(17.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

Nakonec i ministr Nečas ještě vloni před prázdninami hovořil o tom, že důchody bude valorizovat asi o 650 až 670 Kč. Pak ale sklapl kufry, zřejmě pan ministr financí Kalousek zavelel, jak to bývá obvyklé - nám v naší vládě v minulých letech velel zpovzdálí, protože nenašel ani odvahu do vlády vstoupit, ale ovlivňoval. No, a ovlivnil zřejmě tak, že pan ministr Nečas se zachoval loajálně a přišel s takovým minimálním nárůstem důchodů, za nějž se musel osobně stydět. Ale myslím si, že teď se snaží to napravit. Otázka je, zda dostatečně.

A já myslím, že to dostatečné není, protože aby bylo možné vykompenzovat ty propady, které jsou - a vláda tvrdila, že vyhodnotí tyto dopady na jednotlivé skupiny, já jsem bohužel zatím žádné takovéto propočty od vlády neviděl, ale viděl jsem různé propočty od různých neziskových nevládních organizací, které jasně hovoří o tom, že tady došlo u skupiny seniorů k propadu v průměru o 500 až 700 Kč na každého důchodce. A dá se to poměrně snadno propočítat. Inflace je zřetelná. Navýšení, které možná vláda schválí ještě do poloviny letošního roku, tak aby mohla valorizovat v srpnu, v září, bude znamenat, že naši důchodci senioři, i pokud ta valorizace bude tak, jak je, budou mít ztrátu ve svých příjmech, které jim způsobila tato vláda.

Proto trváme na tom, že je potřeba řešit tuto situaci mimořádným důchodem. A já chci zdůraznit, že námitky vlády, že je to nesystémové, neobstojí, protože kdyby se vláda zachovala skutečně důstojně k našim důchodcům a doporučila, možná s některými technickými úpravami, tento návrh například s tím, že to Česká správa nestihne do června, když se s tím budeme takto loudat a kdy budeme bránit v projednání devadesátce, tak nemusela mimořádně valorizovat důchody a mohla je valorizovat řádně, protože by je stejně musela valorizovat k 1. lednu příštího roku, a to výrazně. To samozřejmě vláda ví, takže ona rozhodla pouze o tom, že povinnou valorizaci k 1. lednu přesune o pár měsíců dříve. Shodou okolností, čistě náhoda, to bude možná měsíc či dva před krajskými či senátními volbami.

Určitě bychom našli obdobné symptomy i v minulosti. Myslím si, že vládě ODS to není nic cizího. Opět bych tady připomněl, myslím, že to bylo v roce 1996, že tenkráte Klausova vláda dokonce valorizovala dvakrát, a to na jaře před volbami a v létě před dalšími volbami, které byly na podzim. Byl to také velmi úspěšný rok pro státní správu, protože tenkráte byly vyplaceny 13. a 14. platy, shodou okolností opět těsně před volbami, státním a veřejným zaměstnancům ve výši plných 100 %. Až pak přišla sociálně demokratická vláda a tento přežitek minulosti zrušila. Ale to už bych odbíhal příliš od tématu důchodů.

Vážené dámy, vážení pánové, my bychom byli velmi rádi, kdybyste se zachovali v této záležitosti skutečně věcně. Vzhledem k tomu, že v této chvíli není rozhodnuto o valorizaci důchodů v letošním roce, vláda do této chvíle nerozhodla, dejme šanci tomuto návrhu zákona. Jsme samozřejmě připraveni ve druhém čtení jednat o tom, že na základě navržené a vládou schválené valorizace důchodů je možné přehodnotit tento návrh z hlediska výše jednorázového mimořádného důchodu. Stejně tak o datu vyplacení, protože vzhledem k zablokování projednání podle devadesátky se to samozřejmě nedá do června stihnout. Ale do konce roku určitě.

Myslím si, že jsme dlužníci 2,5 mil. důchodců, kteří jsou závislí na tomto svém jediném příjmu, abychom jim vykompenzovali to, co jim vláda svými opatřeními vytáhla z kapes. Můžeme říkat, jestli to z větší či menší části způsobila globální ekonomika a podobně, ale to je zbytečné. Prostě ten stav nastal a je potřeba jej řešit.

Z tohoto hlediska je samozřejmě možné hovořit jak o výši, tak o tom, kdy bude možné toto jednorázové odškodnění pro naše důchodce a seniory za takzvanou reformu zrealizovat. A věřím tomu, že stejně jako v jiných věcech, jako už dnes prohlédli koaliční partneři ve smyslu poplatků ve zdravotnictví a je jim jasné, že jim to body ve volbách do krajů a do Senátu nepřinese, myslím si, že pochopili i mnozí občané, že ani přímá volba prezidenta republiky nebude, protože ODS svými 41 senátory v Senátu blokuje přímou volbu prezidenta. Tento stav je možné změnit na podzim v senátních volbách. Stejně tak sice na jedné straně zjistila ODS, že potřebuje opět uplatit - alespoň slibem, jak to udělala před volbami slibem tisícikoruny - důchodce, tak náplastí na to má být zvýšení důchodů něco přes 400 Kč, které zatím vláda jenom slíbila, ale zatím ani neschválila.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, zvláště z řad vládní ODS, máte šanci konečně splnit svůj volební slib tisícikoruny pro každého důchodce, a to bez podmínky, jak jste to uváděli na svých volebních plakátech. Já doufám, že vaši koaliční partneři a spřátelení poslanci a další, kteří mají zájem o to, abychom se touto problematikou zabývali, alespoň umožní ve druhém čtení, abychom mohli vést skutečně odbornou a hlubokou diskusi nejen o důchodové reformě, která bude možná za dvacet třicet let, ale abychom vedli také diskusi o tom, jak se žije našim důchodcům seniorům v České republice dnes. (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo slovo navrhovatele, pana poslance Zdeňka Škromacha. Nyní prosím o slovo zpravodaje, kterým je pro prvé čtení určen pan poslanec František Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, obdrželi jste návrh zákona, který řeší jednorázové přidání poživatelům důchodů ve výši 6000 korun, obsaženo a zargumentováno v tisku 448.

Vláda k tomuto návrhu předkladatelů, pana Škromacha a dalších, zaujala negativní stanovisko, které jste obdrželi v tisku 448/1. Nebudu zde rozebírat jednotlivé body vládního postoje, neboť zde většina byla komentována, zřejmě s výjimkou toho, že v březnu 2008 Česká správa sociálního zabezpečení evidovala 2 775 802 důchodce, což v přepočtu na tu částku znamená, že celková částka by nebyla 12,5 mld., nýbrž zhruba 16,6 mld. Kč a s příslušenstvím, organizačními náklady atd., by se blížila 17 miliardám.

Poslanecký klub ODS reagoval na doporučení nebo požadavek předkladatelů jednat v režimu § 90 odst. 2 jednacího řádu Sněmovny vetem, což zde paní místopředsedkyně již zmínila.

Tolik na úvod.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Františkovi Laudátovi a otevírám obecnou rozpravu. Znovu upozorňuji, že nemůžeme pokračovat podle § 90 odst. 2, neb bylo vzneseno veto více než 50 poslanců. Oznamuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do obecné rozpravy. Proto se táži, zda se někdo hlásí.

Pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas má slovo jako první.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP