(17.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Teď jsme ve druhém čtení, paní kolegyně, čili my teď žádné hlasování typu, co vezmeme za základ projednávání, nemusíme podle mého názoru absolvovat.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Teoreticky nemusíme, bylo by to ale snazší pro případné podávání pozměňovacích návrhů - (Předsedající: Tak potom prosím až v další rozpravě.) - abychom věděli, k čemu mohou být pozměňovací návrhy podávány, zda k původnímu znění tisku 325, či ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který projednával jak výbor sociální, tak výbor ústavněprávní.

Ústavněprávní výbor se materií zabýval velmi podrobně a po zralé úvaze navrhuje Poslanecké sněmovně vypuštění první části návrhu, a to byla část, která dávala oprávnění k porušování domovního tajemství, listovního tajemství, k průlomu bankovního tajemství a celou řadu dalších oprávnění v okamžiku, kdy ještě nebyl nařízen výkon rozhodnutí, a bylo tak značným způsobem navrhováno narušení soukromí osob, a to v okamžiku, kdy jsme si ještě nebyli jisti, zda vůbec k výkonu rozhodnutí dojde. Toto bylo považováno nebo shledáno nepřijatelným a ústavněprávní výbor celou tuto část navrhl vypustit.

Oproti tomu další části, které se zabývají možností vymáhat výživné zpětně po dobu až deseti let, a dává toto oprávnění i u výživného pro nejen nezletilé, ale i zletilé děti, a umožňuje také, aby se promlčovala i opětující se plnění až po deseti letech, k tomuto ustanovení ústavněprávní výbor přijal kladné vyjádření. Dosud mohlo být žádáno zpětně o nařízení soudního jednání po dobu tří let zpět, výživné pouze pro děti nezletilé, nyní to může být i pro děti zletilé, to znamená ony samy se mohou domáhat toho, aby jim bylo přiznáno výživné, které nebylo vypláceno, zpětně. Také bylo běžné, že v případě rozhodnutí soudu o stanovení výše výživného se tento rozsudek nepromlčoval samozřejmě tak jako jiná rozhodnutí soudu v desetileté lhůtě. Další plnění ale, na která postupně vznikal nárok, se promlčovala v běžné tříleté lhůtě. Navrhuje se teď, aby v případě rozhodnutí soudu o přiznání výživného i následující opětující se plnění byla promlčována až v desetileté promlčecí lhůtě.

Kladné vyjádření přijal ústavněprávní výbor i k části třetí - změně zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Musím říci, že k tomu jako zpravodajka mám jistou pochybnost, zda tímto ustanovením, které systémově je správné a může asi při vymáhání výživného velmi pomoci, zda jsou na to úřady dostatečně připraveny. Část třetí navrhovaného tisku 325 totiž navrhuje, aby i orgánům sociálně-právní ochrany dětí byla svěřena povinnost poskytovat pomoc při uplatňování nároku dítěte na výživné a při vymáhání tohoto plnění vyživovací povinnosti k dítěti, včetně pomoci při podávání návrhu soudu. Myslím si, že to je sympatická pomoc, pomoc, která může být velmi účinná, musíme však míti na mysli, že průměrná pracovnice orgánu sociální péče má na starosti 200 až 300 dětí. Pravda, v některých krajích je situace lepší, ale také víme, že např. na Ostravsku má na starosti až 800 dětí. U těchto dětí nestačí v tuto chvíli ani plnit povinnosti, které jí už teď ze zákona vyplývají. V případě, že jí dáme za povinnost - orgánům sociálně-právní ochrany dětí, aby poskytovaly ze zákona ještě další povinnou pomoc, pak musíme myslet na to, aby takových pracovnic bylo dost.

Já jsem tuto otázku krátce projednávala s panem ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem, který mě ujistil, že jeho ministerstvo s navrhovanou úpravou souhlasí, a troufám si tedy doufat, že také učiní potřebná opatření k tomu, aby orgány péče o děti byly schopny této povinnosti dostát a aby to nebylo na úkor kvality jimi vykonávané práce, a to nejen ve vztahu k této novele, ale i ve vztahu k jiným ustanovením a k jiným povinnostem, které už dnes ze zákona mají.

K ostatním částem navrhovaného tisku 325 přijal kladné vyjádření ústavněprávní výbor bez dalších námitek či pochybností o možnosti jejich dalšího uplatnění.

Tolik v tuto chvíli má zpravodajská zpráva, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Navrhuji, abychom na závěr obecné rozpravy hlasovali o tom, že vezmeme za základ vámi navržené - rozumím tomu - usnesení ústavněprávního výboru za základ dalšího projednávání pro podávání pozměňovacích návrhů teď ve druhém čtení. Tak jsem rozuměla vašemu návrhu.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Ano, já jsem to opravdu tak předložila.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobrá. Takže o tom budeme hlasovat na závěr obecné rozpravy. Teď ještě jsme v bloku zpravodajských zpráv.

Já jsem oznamovala, že budu zvát k mikrofonu paní poslankyni Vladimíru Lesenskou, a doufala jsem, že buďto ona sama tuto výzvu uslyší nebo některý z jejích kolegů a oznámí jí, že je projednáván bod, kde má své zpravodajské povinnosti. Prosím proto, je-li někde v blízkosti, aby paní poslankyně přišla, anebo prosím o zprávu, zda ji někdo může zastoupit v tom, aby zde ozřejmil usnesení výboru pro sociální politiku. Jsme tímto gestem pana předsedy (Škromacha) žádáni o chvilku trpělivosti, prosím tedy, abychom chvíli počkali. (Čeká se na příchod paní zpravodajky.)

Paní poslankyně je již v sále. Já vás prosím, abyste jako zpravodajka výboru pro sociální politiku seznámila Poslaneckou sněmovnu s usnesením, které přijal váš výbor, pokud se týká sněmovního tisku 325. Slovo má paní poslankyně Vladimíra Lesenská.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji a omlouvám se všem kolegům a kolegyním.

K návrhu poslanců Davida Kafky, Kateřiny Jacques a Ludvíka Hovorky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony, které souvisí s vymáháním dlužného výživného, sněmovní tisk 325. Je to usnesení č. 80 ze 17. schůze konané dne 10. dubna 2008.

Po odůvodnění zástupce skupiny předkladatelů poslance Davida Kafky, poslanecké zprávě poslankyně Vladimíry Lesenské a po rozpravě výbor pro sociální politiku doporučuje Poslanecké sněmovně PČR, aby vyslovila souhlas s návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony, které souvisí s vymáháním dlužného výživného.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To je všechno. Děkuji paní zpravodajce výboru pro sociální politiku a otevírám obecnou rozpravu. Zeptám se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy.

Možná bude dobré, aby poslankyně Eva Dundáčková zopakovala v obecné rozpravě svůj návrh, který nám usnadní další průběh projednávání tohoto zákona. Prosím.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám, paní předsedající. Navrhuji, abychom dále postupovali tak, že za základ projednávání vezmeme tisk č. 325/2 - usnesení ústavněprávního výboru, které nám bylo pod tímto číslem tisku rozdáno, protože i další navazující rozhodnutí sociálního výboru vycházelo ze stejného komplexního pozměňovacího návrhu. Považuji proto za správné, pokud bude někdo chtít z kolegů podat pozměňovací návrh, aby tak učinil již ke komplexnímu textu, který byl projednáván v obou výborech.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji vám a zeptám se, zda chce ještě někdo vystoupit v rámci obecné rozpravě, než rozhodneme hlasováním o tomto návrhu. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Nehlásí.

Končím obecnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu, který zde zazněl. Jde o návrh, abychom za základ dalšího projednávání vzali usnesení ústavněprávního výboru, tak jak jsme je obdrželi pod sněmovním tiskem 325/2. O tomto návrhu nechám nyní hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP