(11.50 hodin)
(pokračuje Votava)

Obcím a městům by možnost vybírání místního poplatku, respektive zrušení výjimky z neplacení místního poplatku za lůžko a den u těchto podnikových ubytoven pomohlo k získání prostředků na alespoň částečné řešení problémů vzniklých s živelným nárůstem ubytovacích zařízení a s živelným nárůstem řady problémů, které s tím také souvisejí. Pro řadu obcí může mít odstranění této poplatkové liberace podnikových ubytoven finančně ne nevýznamný přínos. Daňový systém přitom bude očištěn od nevhodné výjimky. Proto se navrhuje toto osvobození podnikových ubytoven od místního poplatku z ubytovací kapacity zrušit. Připomínám, že sazba poplatku z ubytovací kapacity podle stávajícího zákona může činit až 4 koruny za každé využité lůžko a den. Obec může také podle stávajícího ustanovení zákona dohodnout s poplatníkem poplatek roční paušální částkou.

Navrhovaná úprava je v souladu s Evropskou chartou místní samosprávy, jíž je Česká republika vázána, a není v rozporu s předpisy Evropské unie.

Dámy a pánové, navrhovaná úprava má také podporu Svazu měst a obcí České republiky. Chtěl bych vás proto požádat, kolegyně a kolegové, o podporu předloženého návrhu novely zákona o místních poplatcích a jeho propuštění do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Votavovi. Prosím o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Jiřího Hanuše.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za udělení slova. Budu velice stručný. Chtěl bych upozornit ctěnou Sněmovnu na to, že se tady bavíme o poměrně malých příjmech pro obce a města. Navíc podle zákona v § 7 je možné tento poplatek vybírat pouze v lázeňských místech nebo místech soustředěného turistického ruchu. To znamená že řada obcí samozřejmě z této možnosti vypadává.

Pak další věc je také dopad i na státní rozpočet, protože i stát je vlastníkem některých těchto zařízení, takže samozřejmě to něco bude stát. To tady vyčísleno není. Já nechci tady odhadovat, o jaké peníze se jedná, ale i v tomto je potřeba s tímto počítat.

Já si myslím, že největším problémem a problémem pro obce a města jsou dnes rekreační objekty, a jakým způsobem je placena a v jaké výši je placena daň z nemovitostí, která je o něco podstatně vyšším příjmem pro obce a města než místní poplatky, protože jako starosta za 12 let fungování vím, že příjem pro obce a města je v těchto místních poplatcích poměrně malý.

Dovolil bych si proto navrhnout zamítnutí tohoto návrhu zákona o místních poplatcích, tisk 457/1, již v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Hanušovi. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy. Táži se, zda se do ní někdo hlásí. Pan poslanec Votava má slovo jako první.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já bych v krátkosti zareagoval na to, co zde řekl před chvílí zpravodaj. Myslím, že on nevyvrátil v podstatě ten požadavek, nebo to, oč jde předkladatelům v tomto zákonu. Já si myslím, že i relativně malé příjmy, a on není to samozřejmě příjem naprosto významný pro obce, nicméně určitý příjem to je, a já si myslím, že obce jsou rády za jakýkoliv příjem, který může obohatit obecní kasu.

Včera se zde hovořilo o zákonu, nebo se projednával zákon o zaměstnanosti. Někteří kolegové zde hovořili, mimo jiné, myslím, že to byl kolega Šlajs, o problémech, které nám působí příliv zahraničních pracovníků. My se samozřejmě bez tohoto přílivu zahraniční pracovní síly zřejmě neobejdeme, ale opravdu s tímto přílivem přichází i řada problémů. Tito pracovníci jsou ubytováni v podnikových ubytovnách, v podstatě využívají infrastrukturu obce a nikterak významně obci nepřispívají na tuto infrastrukturu.

Bylo zde zmiňováno Borské Pole v Plzni. Ano, Plzeň má zhruba, mluví se o 16 tisících zahraničních pracovníků oficiálně, přičemž se odhaduje, že dalších asi 15 tisíc pracovníků je zde dá se říci neoficiálně, nebo v podstatě je nemáme podchyceny, takže je možno hovořit až o 30 tisících zahraničních pracovníků. Pokud tedy mluvíme o částce 4 koruny, která mimochodem myslím není až tak významná, protože 4 koruny za lůžko a den představují zhruba 2 až 3 % celkové ceny za lůžko z ceny, za které je lůžko prodáváno, tak je to poměrně přínos. Samozřejmě říkám ne pro Plzeň naprosto rozhodující, ale může být pro Plzeň ne nevýznamný a pro určité části, jako jsou třeba Křimice, které mají 1600 obyvatel a mají tam 800 takovýchto lůžek, pak už je to příjem docela zajímavý.

Takže dámy a pánové, já si myslím, že bychom měli i toto zvážit. Znovu jenom připomínám, že s tímto návrhem zákona souhlasí Svaz měst a obcí, konkrétně třeba Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje bylo jedním z iniciátorů této novely. Dlouhodobě o to usiluje, a to i právě s tím, co jsem říkal o Plzni a o problémech, které v Plzni působí to, že je tam zhruba 30 tisíc zaměstnanců v těchto ubytovnách a s tím samozřejmě je řada dalších problémů, které s tím vznikají.

Já bych vás chtěl tedy ještě jednou poprosit, požádat o podporu a o to, aby se tento zákon dostal do druhého čtení a abychom jej mohli i ve výborech projednat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Votavovi. Zeptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Prosím. Pan kolega Svoboda.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, já tady k tomuto návrhu samozřejmě řeknu jenom velmi stručně, a to že byť argumenty mého předřečníka znějí velmi logicky, já si myslím, že je potřeba si hlavně uvědomit, že podnikatelské subjekty, provozovatelé těchto zařízení, kteří tam umísťují své pracovníky, tak vytvářejí pracovní místa, která jsou pro tyto dané lokality velmi významná. Víceméně zdanit tato pracovní místa ještě místním poplatkem je naprosto v rozporu s tím, co bychom měli podpořit. To znamená měli bychom podporovat, aby tato pracovní místa tady vznikala a aby zaměstnavatelé a provozovatelé měli zájem na tom, tato místa vytvářet.

Já nedoporučuji. Naopak podporuji zamítnutí tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Reakce pana kolegy Votavy. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Jenom, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím. Pane kolego, já si myslím, že tato pracovní místa tady budou vznikat tak nebo tak bez ohledu na to, jestli poplatek přijmeme, nebo nepřijmeme, to znamená jestli projde naše novela. Hlad podnikatelské sféry po zaměstnancích je a dá se řešit, nebo jedním z řešení je příliv zahraničních dělníků.

Tady opravdu mám na mysli to, aby se prostě posílil rozpočet obcí právě o finanční prostředky, které by mohly použít třeba na rozvoj infrastruktury, protože opravdu oni tedy nemají, když to řeknu, nic z těchto zahraničních dělníků. Obec naopak musí samozřejmě svým způsobem za ně určité věci platit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP