(14.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. O slovo opět požádal pan poslanec Jičínský, takže má jednu minutu.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Respektuji toto rozhodnutí. Je to vaše rozhodnutí, nesete za ně odpovědnost. Jenom bych řekl, že ta problematika po mém soudu je mnohem širší, a myslím, že i u nás se ten problém značně zjednodušuje. Většina sinologů se shoduje na tom, že v Číně je dnes tolik svobody, jak nikdy až dosud nebylo. A pokud jde o západní země, myslím, že jejich koloniální působení v Číně také patří do vzájemných vztahů, a chceme-li na Čínu působit ve smyslu určitých hodnot, potom je to nepochybně vhodné dělat účastí, a ne neúčastí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za tuto repliku. Jako poslední v této části vystoupí předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já s vámi - a v tom vás překvapím - absolutně souhlasím. Proto jsem také řekl, že to zasluhuje širší diskusi. Já jsem zastáncem názoru, že to, co v Číně jde pomalu, ale jde, to je privatizace, soukromé vlastnictví, vznik středního stavu, má dopad v konečném důsledku - a mohl bych použít knihu Miltona Friedmana Kapitalismus a svoboda - vlastně i na lidská práva, standardy hygienické a další. To znamená já s vámi v tomto souhlasím. Nicméně to rozhodnutí v této chvíli bylo výsostně politické, to přiznávám.

Já do Číny pojedu letos zřejmě na podzim na zasedání ASEMu, což je organizace, která sdružuje asijské a evropské země ve společné diskusi, takže v tomto smyslu určitě Čína nezůstane o mou přítomnost ochuzena.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Další interpelaci přednese pan poslanec Ladislav Libý.

 

Poslanec Ladislav Libý: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, dovolte, abych v rámci interpelací na vás otevřel otázku, která se přímo a každodenně dotýká našich občanů. Touto otázkou je růst inflace, respektive indexů spotřebitelských cen v roce 2007 a v podstatě i začátkem roku 2008.

V návaznosti na údaje Českého statistického úřadu o inflaci za rok 2007, respektive za prosinec tohoto roku, se ukazuje, že podstatný vliv na její výši mají zejména rychle rostoucí ceny potravin. A právě kolem rychle rostoucích cen potravin se stále vynořují nejrůznější analýzy, hypotézy a dohady. Jedna z takových hypotéz, pocházejících vesměs z levicového tábora, dokonce tvrdí, že na rychlý růst cen potravin má dominantní vliv v naší republice zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, který byl touto Sněmovnou schválen v loňském roce. A to zejména prostřednictvím zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z 5 na 9 % od počátku roku 2008.

Vzhledem k tomu, že o této hypotéze velmi pochybuji, a vzhledem k tomu, že inflace je jeden z nejdůležitějších makroagregátů, který ovlivňuje jak naši současnou situaci, tak zejména budoucí očekávání naší ekonomiky, považuji, a se mnou také určitě podstatná část veřejnosti, za nesmírně důležité zeptat se vás na váš pohled na příčiny rostoucích cen potravin, dále na nárůst daně z přidané hodnoty a její vliv na inflaci, ale zejména na váš pohled na faktory ovlivňující budoucí vývoj cen potravin, potažmo vývoj inflace v České republice v budoucích obdobích.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Libému. Odpoví pan předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, přiznávám se, že rostoucí míra inflace a především její akcelerace v zimních měsících a růst cen potravin dělá starosti i mně. Je to velmi nepříjemný jev zejména pro peněženky našich občanů. Přesto za tu otázku děkuji, protože si to zaslouží asi hlubší rozbor a naši pozornost.

Chtěl bych připomenout, že jakkoliv potraviny měly v listopadu, prosinci a začátkem letošního roku významný vliv na růst cen, tak to nebyl jev tak dominantní, že by to byl především růst cen potravin, který by táhl ten agregátní ukazatel, nebo ten makroukazatel, a to je inflace. Stejný podíl jako potraviny a nealkoholické nápoje měly na růstu cen v roce 2007 další dvě skupiny komodit, a to takzvané zboží s administrativními cenami, to je zejména bydlení, a už jsme tady o tom mluvili, energie, které ovlivňujeme velmi složitě, jejich ceny, a také je to na samostatnou diskusi, voda a paliva, alkoholické nápoje a tabák z důvodu zvýšených spotřebních daní. Jinými slovy, růstu cen potravin je třeba věnovat pozornost nikoliv proto, anebo nejenom proto, že dominantně ovlivňují inflaci, jak by se mohlo jevit, ale proto, že vývoj a růst cen potravin byl poměrně nečekaný, překvapivý a nerovnoměrný na rozdíl od těch komodit, na jejichž cenách se projevily očekávané deregulace nebo zvýšení spotřebních daní. Právě kvůli té jisté nevypočitatelnosti si analýza příčin vývoje cen potravin zaslouží tu pozornost, kterou jí věnujeme.

Hlavní příčiny rychlého růstu cen potravin v České republice můžeme hledat v souběhu několika exogenních, vnějších, a několika endogenních faktorů, které jsou jednak krátkodobé, jednak dlouhodobé. Mezi ty krátkodobé vnější, exogenní faktory patří katastrofická sucha v jižní Evropě a na Ukrajině, povodně v Británii, Indii, Bangladéši, nízká úroda díky pozdním mrazům v Polsku. (Projevy pobavení z řad ČSSD.) Mezi ty dlouhodobější faktory patří zvýšená poptávka po potravinách z rozvojových zemí, zejména z Číny, ale hlavně rostoucí poptávka po užívání zemědělských komodit při výrobě biopaliv. Což je diskuse, která v Evropě konečně startuje a snad bude modifikovat i tu diskusi u nás.

V globálním kontextu tedy došlo k situaci, kdy nabídka nebyla schopna uspokojit zvýšenou poptávku, neboť cenově výhodná, dotovaná výroba biopaliv nejenom že odčerpává nadprodukci zemědělských komodit, ale dokonce způsobuje podprodukci potravin.

V kontextu těch krátkodobých a dlouhodobých faktorů a zvýšené poptávky po potravinách z Asie došlo k nerovnováze na trhu s potravinami, a to prokazuje i fakt, že za prvních osm měsíců loňského roku vzrostly světové ceny potravin o 11 %, u nás 11,2 % za celý rok 2007.

Co se týká těch vnitřních, těch endogenních faktorů, lze uznat, že zvýšení sazby DPH u potravin mohlo napomoci k určité akceleraci růstu cen potravin, ale já se domnívám, že se jedná o krátkodobý faktor, který byl navíc z podstatné části promítnut do cen potravin už v listopadu 2007. Takže bude už jen odeznívat.

Závěrem bych chtěl shrnout, že ceny potravin by měly růst pouze mírně, případně by měly stagnovat, a inflace v roce 2008 by se měla postupně vracet do toho předpokládaného koridoru inflačního cílení a v roce 2009 by již měla být kolem dlouhodobého inflačního cíle, kterými jsou ČNB stanovená 3 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP