(15.10 hodin)
(pokračuje Julínek)

Traumatologii a špičkovou traumatologii, a to samozřejmě platí o Brně jakbysmet, tvoří týmy a lékaři, nikoliv budova. Tady zase musím znovu opakovat: Na rozdíl od vystoupení, která tady byla a snažila se vylíčit situaci jako rozhádanou, zmatečnou, rozpadající se týmy, je realita úplně jiná. K jistotě přechodů špičkových traumatologů a na ně navazujících oborů do bohunické nemocnice jednáme teď o jistotě všech zaměstnanců Úrazové nemocnice, tak abychom splnili ten druhý krok, o kterém jsme se bavili při jednání, to znamená zajištění přechodu pracovníků z Úrazové nemocnice do Bohunické nemocnice a garanci zaměstnání v této nemocnici. Takže naopak kroky, které jsou naprosto racionální, které jsem tady opakoval, jsou ještě doprovozeny kroky, co se týče zaměstnanosti a sociálního aspektu zaměstnanců současné Úrazové nemocnice.

Znovu zopakuji, že se připravuje rekonstrukce v rámci bohunické Fakultní nemocnice za 320 milionů, asi těžko se tam tudíž nic nemůže dít, když 320 milionů je poměrně velký objem a stavební ruch. Takže pokud se vám nezdá ten stavební ruch dostatečně intenzivní, tak vězte, že to je otázka týdnů a bude čím dál intenzivnější.

Co je důležité zdůraznit: přistavuje se celé jedno velké patro, které má sloužit Úrazové nemocnici, celé jedno patro je v rámci současného monobloku vyčleněno pro úrazovou chirurgii, spravuje se centrální příjem, který vůbec v Úrazové nemocnici není, tak aby mohl absorbovat těžké úrazy z celého regionu. Protože správně tady bylo řečeno, že Úrazová nemocnice v Brně a především traumatologické centrum, které je součástí této nemocnice, protože jinak se tam dělá leccos z chirurgie i z jiných oborů, tak je určeno pro více než jihomoravský region. To znamená i z tohoto je vidět, že těžko může převzít odpovědnost město Brno. To znamená tady musí zůstat odpovědnost státu.

A vážené kolegyně, vážení kolegové, já su z Brna, já bych neměnil nic na úrazové chirurgii a nikdy bych nesnižoval její úroveň, protože mi na tom záleží jako Brňákovi, který v urgentní medicíně a v této oblasti pracoval a jezdil se záchrannou službou, takže velmi dobře znám situaci, znám kvality i nectnosti Úrazové nemocnice, znám velmi intimně tuto situaci a nikdy bych nepřipustil, aby byla horší pro občany města Brna a regionu, protože za to nesu vlastní odpovědnost, za tohle rozhodování. A nezlobte se, vy ji ze mne nesejmete.

To, co tady bylo ve změti těchto vystoupení… Já žasnu nad odvahou hodnocení některých poslanců situace v Úrazové nemocnici a vůbec, že mají odvahu se pustit do toho a odsouhlasit zákon, který mění nějakým způsobem chirurgickou péči a špičkovou traumatologii. Nevím, kde se ta odvaha bere, když nemáte dostatečné údaje, když nemáte odpovědnost. Ale možná právě proto, že nemáte odpovědnost za těžce zraněné lidi, kteří si nevybírají, kam je odvezou, tak možná se vám snadno navrhují takovéto zákony.

Jaká je tedy opravdu situace v Brně?

Zdůraznil jsem, že bude nové špičkové traumatologické centrum, jeho podstatná část bude na podzim, a další bude ona dostavba patra, která zajistí špičkovou péči o spinální poškození, to znamená onu spinální jednotku. Bude vybavena magnetickou rezonancí, bude vybavena novými technologiemi, novým cétečkem, takže bude ta péče nepochybně kvalitnější, než je v nynější Úrazové nemocnici, a budou občany obsluhovat titíž traumatologové a chirurgové, kteří je obsluhují v současnosti v Úrazové nemocnici.

Takže nevím, odkud plynou obavy. Domýšlím si. Bývalý ředitel Janeček, člen ČSSD, kandiduje do Senátu. Michal Hašek, poslanec ČSSD, kandiduje v krajských volbách. Ostatní taky vnímají, že se blíží krajské volby a že je potřeba si sbírat politické body.

Já vás moc prosím, neberte si jako rukojmí těžce nemocné traumatologické pacienty. Nechte tu odpovědnost na Ministerstvu zdravotnictví, protože já ji stejně nemám kam předat. Já to musím udělat a musím to udělat ve prospěch občanů a ve prospěch racionality a hospodárnosti českého zdravotnictví.

Pokud se jedná o samotný návrh, který máme před sebou, chci upozornit na to, že Všeobecná zdravotní pojišťovna jednoznačně deklarovala už v prvních jednáních a teďka nedávno, že vítá, že se Úrazová nemocnice, nebo úrazové centrum konkrétně, přesouvá do bohunické nemocnice a tím splňuje kvalitativně náročnější požadavky na tuto péči, a vlastně bude jedno z nejlepších center v České republice, co se týče vybavenosti i co se týče procesu. A Všeobecná zdravotní pojišťovna jako jedna z největších a ostatní zdravotní pojišťovny to vítají. Takže to je informace, kterou nevím, jestli víte, ale protože zdravotní pojišťovna rozhoduje kde a jak bude platit tuto špičkovou péči, tak je to podle mne informace důležitá.

Zákon, který jste předložili podle zákona na přechod příspěvkové organizace státu na příspěvkovou organizaci obce, a využili jste zákona 290, je cesta, která je v rozporu s legislativními pravidly vlády a s obecnou legislativou a je úspěšně napadnutelná u Ústavního soudu. O tom jsem přesvědčen. Protože využíváte zákon transformační, který souvisel s realizací reformy veřejné správy, kdy tento zákon měl být konzumován v rámci zákona transformačního, který provázel reformu veřejné správy, a takovýmto způsobem, kdy by poslanci zcizovali státu jednotlivé majetky, tak bychom se nikdy nedostali do normálních právních podmínek. Jestliže by se spustila lavina a poslanci si třeba usmysleli, že potřebují nějaké budovy pro své město a chtěli si sehnat body pro svou politickou reprezentaci, tak samozřejmě touhle nekorektní a špatnou legislativní cestou mohou udělat.

Protože tady přece pan poslanec Hašek nemluví pravdu. Tady přece nejde o zachování traumatologické péče v Úrazové nemocnici. Tady jde o to, že se pod město Brno převedou ony nemovitosti, že se převedou nemovitosti, protože ta péče tam nebude. To je hlavní cíl, který je teď z toho vidět. Samotné město nevyvíjí nějakou zvláštní iniciativu, aby se domluvilo na tom, jaký režim by byl třeba eventuálně pro ambulantní péči nebo zbytkovou péči v tomto zařízení, a tudíž ta situace je taková, jaká je. Nekomunikuje se normálním způsobem. Zároveň musím potvrdit, že v Brně je kapacit dost, že při těch analýzách, které jsme dělali, zdravotní pojišťovny tyto kapacity potvrzují a není potřeba se bát, že by byl nedostatek těchto kapacit.

Číslo, o kterém tady mluvil pan poslanec Tejc, je číslo zdravotních pojišťoven, co se týče chirurgických lůžek, nikoliv Ministerstva zdravotnictví. To bylo jenom zveřejněno jako číslo zdravotních pojišťoven, které mají v tomto smyslu propočty, takže je to tak, jak si přál.

Město Brno má jednu městskou nemocnici a dvě polikliniky. Jeďte se tam podívat. Městská nemocnice je z peněz státu spravena, funguje, má nepochybně větší kapacity, než momentálně provádí své výkony, a město Brno doplácí ze svého rozpočtu na tuto nemocnici 40 milionů ročně. Takže velmi slušná zátěž pro město, kdy nezvládají ani vyrovnanou bilanci u své jedné malé městské nemocnice. Pak má dvě polikliniky, z nichž jedna je bývalá nemocenská pokladna, byla to ozdoba zdravotnictví první republiky, a dneska je to polorozpadlá budova s opadanou omítkou, kterou nejsou schopni provozovat. Prosím vás, jedná se o prostou polikliniku s pár ambulancemi. Kolegové, kteří tady mluvili a jsou z Brna, moc dobře vědí, o čem mluvím. A to stejné se týká Bílého domu, který je sice modernější stavbou, ale protože to byly kanceláře komunistické strany, tak ta budova - a bylo to podle tehdejších kvalit postaveno - tak ta budova samozřejmě se rozpadá taky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP