(15.00 hodin)
(pokračuje Tejc)

Tím největším nebezpečím je byrokratický přístup ministerstva. Typickým příkladem takového nesprávného přístupu je například hodnocení kapacity počtu lůžek podle norem. Podle současné normy chirurgických lůžek, tedy 0,85 lůžka na tisíc obyvatel, má Brno údajně s 555 lůžky o 231 lůžko více, než je potřeba. Ale proti takovýmto závěrům je nutno se ohradit, protože jen taková chirurgická lůžka jsou nadbytečná, která jsou prázdná nebo obsazená pacienty, kteří nemají tuto diagnózu. Ale to je úkol pojišťoven a revizních lékařů, nikoliv ministerstva, aby toto hodnotilo a následně nemocnice rušilo.

Já bych se zde chtěl zmínit o několika argumentech, které byly v minulosti opakovaně vzneseny jako argumenty pro rušení Úrazové nemocnice v Brně. Kromě zmíněného nadbytku chirurgických lůžek je to i absence technického vybavení, například moderního rentgenu či mobilního ultrazvuku. Je evidentní, že při ročním obratu nemocnice 400 milionů korun nelze hradit přístrojovou techniku z vlastních zdrojů. Pokud by tato nemocnice postupovala v minulosti tak, jak se chovaly jiné větší nemocnice, nebo stejně velké, a zadlužovala se, byla státem oddlužená, nebyla by v těchto problémech, protože by na dluh nakoupila věci, které by jí stát posléze uhradil.

Budovy Úrazové nemocnice jsou údajně nevyhovující. Dámy a pánové, téměř všechny budovy všech nemocnic v České republice jsou nevyhovující. Pokud netěsní okna, je potřeba je utěsnit, pokud je potřeba dovybavit některé místnosti, je možné to udělat. Ale toto přece není důvod k rušení Úrazové nemocnice. V Brně jsou mnohem starší budovy a ty fungují.

Diskutabilní je prý i poloha v centru Brna. Dámy a pánové, Úrazová nemocnice byla postavena v centru Brna ne proto, že by jinde nebylo místo, ale právě proto, že centrum je ideální pro dostupnost většiny Brňanů. Diskutabilní se může zdá i poloha Fakultní nemocnice, kam má být traumacentrum a Úrazová nemocnice jako celek přesouvána, protože tato zase hraničí s dálnicí, která samozřejmě může někdy být ucpaná.

Údajně existuje špatná návaznost na ostatní obory, na neurochirurgii a cévní chirurgii. Možná by to mohl být zdánlivě rozumný argument, ale je čistě teoretický, protože od roku 1990 neexistuje žádná informace o tom, že by některý z pacientů byl pro tuto nenávaznost poškozen.

V Úrazové nemocnici chybí zařízení pro vyšetření magnetickou rezonancí. Ano, to chybí podle mých informací u velké většiny traumatologických center v České republice. A v řadě evropských měst, například Vídeň nebo Štýrský Hradec, je laboratoř magnetické rezonance mimo nemocnici pro pacienty ambulantních specialistů.

Ministerstvo zdravotnictví je přesvědčeno, že redislokace traumatýmu z Úrazové nemocnice do bohunické Fakultní nemocnice přinese úspory v systému zdravotního pojištění. Já bych se pana ministra chtěl zeptat, z čeho toto tvrzení vychází, protože Úrazová nemocnice hospodaří lépe než Fakultní nemocnice v Brně, takže se můžeme dočkat spíše opaku. Redislokace Úrazové nemocnice, jak je nazýváno zrušení této nemocnice, je údajně prováděna z toho důvodu, aby se zvýšila kvalita poskytované péče. Úrazová nemocnice poskytuje jednu z nejlepších a špičkových péčí na celém světě a je srovnatelná se špičkami v oboru. Odporuje tedy logice, aby se to, co je nejlepší, ještě zlepšovalo.

Za další. Redislokace má přinést otevření konkurenčního prostředí pro ambulantní péči v centru Brna. Já se domnívám, že pravý opak je pravdou. Protože když jednoho účastníka z trhu vyřadíme, tak to nazýváme spíš uzavřením trhu než otevřením trhu.

Já jsem, dámy a pánové, na uvedených argumentech, které byly podle mého názoru věcné a logické, chtěl poukázat na to, že ty argumenty, které doposud zazněly a mají svědčit pro to, aby se Úrazová nemocnice v Brně zrušila, jsou nesprávné, účelové a podle mého názoru jsou jen záminkou pro to, aby nemocnice, kterou Ministerstvo zdravotnictví provozuje, byla zrušena a možná její místo zaujal subjekt privátní, nebo si ho rozdělily privátní subjekty jako celek.

Jsem rád, že město Brno má odvahu chránit své občany, pokud tento zájem nemá Ministerstvo zdravotnictví, a že město Brno je připraveno převzít tuto nemocnici se všemi právy a povinnostmi tak, jak nyní funguje. Proto předkládám a zároveň podporuji tento návrh zákona, stejně jako budu podporovat jiné návrhy kolegů z jiných krajů, kteří se budou cítit ohroženi nekompetentní politikou Ministerstva zdravotnictví.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Ohlídal, připraví se paní poslankyně Fialová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, Úrazová nemocnice v Brně, tak jak již bylo řečeno, patří mezi nejpřednější pracoviště v oblasti speciální chirurgie a traumatologie, a to nejen u nás, ale troufám si říci i v celé Evropě. Tato nemocnice je významná i jinými skutečnostmi, které nebyly dosud zdůrazněny, a to především tím, že tato nemocnice se zabývá preventivní péčí a je jednoznačně nadregionální nemocnicí. V nemocnici se neléčí pouze pacienti z Brna a jeho okolí, nýbrž také pacienti prakticky z celé republiky.

Podstatné je také to, že tato nemocnice se zabývá vědeckovýzkumnou činností, má kontakty se zahraničními nemocnicemi stejného nebo podobného typu. A co je podstatné, Úrazová nemocnice má v zahraničí velmi dobré jméno z hlediska odborného. Pochopitelně, takže zrušit nemocnici, de facto zrušit, i když se to nazývá jakkoliv jinak, je z hlediska ministerstva i ministra Julínka velmi špatným a velmi škodlivým krokem pro naše zdravotnictví. Jednoznačně se tímto krokem sníží zdravotní péče o naše občany, a to v oblasti, ve které se doslova jedná o lidské životy.

Proto je velmi nutné přivítat krok statutárního města Brna, které chce i nadále provozovat, jak se říká, pod svými křídly tuto nemocnici. Je pro mě proto nepochopitelné, když jsem se dozvěděl, že ministr Julínek i jeho ministerstvo odmítá jednat s představiteli statutárního města Brna i s lékařskou odbornou veřejností ohledně tohoto kroku.

Proto si dovoluji navrhnout vám všem, abyste tuto zákonnou předlohu jednoznačně podpořili, a ministra Julínka se zároveň chci zeptat, proč nejedná s představiteli města Brna o převodu této nemocnice pod město Brno.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Julínek s přednostním právem, potom paní poslankyně Fialová, pan poslanec Sobotka, pan poslanec Hovorka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane předsedo, kolegyně a kolegové, my jsme tady debatu o Úrazové nemocnici Brno měli v rámci jiného bodu, a proto bych se opakoval. Ale protože dochází ke zpochybňování plánů Ministerstva zdravotnictví, tak chci zopakovat, že plány jsou pořád stejné, neměnné, projednané s odbornými autoritami, to znamená především s traumatologickou společností - čímž popírám to, co říkal pan poslanec Grebeníček, protože tam je souhlas traumatologické společnosti. Jsou potvrzeny i vůlí zdravotních pojišťoven, aby se zlepšila celková situace špičkové traumatologické péče, to znamená traumatologického centra v Brně.

Pokusů úrazovku nějakým způsobem přesunout bylo víc a naposledy za pana ministra Ratha. Bylo to takovým hektickým způsobem. Mělo to snad proběhnout ze dne na den. Ale my jsme se to připravili naprosto poctivě, připravili jsme tiskovou konferenci, přesně jsme nadimenzovali péči v Brně a byl to takový první krok optimalizace špičkové drahé péče, tak aby maximálně sloužila občanům ve městě Brně. Něco podobného nás samozřejmě čeká v Praze. Už jsem opakovaně řekl, že je to několikanásobně těžší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP