(17.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Pro ty, kteří zde nebyli, zopakuji, že jsou před námi dva návrhy: jeden na vrácení této normy k novému projednání výboru; druhý návrh se týká lhůty pro jednání v tomto výboru a má dvě varianty: v první pan poslanec Vidím navrhl zkrácení lhůty na pět dnů, druhou variantou je návrh pana poslance Martínka, který navrhuje zkrácení lhůty - nevím, zda jsem dobře rozuměla - o dvacet dnů.

 

Domnívám se, že již můžeme zahájit hlasování pořadové číslo 29, v němž rozhodneme, zda souhlasíme s tím, aby byl návrh zákona vrácen výboru k novému projednání.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 29. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 29 přítomno 146, pro 127, proti 11. Tento návrh tedy byl přijat a návrh jsme vrátili k novému projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na zkrácení lhůty pro jednání tohoto výboru, a to v pořadí, jak návrhy zazněly. Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vidíma na zkrácení lhůty k projednání ve výboru na pět dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 30. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 30 z přítomných 147 pro 84, proti 28. Tento návrh byl přijat a tím pádem ten druhý je nehlasovatelný.

 

Tím jsme se vyrovnali s návrhy, které zazněly zde během druhého čtení. Končí tedy projednávání sněmovního tisku 344 s poděkováním panu navrhovali, s poděkováním paní zpravodajce.

 

Dalším návrhem, kterému se budeme věnovat, je

 

18.
Návrh poslanců Zdeňka Škromacha, Anny Čurdové, Davida Ratha, Miroslava Opálky,
Miloslava Vlčka a dalších na vydání zákona o jednorázovém příspěvku důchodci
/sněmovní tisk 448/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Musím upozornit Poslaneckou sněmovnu, že mám k dispozici veto k tomuto návrhu, tedy k návrhu na zkrácení projednání podle § 90 odstavec 2. Je to veto poslanců Občanské demokratické strany.

Stanovisko vlády k tomuto tisku jsme obdrželi jako sněmovní tisk 448/1.

O slovo požádám jako prvního za navrhovatele pana poslance Zdeňka Škromacha. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych krátce uvedl náš návrh zákona, kterým jsme hledali cestu, jak zajistit vyrovnání propadu životní úrovně našich seniorů po 1. lednu 2008 díky ekonomickým balíčkům, baťohům či podobně, které vláda přijala. (Poslanci v sále hlučí.)

Chtěl bych tady upozornit, že opozice, konkrétně sociální demokracie, upozorňovala už loni v létě, když vláda připravovala valorizaci důchodů pro tento rok, že inflace bude vyšší, než kolik bylo uváděno, právě díky těm opatřením, která jednorázově zvýšila životní náklady našich důchodců seniorů. Tenkráte jsme byli ostouzeni, že to je nesmysl, že nějaká inflace v rovině šesti sedmi procent je něco, co prostě nikdy nenastane. Realita: inflace za první tři měsíce se pohybuje nad 7 % a domácnosti seniorů -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane kolego, že vás přerušuji. Potřebujeme rozptýlit tamhleten vášnivý hlouček - což se nám právě podařilo. Prosím tedy, abyste pokračoval.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající.

U domácností seniorů inflace za první tři měsíce dosahuje téměř 10 %. Takže možná nebylo ani nutno měnit tuto podmínku pro valorizaci důchodů.

Je potřeba se ptát, proč postupovala vláda tímto způsobem a proč valorizovala důchody tak výrazně nízko. Myslím, že cíl je celkem jednoznačný - ušetřit. Ušetřit samozřejmě miliardy korun na lidech, kteří už vlastně nejsou schopni svoji situaci výrazně změnit. V jejich naprosté většině je jediným příjmem právě důchod. Za situace, kdy rozhodnutím vládní koalice byly zavedeny poplatky ve zdravotnictví, kdy došlo v důsledku navýšení nepřímých daní k nárůstu cen bydlení, cen energií, cen potravin, je tady důsledek. Bylo možné tomu předejít.

Myslím si, že první účel už tento návrh zákona splnil, a to je to, že vláda i pod tlakem svých krajánků před podzimními volbami reagovala. Reagovala tak, že předložila návrh zákona, kterým se upravuje valorizační podmínka pro to, aby vláda mohla rozhodnout. Proto je potřeba z tohoto místa jasně říci, že ani média dnes neinformují přesně v této věci, protože Poslanecká sněmovna neschválila zvýšení důchodů v tom vládním návrhu. Poslanecká sněmovna pouze schválila, že vláda může valorizovat. Vláda do této chvíle, protože zákon zatím neprojednal Senát, a není tedy účinný, nepředložila ani neschválila vládní nařízení o tom, o kolik se důchody zvýší. Jestliže se uvádí určitá výše, pak samozřejmě je to možné, ale bude to reálné až ve chvíli, kdy vláda Mirka Topolánka zasedne a kdy schválí vládní nařízení o tom, že zvyšuje důchody. Bude-li to v srpnu, v září, v říjnu, možná, že to bude tak, že to bude těsně před volbami.

Proto také jsme navrhovali systémové řešení systémového jednorázového nárůstu výše důchodů. Návrh je celkem jednoznačný. Je to mimořádný důchod 6000 korun, a to všem důchodcům stejně. Protože jsme přesvědčeni, že zásah, který byl proveden díky vládním opatřením do růstu životních nákladů právě seniorů, ale samozřejmě i rodin s dětmi a dalších - ale o tom můžeme hovořit při jiné příležitosti - tak vedl k tomu, že tito lidé jsou nuceni si svoji životní úroveň snižovat tím, že vynakládají zvýšené prostředky na běžné výdaje domácnosti, které by nevznikly, pokud by tady nebyl schválený takzvaný balík, baťoh, nebo jak to kdo sympaticky z vládní koalice nazývá. Myslím si, že je potřeba jednoznačně říci, že tento paskvil, který vláda připravila, se ukazuje, že byl špatný. Nakonec dnes paní poslankyně Šojdrová stáhla návrh zákona na to, že se mají zrušit některé poplatky ve zdravotnictví.

Nakolik byla pevná vůle vládní koalice v tom, že tyto kroky jsou správné? Nakolik byla pevná vůle koalice na to, že valorizace důchodů, které byly schváleny vládou k 1. lednu letošního roku, byly správné? No nebyly. Vláda to sama přiznala. Sama to přiznala tím, že požádala Poslaneckou sněmovnu o to, aby byla zrušena valorizační podmínka pro navýšení důchodů, ale mohla tak učinit k 1. lednu. Kdyby vláda zvýšila důchody k 1. lednu, tak jak to loni v létě doporučovala sociální demokracie, o 700 až 750 korun, nemuseli jsme dnes stát nad tím, jestli mimořádně valorizovat důchody, nebo ne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP