(14.40 hodin)

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené dámy a pánové, ta změna, kterou zde projednáváme, je víceméně legislativně technická a tak, aby umožnila vládě valorizovat důchody. Mně na té samotné změně v zásadě nic nevadí, jenom bych chtěl docela upozornit na to, jak vlastně vzniklo těch 10 %. Byl to kdysi koaliční ústupek tenkráte Špidlovy vlády koaliční partnerům z řad KDU-ČSL, čili současné vládní straně, a Unie svobody, straně, která tady už nemá zastoupení, kromě možná několika poslanců v řadách vládních stran.

Jsem rád jako sociální demokrat, že se ta podmínka snižuje, byť musím říci, že v době našich vlád bychom si neuměli představit inflaci v řádu až sedmi, osmi, téměř deseti procent. Zdá se, že pokud to vláda řeší tímto způsobem, dá se očekávat, že zřejmě ví možná víc než my, že očekává podobný inflační nepříznivý vývoj i v budoucích letech.

Ale vraťme se k realitě. Je zvláštní, že - a není tady ministr financí - experti, kteří na Ministerstvu financí a dalších slovutných finančních ústavech předpovídali v minulosti vývoj inflace, se většinou mýlili v řádech možná desetin procenta. Je zvláštní, že právě v loňském roce, kdy vlastně měla nabíhat takzvaná reforma veřejných financí, baťohy nebo jak je nazývá tato vláda, zkrátka a dobře zdražení všeho pro naprostou většinu občanů a daňové zvýhodnění pro ty nejbohatší, najednou dali předpoklady, které byly velmi optimistické, které se ale nepotvrdily. Zřejmě by bylo velkou ostudou, pokud by se tito experti mýlili v řádech procent. Spíše jsem přesvědčen o tom, že vláda tyto výsledky upravila, zmanipulovala, upravila tak, aby nemusela valorizovat.

Myslím, že když se podíváme na vystoupení a upozorňování sociálních partnerů v rámci tripartity, stejně tak opozice a dalších odborníků na budoucí vývoj, zjistíme, že doporučení bylo, aby vláda valorizovala důchody k 1. lednu letošního roku o 700 až 750 korun. Sečtu-li navýšení, které vlastně dnes vláda navrhuje, přiznává, že opozice, sociální partneři a další měli pravdu. Je jenom škoda, že to navýšení nebylo k 1. lednu. Ale to by bylo ještě daleko do voleb a důchodci by mohli zapomenout, že dostali přidáno.

Že zákon je dnes předkládán v podobě mimořádné a takzvaného rychlého čtení, jistě pan ministr dělal, co mohl, ve chvíli, kdy opozice předložila návrh na vyplacení mimořádného důchodu ve výši šesti tisíc korun. Najednou se probudili krajští zastupitelé, obzvláště z řad vládní koalice, předpokládám, a okamžitě reagovali tlakem na vládu: máme tady volby, dělejte něco.

Zaplať pánbůh za to, že ty volby máme! Věřím, že koaliční partneři ve vládě určitě využijí této možnosti, aby ukázali, že když jsou volby, tak vláda bude přidávat. Ostatně máme dobré příklady, např. z minulých vlád ODS, také koaličních, kdy za Václava Klause se přidávalo poprvé a naposledy dvakrát do roka, jednou před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 1996 a podruhé na podzim před volbami komunálními v roce 1996. Tenkrát také, paradoxně poprvé a naposledy, se vyplatily 13. a 14. platy pro státní a veřejné úředníky ve výši dvakrát sto procent. Myslím, že ODS si umí kupovat voliče za veřejné peníze, a to docela důsledně.

Z tohoto hlediska je třeba posuzovat tento návrh jako akceptovatelný. Ovšem to, co je neakceptovatelné, je, že přichází pozdě. A to, že tato inflace je, se ukazovalo už v konkrétních výsledcích v lednu, v únoru, v březnu. Myslím, že vláda mohla být rychlejší a že přidání mohlo být v červnu. Ostatně pan ministr uvádí v důvodové zprávě, že kdyby se naplnila inflační podmínka těch pěti procent, tak že vlastně by se zvyšovaly důchody v červnu, nikoli v srpnu, kdy vlastně z technických důvodů vzhledem k opožděnému předložení tohoto návrhu už to není možné.

Takže díky iniciativě opoziční sociální demokracie o výplatu mimořádného důchodu - a budeme se ještě o něm bavit - přišla vláda s tímto rychlým řešením. My jsme nevyužili práva zablokovat toto rychlé čtení. Myslíme si, že naši důchodci si slušné důchody zaslouží.

Bude určitě mnoho dalších příležitostí hovořit o dopadech změn v důchodovém systému. Protože navyšování důchodů se nebude projednávat ve Sněmovně, ale bude se projednávat ve vládě, přesto bych rád slyšel od pana ministra případnou reakci v závěrečném slově, jestli by se mohl vyjádřit k otázce, kdy on často hovoří o tom, že není možné přidat, protože by systém byl v deficitu. Je to paradoxní, protože ten systém kdysi do deficitu přivedla Klausa vláda, tenkrát ODS, kdy přijala nový zákon. Tady ke cti KDU-ČSL budiž, že tenkrát tento návrh nepodporovali, stejně jako sociální demokraté. Podpořili jej moravisté a tenkráte také tím skončili. Ale tento zákon vytvořil deficit ve státním rozpočtu řádově 15 až 20 miliard korun. Po období několika let od roku 1996 vlády musely doplácet z daňových výnosů důchody na úkor daňových výnosů. Teprve za vlád sociální demokracie byl tento systém uveden do rovnováhy.

Ale nějak mi do toho nezapadá prohlášení pana ministra Nečase a pana ministra financí Kalouska z posledních dnů o tom, že vlastně systém je na tom tak dobře, že uvažují o snížení sociálního pojištění na důchodové pojištění. Rozumím tomu, že se zavedly stropy, byť paradoxně to znamená výpadek systému na příjmové stránce, a neumím si představit, že by se měly dále snižovat zdroje důchodového systému v situaci, kdy systém je stěží vyrovnaný. Ukazuje se, že pokud by pokračovaly inflační tendence v příštích letech, a můžeme se dohadovat, v jaké míře jsou vyvolány vládou, v jaké míře jsou vyvolány mezinárodními trhy - jenom např. pokud jde o energie, tady si dovolím oponovat v tom, že na tom má samozřejmě i vláda svůj podíl tím, že ministr Říman, jak o tom ostatně hovořil i stínový ministr Urban, pustil naše energetiky na mezinárodní burzu nebo prodej v situaci, kdy je velká poptávka po energiích, kdy je nedostatek energie v Evropské unii, a samozřejmě státy, které jsou výrazně bohatší než Česká republika, nabízejí vyšší sazby.

Protože bychom rádi umožnili vládním poslancům, kteří obzvláště za stranu ODS na svých plakátech výrazně před volbami našich důchodcům slibovali blahobyt, a ve tvářích těchto důchodců na plakátech se to jednoznačně zračí, dokonce pan premiér se zavázal ve smlouvě s občany, že tyto sliby naplní, a každý si může na internetu u těchto obrázků přečíst, že slibují důchodcům 24 tisíc korun. Když to vydělíme měsíčně a na jednoho důchodce, tak tisíc korun měsíčně bez podmínek. Dnes říkají, že tím chtějí vlastně eliminovat nárůst. Čili nejdříve zdražíme, pak zvýšíme důchody. To životní úrovni důchodců nepomůže. Sliby by se měly plnit. Nejen si za ně kupovat voliče.

Myslím, že další volby se blíží, vláda, hlavně zástupci ODS si to uvědomili. My bychom jim rádi umožnili jejich volební slib splnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP