(17.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 28. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 28 z přítomných 167 pro 116, proti 1. Návrh byl přijat. Znamená to tedy, že v podrobné rozpravě, kterou právě zahajuji, budeme vznášet své pozměňovací návrhy k usnesení ústavněprávního výboru.

 

Pan předseda vlády se hlásí o slovo. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já jenom pro pořádek. Já jsem neúmyslně při dobíhání zmáčkl nikoli své tlačítko, ale tlačítko kolegy Bursíka. Nebylo to úmyslně, omlouvám se a prosím, aby to na záznamu bylo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkujeme za toto upozornění.

Já jenom zopakuji pro všechny, kteří budou chtít vystupovat v rámci podrobné rozpravy, že jsme přijali za základ sněmovní tisk 325/2.

Ale ještě se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych rád věřil, že jde pouze o omyl. Připomínám, že hlasování v zastoupení není možné v této Poslanecké sněmovně. A připomínám pamětníkům, že poslední průšvih tohoto typu byl pan bývalý kolega Brousek zde v těchto místech, tehdy to byl ODS. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkujeme. Jsme v podrobné rozpravě. Do podrobné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, proto se vás chci zeptat, zda se někdo do podrobné rozpravy hlásí. Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu. Končím projednávání sněmovního tisku 325 ve druhém čtení. Děkuji panu navrhovateli, děkuji také oběma paním zpravodajkám.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Tímto bodem je

 

13.
Návrh poslanců Waltera Bartoše, Marka Bendy, Zbyňka Novotného, Petra Plevy,
Petra Bratského, Jana Moravy, Tomáše Hasila, Ivana Ohlídala, Lenky Mazuchové,
Věry Jakubkové, Olgy Zubové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 344/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Walter Bartoš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych se velice krátce omezil jenom na projednávání ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Výbor projednával tento zákon v podstatě nadvakrát, na výjezdním zasedání v Budějovicích a poté v Poslanecké sněmovně. Čili ta debata byla dlouhá. Usnesení výboru nakonec bylo postaveno tak, že z původních tří přihlášek se výbor většinovým hlasováním usnesl, že počet přihlášek pro budoucí studenty středních škol, tedy absolventy základních škol, bude neomezený.

Tolik moje úvodní slovo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Walteru Bartošovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 344/2. Prosím o slovo zpravodajku výboru paní poslankyni Michaelu Šojdrovou.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, jak již pan předkladatel informoval, tento návrh zákona byl projednávám ve dvou časových intervalech ve výboru a výbor nakonec přijal své usnesení, které vám bylo rozdáno pod číslem tisku 344/2. Doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s tímto poslaneckým návrhem zákona, a to ve znění těchto pozměňovacích návrhů: V článku č. 1 v bodě 1 se v § 60 odst. 8 slova "až tři" zrušují, to je tedy ta část, ve které vypouštíme počet podávaných přihlášek v prvním kole přijímacího řízení, a ve druhém bodě v článku č. 1 v bodě 2 se slovo "zápisní" nahrazuje slovem "zápisový".

Dovolte mi, abych jako zpravodajka upozornila na to, že výbor nepřijal žádné další pozměňovací návrhy na změnu legislativně technických úprav, které podle mého názoru by byly naprosto nezbytné pro další fungování v praxi tak zásadní změny úpravy školského zákona. Upozorňuji také, že výbor vzhledem k takto přijatému usnesení nereagoval na stanovisko vlády, které upozorňuje na významné legislativně technické nedostatky. Proto považuji za nezbytné, abych jako zpravodaj k návrhu zákona zde na plénu poznamenala, abyste věděli, jaké samozřejmě na jednu stranu výhody návrh zákona přináší, ale také jak velká rizika v praxi pro žáky, ale také pro školy může mít.

Vzhledem k tomu, že je do diskuse přihlášen pan ministr školství, já bych v tuto chvíli ukončila svoji zpravodajskou zprávu a po jeho vystoupení bych se také přihlásila do obecné rozpravy. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Michaele Šojdrové. Otevírám obecnou rozpravu. Pan ministr školství Liška žádá o slovo, čili má možnost vystoupit jako první v této obecné rozpravě. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážená paní předsedající, vážení kolegové a kolegyně, děkuji za slovo.

Prosím, poslouchejte mě dobře. Tento návrh já osobně za resort Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy podporuji. Myslím si, že je zcela namístě, aby došlo k liberalizaci, to znamená rozšíření počtu možných přihlášek. Tady ve Sněmovně běží ale velmi intenzivní debata, zda dvě, tři, čtyři či ležatá osmička. Tato debata by ale měla být vyřešena předtím, než dojde ke druhému čtení a třetímu čtení. Myslím si, že je namístě požadavek, aby se o tomto poměrně závažném zásahu do školského systému debatovalo ještě na půdě školského výboru. Já vás chci tedy poprosit o to, aby se to ještě vrátilo k projednání, a to z několika závažných důvodů.

Tím prvním je, že my všichni máme nyní při pojednávání tohoto návrhu v úmyslu vyjít vstříc dětem a jejich rodičům. To je správné. Na tomto se shodneme. Na druhou stranu je potřeba tento zájem vyvážit i s praxí těch škol, ředitelů. Dnes je situace taková, že tento návrh u nich vzbuzuje obavy z toho, zda zvládnou administrativně tento nápor přihlášek vyřídit, či nikoli. Zatím se přihlášky řeší v rámci správního řízení. Já zde chci zdůraznit, že sám připravuji komplexní návrh, jak sejmout byrokratické břemeno z beder ředitelů a škol. Proto uvažuji také o vynětí celé řady rozhodovacích procesů ze správního řízení. To je ale vážná věc, kterou je potřeba velmi pečlivě projednat jak s Ministerstvem vnitra a dalšími resorty, tak samozřejmě zde na půdě Sněmovny.

Já vím, že kolega Bartoš chce předložit tento pozměňovací návrh, totiž vynětí přihlášek ze správního řízení. Já si myslím, že v zárodku je tato úvaha správná, ale vzhledem k tomu, že dneska nikdo z nás nedokáže domyslet, kam dvě, tři nebo nekonečno přihlášek ve skutečnosti povede, jaký ve skutečnosti to bude mít dopad na jednotlivé školy, si myslím, že je namístě opatrnost. A vzhledem k tomu, že se shodneme na záměru liberalizovat tento počet, žádám vás o to, abychom vrátili toto projednávání do školského výboru.

Na závěr chci říci, že jsem sám osobně přesvědčen, že nejde ani tak o to, jestli dvě, tři nebo nekonečno přihlášek. Jde spíš o to, jak zamezit nekontrolovatelné situaci, co by mohlo vést k administrativnímu kolapsu, a toto všechno je potřeba domyslet do konce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP