(Jednání zahájeno v 9.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji druhý jednací den 30. schůze Poslanecké sněmovny.

Nejdřív vás poprosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Pan poslanec Hasil má náhradní kartu číslo 5, pan poslanec Josef Ježek náhradní kartu číslo 3, pan poslanec Radim Fiala náhradní kartu číslo 2 a pan poslanec Votava má náhradní kartu číslo 7.

Mám tady také řadu omluv. Takže omlouvám pana poslance Marka Bendu, Duba Tomáše, kteří jsou na zahraniční cestě. Paní poslankyně Bebarová-Rujbrová je nemocná. Ústavního soudu se účastní Vojtěch Filip a Michal Hašek. Na zahraniční cestě je také Miloslav Kala, v Maďarsku. U Ústavního soudu je také Miroslava Němcová, v zahraničí Olga Zubová. Omlouvá se také poslanec Vladislav Vilímec.

Mám tady také omluvu členů vlády. Na zahraniční cestě je ministr Václav Jehlička. Z jednání se omlouvá Tomáš Julínek. Na jednání s Evropskou komisí v Bruselu je dopoledne Miroslav Kalousek. Z velké části jednání se omlouvá také ministr Langer a v Senátu je ministr Aleš Řebíček, aspoň odpoledne.

Dnešní dopolední jednání - tady máme pevně zařazený bod 53, to je to tuším třetí čtení elektronických komunikací, a po tomto třetím čtení budeme pokračovat dalšími body ve schváleném pořadí. Jenom řeknu, že odpolední jednání bychom pak měli zahájit pevně zařazenými body - připomenu, že to jsou body 5, 15, 16 a 23.

A teď pan poslanec Fiala, kterého poprosím, zřejmě k pořadu schůze. Vás ostatní požádám, abyste se ztišili, aby sněmovna dosahovala rozumných hladin hluku dnes a pan poslanec Fiala mohl přednést svůj příspěvek. (Zvoní na zklidnění značně hlučné atmosféry v sále.)

A teď prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, navrhuji zařadit do pořadu 30. schůze dva nové body. Včera jsme schválili zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku číslo 420 ve výborech Poslanecké sněmovny, proto navrhuji zařadit druhé čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk číslo 420, do bloku druhých čtení a třetí čtení tohoto návrhu do bloku třetích čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Jenom tento jeden bod, 420, navrhujete? Jenom tento tisk? (Ano.) Do druhého a třetího čtení, dobře.

Kdo dál má ještě nějaký návrh do programu schůze? Třeba nějaké třetí čtení, kdyby ještě chtěl někdo zařadit, tak může. Upozorňuji, že máme jenom jeden bod na třetí čtení, kdyby někdo chtěl ještě další. Ale nikdo nechce už třetí čtení.

Tak budeme hlasovat zřejmě o tom jediném návrhu, který tady zazněl z úst pana poslance Fialy. Prosím vás, pan poslanec Fiala navrhoval - je to tisk 420, vládní návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu - pan poslanec navrhuje, abychom do programu schůze zařadili druhé čtení tohoto návrhu do bloku druhých čtení a potom třetí čtení do bloku třetích čtení. Toto je návrh pana poslance Fialy, který bychom měli odhlasovat.

 

Opakuji: tisk 420 zařadit k projednání ve druhém a ve třetím čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh pana poslance Fialy, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 32. Přítomno 147, pro hlasovalo 133, proti 1, takže návrh pana poslance Fialy byl přijat.

 

To byl jediný návrh, který byl podán na změnu programu, takže program je jinak nezměněn a můžeme se do něj pustit tak, jak ho máme schválený. Už jsem avizoval, že první bod dnešního ranního pořadu je bod číslo 53 Je to

 

53.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb.,
o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 398/ - třetí čtení

 

My jsme ve třetím čtení tohoto návrhu a já bych požádal pana ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a stejně tak zpravodaje hospodářského výboru poslance Milana Šimonovského, aby zaujali místo u stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou rozdány - tisk 398/4.

Takže my jsme ve třetím čtení a já otevírám rozpravu, do které nemám tady písemné přihlášky žádné. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy ve třetím čtení v této chvíli. (V sále je stále intenzivní hluk.)

Já nevím, jestli někdo mě slyší, nebo jestli si tady možná jenom tak něco pro sebe povídám (slabé pousmání z lavic), ale určitá reakce je. Je vidět, že kontakt se Sněmovnou mám. Tudíž je to opravdu tak, že probíhá třetí čtení a vy o tom víte. I rozprava probíhá, nikdo se do ní nehlásí, takže rozpravu snad můžeme ukončit.

Pardon, omlouvám se panu poslanci, neukončil jsem rozpravu. Pan poslanec Klak, předpokládám, se hlásí ještě do rozpravy a včas ještě se přihlásil. Takže prosím, pane poslanče, v rozpravě můžete vystoupit.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vážná vládo a milé kolegyně a vážení kolegové.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: (Zvoní na zklidnění značného hluku.) Ale jenom bych poprosil, kdybyste skutečně umožnili panu poslanci Klakovi vystoupit, aniž byste mě nutili (hlasy z lavic) - Klasovi, omlouvám se, Klasovi. To je úplně jiný politik. Vy jste pan poslanec Klas, samozřejmě.

A vás bych chtěl požádat, abyste mě nenutili zvyšovat hlas nad těch 60 decibelů asi, které odpovídají tomu, co jsme schopni vydržet bez následků. Takže prosím vás o klid ve sněmovně. Jenom stále ještě moc velký klid není, pravda. Snad teď je to lepší.

Pane poslanče, teď už můžete mluvit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP