílem bylo snížit počet kapitol na 7. Podařilo se 11 z 22, ale je to výrazný krok, je to na půli cesty.

Poměr mezi základním, aplikovaným výzkumem a vývojem se v institucionální podpoře nemění. Osmdesát procent na základní výzkum, 17 procent na aplikovaný, v institucionální podpoře. Patenty tvoří jen 4 procenta váhy výsledků, a tím i výdajů na institucionální podporu. To znamená tam i ve světě se podporují spíše cílenými dotacemi, cílenými programy.

Zásadní změny reforma přináší právě v aplikovaném výzkumu, vývoji a inovacích, kde více než třetina prostředků vynaložených v letech 2002 až 2006 nemá žádné výsledky. Jde o 7 mld. korun! Snížil se počet kapitol, jedna a ta samá problematika přestane být financována z řady resortů, vznikne technologická agentura, takže vedle grantové na základní výzkum bude technologická na výzkum aplikovaný, a stejně jako v jiných zemích - Finsku, Švédsku, Irsku - budeme tímto způsobem poskytovat peníze, kde je nutná spoluúčast průmyslového sektoru, protože nejenom proto, že to kopíruje program Věda a výzkum pro inovace, ale protože to je jediná možná praxe, jakým způsobem případně i daňově zvýhodnit subjekty, které chtějí provádět aplikovaný výzkum na našich univerzitních výzkumných centrech, na našich univerzitách.

To znamená chci říct, že výdaje na výzkum a vývoj ze státního rozpočtu vzrostou z 16,5 mld. v roce 2005 na 28,9 mld. v roce 2011. Chci vám říct, že to je moje absolutní priorita, že jsem ochoten se kdykoliv o tom bavit. Diskuse na Radě pro výzkum a vývoj jsou velmi bouřlivé, ale tato reforma výzkumu a vývoje má podporu odborné veřejnosti a takto i bude prosazována. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane premiére. Pan poslanec Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Pane premiére, vy mluvíte o podpoře odborné vědecké veřejnosti této reformě. Rámcově podpora asi existuje, ale já jsem viděl výsledky připomínkového řízení a v rámci připomínkového řízení bylo velké množství zásadních připomínek, u kterých bylo napsáno: neakceptováno. Mezi ně patřily některé připomínky, které jsem měl já.

A ještě co se týče jedné věci, kterou jste zmínil. O tom, že aplikovaný výzkum má být hodnocen výhradně podle patentů, podle počtu patentů. To je naprosto holý… (Poznámka premiéra Topolánka.) Základní výzkum dokonce? Tak to je úplný nesmysl už potom! Základní výzkum a patenty, to je velký rozdíl! Ale i aplikovaný výzkum je nesmysl. Počet patentů znamená jenom to, dokonce jenom přijatých patentů, znamená to, jak jsou úspěšné dané vědecké instituce se zobchodováním, s komerčním využitím svých výsledků, nic to nevypovídá o kvalitě aplikovaného výzkumu. Například tento problém byl tvrdě odsuzován - (Uplynul čas pro interpelaci.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. (Posl. Ohlídal: Děkuji.) Pan předseda vlády a jeho dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já myslím, že je úsměvné, když Česká republika má tolik patentů co průměrná americká univerzita. To znamená jedním z kritérií samozřejmě musí být patenty, a od patentu k aplikaci a ukončení inovačního cyklu je ještě hodně daleko.

Připomínkové řízení bylo velmi bouřlivé. Jenom připomínky dvou vysokých škol nebo univerzit, těch největších, měly asi 60 nebo 100 stran, nebo 30, já přesně nevím, ale hodně. My jsme je opravdu vypořádali. Na některých jsme se dohodli, některé věci jsme doplnili - například financování doktorandského výzkumu nepůjde ani z grantové, ani z technologické agentury, bude čerpáno z Ministerstva školství. Celou řadu věcí v detailu budeme řešit, řekl bych, v implementační době této reformy. A já vás ubezpečuji, že kromě bývalého rektora Zlatušky opravdu rektoři podporují tuto reformu, základní cíle.

Nám se nepodařilo prosadit do reformy věci, jako je třeba možnost průmyslového sektoru zřídit si profesuru na univerzitě a platit fakticky výzkum díky úplně nově zřízenému pracovišti, což je běžné v Cambridge i v západní Evropě, nemluvě o Americe. To znamená máme ještě velkou cestu před sebou a celé to musí být provázáno s výsledky Bílé knihy terciárního vzdělávání a s úpravami vysokoškolského studia, univerzitního výzkumu a otevřenosti vysokých škol k možnosti kofinancování, ale také k možnosti podílet se na výsledcích výzkumné činnosti, kterou škola provádí.

Já jsem opravdu diskusi otevřen. Já netvrdím, že o této problematice vím víc než vy. Nicméně premiér je tady od toho, aby tlačil nějakou prioritu, a toto priorita nepochybně je.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo vlády. Nyní vystoupí pan poslanec David Rath a bude vás interpelovat, pane předsedo vlády, ve věci politiky.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, na úvod jen poznámka. Pane premiére, řekl jste v Cambridge a západní Evropě. Cambridge je v západní Evropě, pokud vám to uniklo. Současně bych vám chtěl říci, že… (Komentář premiéra Topolánka.) Řekl jste "a", podívejte se od stenozáznamu!

I kdyby se podlézavě přihlásili všichni vaši poslanci z ODS, těžko lidem vysvětlíte, že jste jim zdražili potraviny minimálně o 4 %. Vy jste tady hodně hovořil o tom, že to tak není, ale prostě to je realita! Prostě řekněte lidem do očí, že jste jim zdražili potraviny minimálně o 4 %!

I kdyby se přihlásili podlézavě všichni vaši poslanci z ODS do těchto interpelací, tak lidem nevysvětlíte, že jste jim vytáhli na poplatcích minimálně za první měsíce miliardu z jejich peněženek, o to jste jim snížili jejich životní úroveň. Přitom na účtech zdravotních pojišťoven leží 26 mld. nevyužitých! Takže lidem vytahujete peníze a peníze, miliardy necháte zbytečně nevyužitě ležet na účtech pojišťoven.

I kdyby se podlézavě přihlásili všichni vaši poslanci z ODS, tak lidem nevysvětlíte, že pětitisícový limit naplní jen ti pacienti, kteří musí platit tisícové doplatky na léky, o jejichž výši rozhodl váš ministr zdravotnictví, a tedy vaše vláda! To je prostě realita.

Ale teď k vlastní interpelaci, už nemám moc času. Pane premiére, chtěl jsem vás požádat. Mám tady několik vašich prohřešků. Vy berete vládnutí jako jeden velký flám za peníze lidí, za naše daně. Prosím, nedělejte to! Když jste v zahraničí, neříkejte vyhazovači na diskotéce, který vás tam nechce pustit: "Víte, kdo já jsem?" To možná dělá šestnáctiletý hoch, ale ne premiér poměrně solidní země. Prosím, nemluvte sprostě -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím poslední větu, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Ano, poslední větu. Nevyhazujte se sprostými slovy odboráře. Važte si odborářů. Já vás chci poprosit, chovejte se slušně! (Potlesk několika poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pan poslanec Rath tiše předpokládá, že když dimunovsky někdo pošle nějaké esemesky do novin, pak to noviny lživě napíšou, že když to bude opakovaně říkat při interpelacích, tak se z té lži stane pravda. Všichni, kdo mě znají, tak si nedovedou představit, že by Topolánek vyslovil větu: "Víte, kdo já jsem?" Samozřejmě to bylo nějak jinak. Noviny, některé slušnější, se omluvily za formulace, které jim někdo dodal. V žádném případě žádný vyhazovač mě nevyhazoval, já jsem s nikým nekomunikoval. A musím říct, že to, že tady říkáte tyto věci, tak z té lži pravdu ani opakovaně neudělá. To je za prvé.

Nejsprostější slovo, které jsem řekl odborářům, bylo "teplá strava". Já jsem opravdu s nimi mluvil velmi slušně. Takže nevím, co bych měl vlastně na vaši interpelaci říci. Snažím se chovat slušně, jsem možná trochu impulzivní, někdy špatně slyším, takže zvýším hlas. Ale kdybychom se měli skutečně bavit o tom, jakou vlastně roli dneska sehrává tripartita v systému, tak bychom zjistili, že v ní někteří chybějí a někteří přebývají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP