(16.10 hodin)
(pokračuje Maršíček)

Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního vystoupení náměstka ministra financí Ing. Jana Málka, po zpravodajské zprávě zpravodaje výboru Zdeňka Maršíčka, po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vládní návrh na vydání zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, sněmovní tisk 385, schválila ve znění pozměňovacích návrhů. Pozměňovací návrhy byly vydány v usnesení sněmovního tisku pod číslem 385/2, které jste obdrželi. Dovolím si proto je nenačítat.

Dále usnesení zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona, zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve výboru pro bezpečnost, a pověřil předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám písemné přihlášky, ale o slovo - nevím, zda do obecné rozpravy…? Tak do obecné rozpravy se ani z míst, pokud se dobře dívám, nikdo nehlásí, a proto tuto obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Mám do ní pouze jednu jedinou přihlášku, a to od pana kolegy Josefa Smýkala. Druhou registruji od pana kolegy Bublana.

 

Poslanec Josef Smýkal: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh k vládnímu návrhu na vydání zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, sněmovní tisk 385. Tento návrh přečtu s tím, že zároveň upozorňuji, že jste dostali písemný návrh, který tedy tímto vystoupením upřesňuji. Ten, který jsme dali písemně, neplatí.

Tedy § 23 se doplňuje o odstavec 5: Povinná osoba zajistí ověření systému vnitřních zásad a úrovně školení zaměstnanců nejméně jedenkrát v průběhu dvou let autorizovanou osobou; autorizovaná osoba je právnická osoba, která není zároveň povinnou osobou a která získá akreditaci od ministerstva. Při žádosti o akreditaci uvede autorizovaná osoba kromě identifikačních údajů i zkušenosti zaměstnanců, kteří budou provádět ověření u povinných osob v oblasti proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. O udělení, neudělení či odebrání akreditace rozhodne ministerstvo s konečnou platností.

Tolik návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím nyní pana poslance Františka Bublana v rámci podrobné rozpravy.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se přihlásil ke svým dvěma pozměňovacím návrhům, které jste dostali rozdány do lavic. První je vlastně jenom rozšíření povinných osob o subjekty, které provozují kursové sázky nebo technické hry podle zákona o loteriích. Druhý návrh je možná trochu složitější, nebo bude předmětem nějakých diskusí, a týká se tzv. politicky exponovaných osob. V té evropské směrnici je to pod zkratkou PEPs.

V našem znění zákona je pouze výčet těchto politicky exponovaných osob, ale je to s dovětkem, že jsou to osoby, které mají bydliště mimo Českou republiku nebo takovou významnou veřejnou funkci vykonávají mimo Českou republiku. Podle mého soudu bychom z toho jednoznačně vyloučili tuzemské politicky exponované osoby. Nevím, jestli je to dobře. Jak jsem studoval evropskou směrnici, tam v podstatě je rozlišení. Tuzemské exponované osoby podléhají hloubkové kontrole, ty samé osoby, které jsou mimo území státu, podléhají zesílené kontrole. Mám pocit, že bychom i toto měli v našem zákoně zohlednit. Takže tyto moje dva pozměňovací návrhy se toho týkají.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji také. Zeptám se, zda se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy k tomuto tisku. Není žádná taková přihláška. Končím podrobnou rozpravu. Vlastně tím končím také projednávání sněmovního tisku 385 ve druhém čtení s poděkováním panu ministrovi i pánům poslancům zpravodajům.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu. Jde o

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů
z trestné činnosti a financování terorismu
/sněmovní tisk 386/ - druhé čtení

 

Pan ministr Miroslav Kalousek je již u mikrofonu. Prosím tedy o úvodní slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dámy a pánové, tak zásadní zákon, jako je zákon proti praní špinavých peněz, logicky zasahuje a vynucuje si úpravu zákonů, které právně upravují procesy a instituce, kde se peníze otáčejí, ať už je to devizový zákon, zákon o České národní bance, zákon o platebním styku, zákon o loteriích, živnostenský zákon a všechny ostatní, které jsou právě shrnuty do změnového zákona, které máte předloženy, a novelizují v nezbytném rozsahu ty paragrafy, které promítají úmysl zákonodárce, když schvaluje zákon o praní špinavých peněz.

Mám na tomto místě jednu prosbu. Uvědomuji si svůdnost situace v okamžiku, kdy je otevřen zákon o České národní bance, o loteriích, o platebním styku, že v zásadě to je příležitost, jak načíst pozměňovací návrh, kterým tím či oním způsobem je možné legitimně danou předlohu měnit. Velmi prosím, aby byl zachován motiv předkladatele novelizovat v tomto případě zákony jenom v míře nezbytně nutné, které si vyžaduje zákon o přijetí zákona o praní špinavých peněz, a novelizace těchto zákonů, které obsahuje tato předložená novela, nechali na řádný legislativní proces, nikoli na druhé čtení tohoto zákona. Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání opět rozpočtovému výboru a opět výboru pro bezpečnost. Usnesení těchto výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky 386/1 a 386/2. Prosím tedy nejprve zpravodaje výboru rozpočtového, pana kolegu Jiřího Dolejše, o slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji. Podobně jako v předchozím bodě vám mohu sdělit, že rozpočtový výbor tento tisk projednal s doporučením schválit jej, a to se dvěma připomínkami, které máte v předložených písemných materiálech, které nebudu reprodukovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím teď zpravodaje výboru pro bezpečnost pana kolegu Zdeňka Maršíčka.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, výbor pro bezpečnost projednal sněmovní tisk číslo 386 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o některých opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, na své schůzi dne 9. dubna 2008 a přijal toto usnesení:

Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního vystoupení náměstka ministra financí Ing. Jana Málka, po zpravodajské zprávě zpravodaje výboru Zdeňka Maršíčka, po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, schválila; zmocňuje zpravodaje, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona, a aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve výboru pro bezpečnost. Dále pověřil předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP