(14.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

Proto v podrobné rozpravě navrhnu za sociální demokracii doprovodné usnesení k tomuto tisku ve znění: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky doporučuje vládě, která se rozhodla k odložení navýšení důchodů vyvolaného prudkým nárůstem inflace, způsobeného nezodpovědnými kroky vlády, zvýšení důchodů o 1000 korun.

Je to v zásadě za těch čtyři nebo pět měsíců, kdy vláda možná zvýší důchody, protože o tom ještě bude rozhodovat, těch asi 5000 korun, které ale alespoň částečně budou kompenzovat nárůst životních nákladů důchodců v letošním roce. Pokud tak vláda neučiní, budeme samozřejmě pokračovat v naší snaze prosadit jednorázový mimořádný důchod, tak aby tento rozdíl v růstu životních nákladů v letošním roce pro naše důchodce, seniory, byl vyrovnán.

Takže vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tady konečně nabízí opozice možnost vládě dodržet její volební sliby a důchodcům naplnit jejich očekávání - zvýšení důchodů o 1000 korun.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Nyní poprosím pana poslance Sobotku, který je dalším přihlášeným, a pak bude mluvit poslanec Rath.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, zdá se, jako by zde vystupovala v Poslanecké sněmovně odpovědná vláda, která se rozhodla chránit důchodce před neočekávaně rychlým inflačním vývojem, ke kterému v České republice dochází, tak jako k němu koneckonců dochází ve všech zemích Evropské unie. Takto by se to skutečně na první pohled mohlo zdát, ale tak to ve skutečnosti není.

Já si myslím, že nejblíže realitě může být přirovnání, kdy pan místopředseda vlády Nečas připomíná pyromana, který nejprve pomáhal zapálit požár, aby se posléze někde v koutku převlékl za hasiče, nasadil si přilbu, popadl hadici a nyní přiběhl k požáru, stříká na něj vodu a tváří se, jako že on je ten hodný, který chce pomáhat, chce zachraňovat lidské životy a majetky. Prostě je to tak.

Pan místopředseda vlády Nečas, který zde vystupuje v roli hodného ochránce důchodců a vdov, které pobírají vdovský důchod, byl ten, kdo hlasoval pro takzvanou reformu veřejných rozpočtů, která výrazně zrychlila růst cen v České republice v letošním roce. Byl to pan místopředseda vlády Nečas, kdo v první řadě, v první linii, hlasoval pro takzvanou reformu, která zvýšila výdaje zejména důchodců v oblasti nových poplatků na léky. To znamená výrazně zdražila zejména důchodcům zdravotní péči. Byl to koneckonců pan místopředseda vlády Nečas, kdo hlasoval pro zvýšení nepřímých daní v rozsahu cca 40 mld. korun, které z velké části zaplatí právě oni, starobní důchodci.

Jestliže zde hovořím o tom, že to byla právě takzvaná reforma veřejných rozpočtů a pan místopředseda vlády Nečas, kdo výrazně přispěli k růstu cen v České republice v letošním roce, tak mám pro to jednoduchý důkaz. Jistě si všichni vzpomenete na to, co bývalo v minulých letech, jak vysoká bývala inflace v minulých letech. Chtěl bych vám připomenout, že v letech 2004-2007 se inflace v České republice vždy pohybovala nejvýše na úrovni 2,8 %. Maximální inflace v uplynulých čtyřech letech byla v České republice 2,8 %, ale byly tady také roky, kdy inflace byla výrazně nižší. Chtěl bych připomenout např. roky 2003, 2004. Tak to prostě je. My jsme jako Česká republika - a já jsem na to byl vždycky hrdý - patřili k zemím, které trvale měly velmi nízkou inflaci ve srovnání s Polskem, Maďarskem, se Slovenskem, ve srovnání se všemi tranzitivními ekonomikami se naše země vždy vyznačovala stabilními cenami a nízkou inflací. A už vůbec nikdy Česká republika nepatřila mezi země v rámci regionu střední Evropy, které by byly v inflaci na špici. My jsme patřili mezi země, které měly trvale nižší růsty cen, než mělo Polsko, Slovensko nebo Maďarsko. Od 1. ledna roku 2008 se to změnilo. Změnilo se to zejména díky takzvané reformě veřejných rozpočtů.

Jak vypadala inflace v únoru letošního roku v regionu střední Evropy. Česká republika má nejvyšší inflaci. Meziroční inflace v únoru v České republice byla 7,5 %, na Slovensku byla 4 %, v Polsku 4,3 %, v Německu 2,8 %. To znamená že všechny okolní státy kolem České republiky, které samozřejmě podléhají stejným vlivům vývoje na mezinárodních trzích, úplně stejným vlivům jako Česká republika, tak všechny naše okolní státy měly nižší inflaci v únoru, meziroční míru inflace, než měla Česká republika. My jsme dosáhli smutného rekordu 7,5 % meziročního růstu cen v únoru 2008. Dalo by se to označit za jeden z prvních "skvělých" výsledků takzvané reformy veřejných rozpočtů, kterou nám tady vnutil pan místopředseda Nečas a jeho vláda.

V eurozóně byla v únoru průměrná míra inflace 3,2 %. Ve Slovinsku - a víte, že se tady často argumentuje Slovinskem, které údajně úpí pod vysokou inflací poté, kdy přijalo euro - byla v únoru letošního roku meziroční míra inflace 6,5 %. 6,5 % ve Slovinsku po přijetí společné evropské měny! Česká republika bohužel společnou evropskou měnu nepřijala, i přesto má meziroční míru inflace v únoru o procentní bod výše než ve Slovinsku. Prostě tato vláda je pyroman, který hasí požár, který sám způsobil.

Podívejme se, jak vládní dokument hodnotí přínos takzvané reformy veřejných rozpočtů ke zvýšení cen v letošním roce. Cituji z oficiálního materiálu Ministerstva financí, který vydal odbor finanční politiky, jmenuje se Makroekonomická predikce České republiky, z ledna 2008. Čili nejsou to žádná čísla, která bychom si vymysleli v Lidovém domě, ale jsou to čísla, která pocházejí oficiálně z dokumentu vydaného Ministerstvem financí. Zvýšení DPH z 5 na 9 % - přírůstek k cenám 0,8 procentního bodu. Zvýšení spotřební daně od 1. ledna, ke kterému došlo - přírůstek k cenám 0,6 procentního bodu. Zavedení poplatků u lékaře, ke kterému došlo od 1. ledna v důsledku takzvané reformy - příspěvek k nárůstu cen 0,5 procentního bodu. Růst cen elektřiny - 0,4 procentního bodu. Zvýšení regulovaného nájemného - 0,4 procentního bodu. Zvýšení cen tepla - 0,3 procentního bodu, zemního plynu 0,2 procentního bodu a zavedení ekologických daní od 1. ledna letošního roku - 0,2 procentního bodu. Souhrnně se píše, že většina administrativních opatření vstoupila v platnost od počátku roku 2008.

Chtěl bych také připomenout, že tento dokument vydala vláda až poté, kdy byla takzvaná reforma veřejných rozpočtů schválena. Co nám ovšem pan místopředseda Nečas a jeho kolegové z této koaliční vlády tvrdili předtím, když chtěli naše hlasy tady v Poslanecké sněmovně pro takzvanou reformu veřejných rozpočtů. Tvrdili nám nejprve, že inflace v roce 2008 bude 3,2 %. Posléze tvrdili, že inflace bude 3,8 %. To nám tady opakovali s vážnou tváří ještě v době, kdy jsme hlasovali při závěrečném hlasování o takzvané reformě veřejných rozpočtů. Realita je zcela jiná. Očekává se, že letošní míra inflace v České republice podle aktuální prognózy Ministerstva financí se bude pohybovat na úrovni 5,5 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP