(9.20 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Zde jenom chci upozornit na to, že vzhledem k vzájemné provázanosti je podle mého názoru nezbytné hlasovat současně o D3 a D4, protože jsou navzájem provázány. Pokud projdou, potom by se hlasovalo o návrhu E2, který zase do určité míry rozšiřuje návrh tak, aby oprávnění nebylo jen na policii, ale také na další orgány, které by ze zákona měly mít přístup k těmto informacím. Jako poslední navrhuji hlasovat o D5. Promiňte, upozorňuji, že D5 je vzhledem ke schválení trestního řádu, který byl v tisku 258, také nehlasovatelný. Takže do určité míry se opakuje situace jako u pozměňovacího návrhu C.

Na závěr hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A to E pana poslance Klase?

 

Poslanec Milan Šimonovský: Poslanec Klas - navrhoval jsem, aby byl hlasován, pokud se vyrovnáme s návrhem D3 a D4, kde jsem řekl, aby bylo hlasováno dohromady, potom by byl související návrh pana poslance Klase E2. To by bylo poslední hlasování, protože D5 je nehlasovatelné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji za seznámení s postupem. Ptám se, jestli nikdo nenamítá nic proti tomu, co jsme slyšeli, a nenavrhuje nějaký jiný postup nebo nějakou korekci. Pokud nikdo nic takového… Ale ano, pan poslanec Exner do toho vnese ještě větší přehled. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, ne příliš. Ale domnívám se, že na začátku bude potřeba hlasovat o legislativně technických změnách, které byly předneseny.

Pak si myslím, že o pozměňovacích návrzích pod písmenem E je třeba hlasovat předtím, než se budou hlasovat příslušné pozměňovací návrhy, kterých se týkají, protože pozměňují základní navržené pozměňovací návrhy. Jestliže je pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu, hlasuje se o pozměňovacím návrhu k pozměňovacímu návrhu první.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane zpravodaji, jak se vypořádáte s těmi návrhy pana poslance?

 

Poslanec Milan Šimonovský: Kolega Exner upozornil na běžnou zásadu, ale zde si myslím, že mohu směle trvat na svém návrhu procedury, protože pozměňovací návrhy kolegy Klase k jednotlivým pozměňovacím návrhům jak ústavněprávního výboru, tak výboru pro bezpečnost jsou rozšiřující. Nepozměňují materii, ale pouze rozšiřují oprávnění dalších orgánů, specificky vyjmenovaných v jeho pozměňovacím návrhu, které jsou oprávněny získávat údaje od operátorů. To znamená, že pozměňovací návrh, který je z výborů, zužuje proti vládnímu návrhu toto oprávnění pouze na Policii České republiky a pozměňovací návrhy pana kolegy Klase trošičku rozšiřují počet orgánů, které jsou oprávněny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane zpravodaji, možná že se mýlím, ale já jsem to chápal tak, že pan poslanec Exner myslel návrhy pana poslance Klase, které zazněly úplně teď v té rozpravě. Je to tak? Myslel jste tyto návrhy? A navrhoval, aby se hlasovaly předem.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Myslím, že to tak nebylo. Samozřejmě legislativně technické můžeme hlasovat na konec, ty jsou v pořádku, s těmi souhlasíme. Ale pan poslanec Exner vysvětlí, jak myslel pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou kdybyste byl tak laskav a vysvětlil návrh.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, navrhl jsem, aby o přednesených legislativně technických se hlasovalo jako první. Za druhé jsem navrhl, aby o návrzích pana poslance Klase pod písmenem E se hlasovalo, jak je obvykle zvykem, předtím, než se hlasuje o základních návrzích. Ale přirozeně rozhoduje Sněmovna. Připouštím, že i výklad pana zpravodaje je v dané věci možný, ale pokud jde o legislativně technické, myslím, že o nich je třeba hlasovat předtím, než se hlasuje o návrhu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane zpravodaji, co s tím uděláte?

 

Poslanec Milan Šimonovský: Souhlasím, protože návrh pana poslance Exnera byl ze dvou částí. K prvnímu se domnívám, že bych trval na tom, že budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pana poslance Klase uvedených pod písmeny E1 a E2, jak jsem navrhoval. Pokud budou vůbec potřeba, tak po přijetí základních návrhů. Ovšem legislativně technické, uznávám, ano, to má pan poslanec Exner pravdu, bychom hlasovali vždy před tím hlasováním o konkrétním návrhu pod písmenem E.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď jsem to ale ani já nepochopil, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Není to tak složité.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se omlouvám, ale on to především nepochopil asi ani navrhovatel pan poslanec Exner. Možná že se vrátí k tomu, co tím myslel, ale mně to připadá, že to je jinak. Prosím, pane poslanče, ještě jednou.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, omlouvám se, ale je to snad poměrně jednoduché. Chci jenom upozornit, že legislativně technické návrhy se týkaly jednak písmene C, jednak písmene E, tudíž není možné hlasovat jenom před E, ale také před C.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Souhlasíte s tím, pane zpravodaji?

 

Poslanec Milan Šimonovský: Ano, omlouvám se panu poslanci Exnerovi. Považoval jsem poznámky pod čarou za samozřejmost. Dobře, ano, souhlasím, že i před písmenem C budeme hlasovat o doplnění.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, tak jsme se dohodli. Skvělé. Takže už nejsou žádné námitky proti proceduře? Pokud nejsou, nechám o proceduře hlasovat, protože je dost komplikovaná.

Zazvoním a budeme hlasovat o návrhu procedury, jak byla předložena zpravodajem panem poslancem Šimonovským.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout proceduru v podobě, jak byla navržena, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 33, přítomno je 176, pro hlasovalo 164, proti žádný. Takže návrh procedury byl přijat.

 

Můžeme začít hlasovat, jak jsme si nyní odhlasovali. Požádám vás, pane zpravodaji, abyste vždy sdělil, o kterém pozměňovacím návrhu nebo o čem hlasujeme. Předtím se k tomu vyjádří ministr a vy. Můžeme takto postupovat? Můžeme se do toho pustit.

 

Poslanec Milan Šimonovský: První hlasování bude o návrzích hospodářského výboru. Odhlasovali jsme si, že budeme hlasovat o obou těchto návrzích.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, teď se mi zdá také, že by se mělo nejdříve hlasovat o návrhu pana poslance Klase.

 

Poslanec Milan Šimonovský: My jsme se dohodli a já jsem to pochopil tak, že budeme - pokud vůbec přijde na návrhy C, věřím, že ano - hlasovat o legislativně technickém návrhu na úpravu pana poslance Klase před C.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je s tím souhlas? Je. Takže jdeme na to.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Zopakuji svůj návrh, že první hlasování by bylo o pozměňovacích návrzích A1 a A2, které podle schválené procedury budeme hlasovat současně. Jsou to návrhy hospodářského výboru. Já je doporučuji. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 34, přítomno je 174, pro hlasovalo 98, proti 10. Návrh byl přijat. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP