(16.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Zdeňku Maršíčkovi a otevírám obecnou rozpravu - bez písemných přihlášek. Prosím tedy vaše přihlášky z místa. Nehlásí se nikdo. Pan kolega Dolejš se hlásí? Připomínám, že v obecné rozpravě. Ne. (Poslanec Dolejš se nehlásí do obecné rozpravy.) Ještě se znovu zeptám - do obecné rozpravy? Není přihláška. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do které je přihlášen pan kolega Jiří Dolejš. Prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že naše souběžné legislativní úsilí vyvolalo potřebu některých legislativně technických změn, dovolte mi, abych je načetl.

Za prvé k části čtvrté neboli změna zákona o správě daní a poplatků. V části čtvrté v bodě 1 se nově doplňované písmeno i) označuje jako písmeno j). Vyplývá to z toho, že ze zákona č. 122/2008 bylo vloženo nové písmeno, a je nutno tedy ona písmena přeznačit.

Za druhé k části 21, změna zákona o platebním styku. V části 21, číslo XXIII, přechodné ustanovení, se za slova "jsou povinny" vkládají slova "ve lhůtě do 18 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona". Toto stanovení lhůty je nezbytné, protože v opačném případě by hrozil postih podle nového ustanovení zákona o platebním styku.

Za třetí k části 23, změna živnostenského zákona. V části 23 se body 9 a 10 zrušují. S odůvodněním, že jde o promítnutí novely živnostenského zákona, kterou byla zrušena hlava 3, § 65, není možné tento zrušený § 65 novelizovat.

Poslední legislativně technická úprava je k části 26 neboli ke změně exekučního řádu:

1. V části 26 v bodě 1 se slova "v § 7 odst. 2" nahrazují slovy "v § 7 odst. 5, větě první" a slova "text odstavce 2" se nahrazují slovem "věty".

2. V části 26 v bodě 3 se slova "zákonem nebo" nahrazují slovy "zákonem nebo stavovským předpisem nebo". Odůvodnění je jednoduché - zohledňuje to novelu exekučního řádu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Nyní má slovo pan poslanec Libor Ježek.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, navrhuji v části 25 v článku XXVIII nový bod. Za bod 1 se vkládá nový bod 1A, který zní: 1A - V § 6 odst. 8 věta druhá se za slova "této povinnosti" vkládají slova "a to i pro účely trestního řízení".

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní je přihlášen pan poslanec Pavel Hrnčíř.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovoluji si předložit pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru, ke sněmovnímu tisku 386, tohoto znění:

Bod 1 nově zní takto: 1. V § 4 odst. 2 se za větu první doplňuje věta: "Za vsazenou částku se považuje souhrn přijatých plnění provozovatele, který tvoří sázka (vklad) a případný poplatek či jiné plnění související s uskutečňovanou sázkou. Tento poplatek či jiné plnění související s uskutečňovanou sázkou nevstupují do výpočtu výše výhry podle ustanovení § 2 písm. h)."

Tímto pozměňovacím návrhem reaguji na legislativně technické připomínky, které vznikly potom, co rozpočtový výbor schválil na svém zasedání 2. 4. určité změny, navržené k této části 12, změna zákona o loteriích. Musím upozornit, že tento návrh nijak nemění schválený záměr. Jen pro hlasovací proceduru připomínám, že se jedná o pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru, který byl již projednán. Myslím si, že tímto návrhem naplňuji i zdvořilou prosbu pana ministra financí o předkládání takových pozměňovacích návrhů, které jsou nějakým způsobem nezbytně nutné.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Pavlovi Hrnčířovi. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy k tomuto tisku. Nevidím žádnou takovou přihlášku, podrobnou rozpravu končím.

Nezazněly žádné návrhy, které bychom nyní mohli podrobit hlasování, a proto také končím projednávání sněmovního tisku 386, s poděkováním panu ministrovi i pánům zpravodajům.

 

Můžeme se věnovat bodu dalšímu. Tímto bodem je

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 16/1993 Sb.,
o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 400/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, v prvém čtení jsem podrobně vysvětlil tuto předlohu, která zavádí povinnost platby silniční daně pro nákladní vozidla již nad 3,5 tuny. Myslím, že jsem popsal i křehký koaliční kompromis, který byl uzavřen v rámci urputného zápasu s klimatem.

Chci poděkovat rozpočtovému výboru za projednání i za usnesení, kterým doporučuje Sněmovně přijmout návrh tohoto zákona ve znění předloženém vládou, a o totéž si dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za úvodní slovo, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 400/1. Zpravodajem rozpočtového výboru je pan poslanec Michal Doktor, kterého nyní prosím o slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně, kolegové, vážení páni ministři, paní ministryně, dovolte, abych pokračoval v tom úvodu, resp. ve vystoupení pana ministra, v jehož úvodním slově už určitý návod k vnímání usnesení, které přijal rozpočtový výbor k této věci, zazněl. Chtěl bych vám jako zpravodaj osvědčit, že rozpočtový výbor přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout koncepci změny zákona o dani silniční. Mnou avizované pozměňovací návrhy, tedy pozměňovací návrhy avizované už v průběhu prvního čtení, byly předloženy v průběhu jednání rozpočtového výboru a jejich rámec ani zásah, tudíž i ve smyslu nějaké koncepce toho zákona, není tak zásadní, nebo není takový, aby vybočoval z toho základního rámce, který byl dán projednáváním vlády.

Ty nové věci, které jsou v usnesení, které máte písemně rozdané na lavicích, se týkají účinnosti. Účinnost zákona je nastavena tak, aby bylo možné povinným osobám, resp. tedy dopravcům, uplatnit slevy, které jsou nově stanoveny v zákoně už v letošním roce. Na tomto místě je třeba doříci, že vzhledem k tomu, že se nacházíme v průběhu, resp. v závěru měsíce dubna, dopravci již první zálohu zaplatili, resp. její první část. To na efektech toho zákona nic nemění, protože je to průběžná daň a oni v tomto ohledu navíc zaplacené prostředky dostanou zpět.

Byla tam přijata i ta změna zákona, která rozkládá efekty nabízených slev do většího časového období, a v tomto ohledu si myslím, že je to rozhodnutí rozpočtového výboru v kontextu té základní úvahy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Táži se vás tedy, zda se někdo hlásíte ze svého místa. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Hlásí se, prosím, někdo do podrobné rozpravy? Pan místopředseda vlády Bursík.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP