(15.40 hodin)
(pokračuje Liška)

Velmi rád se můžu zanořit do podkladů, které zde mám připraveny v odpovědi na vaši interpelaci. Chci vám říci, že návrh rozpočtu pro rok 2009 se bude tímto určitě zabývat. Návrh vychází z předpokladů, že růst mezd podle návrhu střednědobého výhledu v roce 2009 je tedy 1,5 %, v roce 2009, a v roce 2011 4,5 %, a dále, že inflace podle České republiky se předpokládá v letech 2009 3% a tak dále až v roce 2011 2%. Tedy 60 % z celkového počtu vysokých škol, té části, která je zde projednaná, tedy připadá na mzdy. Zbytek na ostatní výdaje.

Já tady mám tabulku, kterou vám rád i předám, která tady tato čísla přináší a ukazuje, jaká bude potřeba v roce 2009. V tuto chvíli je tedy zřejmé, že varianty rozpočtu vysokých škol nekryjí potřeby rozvoje vysokého školství a znamenaly by ve variantě, kterou jsem zde uvedl úplně na počátku, podstatný pokles jednotkových částek. Ten by znamenal nejen omezení vzdělávací činnosti, ale i politicky tak citlivé oblasti, jako jsou sociální potřeby studentů. To jsou stipendia pro doktorandy, ubytovací stipendia, dotace na provoz menz. Je tedy třeba přijmout metodiku prognózování a rozpočtování zahrnující výkon i produktivitu práce a prokazatelnou kvalitu služeb poskytovaných vysokými školami. Na základě potřeb trhu práce, zájmu obyvatelstva o vzdělání a prostředků, které chce stát do této sféry investovat, by vláda měla případně stanovit faktory omezující výkony vysokých škol. To je věc, ke které já rozhodně chci podniknout další kroky. Jedním z možných nástrojů je i ten nástroj, o kterém jste hovořil vy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Pane ministře, čekat až na dobu, kdy vejde v platnost reforma vysokého školství v České republice, to je běh na dlouhou trať. V současné době vznikají tristní problémy například v tom, že významné české průmyslové podniky musí shánět své odborníky, které potřebují, dokonce v zahraničí, protože v Česku už nejsou. Chybějí jim chemici, fyzici, různé druhy technických oborů. To je nutno řešit co nejdříve. Dokonce i představitelé Svazu průmyslu se snažili působit v tom směru, aby Ministerstvo školství učinilo nápravu. Například zrovna tak jako já kritizovali zmíněné koeficienty.

To, co vy říkáte, to je otázka budoucnosti. Ale tuto situaci, kterou jsem nastínil, je nutné řešit teď hned. A jediné rozumné a rychlé řešení je změnit koeficienty. To je jednoduchá situace. Já chápu, že nenajdete konsensus v akademické sféře. Já chápu, že vám Konference rektorů bude dělat obrovské problémy, ale řešení je nasnadě. Je jednoduché, je rychlé, a pokud jste chlap, tak k němu přistoupíte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Máte ještě, pane ministře, k dispozici dvě minuty na eventuální odpověď. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška I kdybych byl žena, tak bych zvažoval, zda se k tomu postavit jako chlap, nebo žena. Tohle myslím nebude ten problém.

Vy žádáte, pokud jsem vašim slovům rozuměl, abych do toho šel s vervou a hledal podporu. Já budu rád, když podporu pro takovéto kroky najdu napříč politickým spektrem a také u vás. Ale sám jste dobře řekl, že tato věc je i v samotném akademickém prostředí kontroverzní, takže je pro ni nutné hledat velmi křehký, ale přesto konsensus. Já jsem odhodlán takovýto konsensus najít, ale víte, že to s sebou nese politické náklady, a myslím si, že to je zrovna věc, která by neměla být pouze otázkou nějakých křehkých většin, ale měla by být nastavena dlouhodobě, a právě proto jsem zmiňoval to, že je potřeba i tyto kroky, tento případný krok, propojit se samotnou reformou terciárního vzdělávání a s ostatními systémovými změnami, které v této oblasti připravujeme.

Já o tom s vámi velmi rád budu dále vést dialog. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je tato interpelace. Další interpelaci má pan poslanec Jiří Petrů na ministra Tomáše Julínka ve věci doplatku na léčivé přípravky.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, už v listopadu roku 2006 jsem oslovil ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve věci úhrady léčivého přípravku pro děti trpící spinální svalovou atrofií. Protože se situace v úhradě léčivých přípravků nezlepšila, znovu jsem písemně interpeloval pana ministra v roce 2007, a to v únoru. V odpovědi jsem byl informován, že Ministerstvo zdravotnictví již učinilo veškeré kroky k tomu, aby dostupnost léčivých přípravků, včetně vysoce specifických, byla snadnější.

Zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, který platí od ledna letošního roku, se mění také zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Zásadní změnou je zavedení regulačních poplatků a limitu regulačních poplatků a doplatků na léčiva pro zvláštní lékařské účely. Dle této novely hradí pacient doplatky na léčivé přípravky do limitu 5000 korun. Dámy a pánové, jaká je skutečnost: aktuální cena léčivého přípravku Ammonaps v jedné dávce je 26 754 koruny a celou ji hradí rodiče takto nemocných dětí. Zdravotní pojišťovna nehradí vůbec nic!

Chtěl jsem se proto zeptat nepřítomného pana ministra na odpověď, nikoliv tedy mně, ale rodičům nemocných dětí, kdy budou moci žít důstojný život a věnovat se svým těžce nemocným dětem a ne shánět finanční prostředky pro zajištění života svých dětí charitativními koncerty, veřejnými sbírkami a cestou charitativních organizací.

Dále jsem chtěl pana ministra informovat, že mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt odmítl pro časopis Respekt léčbu nemoci a reformu spojovat. "To má spojitost s tím, zda si lék zasluhuje úhradu z veřejného zdravotního pojištění, nebo nikoliv," řekl mluvčí. Spojování léčby svalové atrofie s reformou zdravotnictví označil za populismus. Dále mluvčí řekl, že svalová atrofie způsobuje ochabování svalů a většina dětí s touto nemocí zemře do pěti let života.

Chtěl jsem se proto pana ministra zeptat, zda se nedomnívá, že vyjádření jeho mluvčího je obrovsky neetické. Umíte si představit, co prožívají rodiče takto postižených dětí? Že chtějí dát svým dětem to nejlepší, co mohou zajistit, a chytají se každé naděje? Chtěl jsem se tedy zeptat, zda bude pan Cikrt rozhodovat o tom, zda si ten či onen lék zasluhuje úhradu z veřejného zdravotního pojištění, či nikoliv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď poprosím pana poslance Zdeňka Maršíčka, který bude interpelovat Ivana Langera ve věci zneužívání zákona o obcích.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Pane ministře, chci vás ve své interpelaci upozornit na zneužívání § 102 odst. 2 písmeno n) zákona o obcích, který vyhrazuje radě obce rozhodovat o uzavírání nájemních smluv a smluv o výpůjčce. Mám k dispozici podnájemní smlouvu, kterou město Chomutov prostřednictvím své správy sportovních zařízení pronajímá světovou raritu kamencové jezero a okolní pozemky a budovy na nich stojící, celkem 298 603 metrů čtverečních, na dobu padesáti let akciové společnosti, která byla založena před několika měsíci, za částku 250 tisíc korun ročně. To je jeden metr čtvereční za necelých 84 haléřů. K tomu se město prostřednictvím své obchodní organizace zavazuje na své náklady provádět mimo jiné ostrahu areálu, úklid a opravy místních komunikací, čištění kanalizace, čištění vodní hladiny, údržbu venkovních osvětlovacích těles, včetně sekání travnatých ploch, to je zajišťovat činnosti, které jsou běžnými provozními náklady každého provozovatele koupaliště. Dále chce město do roku 2013 investovat do rozvoje pronajatého majetku částku 712 milionů korun z prostředků Evropské unie.

Pane ministře, smlouvu i některé podkladové materiály jste obdržel předem. Ptám se vás, pane ministře: je tato uzavřená smlouva v souladu s § 38 zákona o obcích, který ukládá účelně a hospodárně využít majetek obce v souladu s jejími zájmy? Děkuji a očekávám písemnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla interpelace poslance Maršíčka a teď bych požádal Radima Chytku, který bude interpelovat Martina Bursíka ve věci špatného stavu ovzduší v ostravském regionu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP