(14.40 hodin)
(pokračuje Váňa)

Díky vaší ODS bylo sníženo porodné ze 17,5 tisíce korun. Díky vaší ODS byl snížen rodičovský příspěvek 7500, který pobíraly naše maminky měsíčně do čtyř let věku svého dítěte. Výrazně díky vaší ODS povyskočily ceny bytů, ceny stavebních prací, ceny údržbářských prací, výrazně vzrostly ceny veškerého dětského oblečení. Díky vaší ODS vzrostla cena městské hromadné dopravy, došlo ke zvýšení plateb pro studenty na vysokoškolských kolejích, zdražilo se stravné v menzách, studentům se zdražily knihy, skripta (upozornění na čas), učební pomůcky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. A požádám dalšího - pana poslance Václava Votavu, který má dokonce dvě interpelace po sobě, tak ho třeba nechám… Bude to jinak? Jenom jedna. Takže jenom jedna. Tak to je v pořádku. Dvě minuty. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji. Vážený pane premiére, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají, ale také slibem nezarmoutíš, anebo také sliby se slibují a blázni se radují. Doufám, že jste, pane premiére, podle těchto přísloví neměl na mysli brdské starosty.

Váš první slib padl v létě minulého roku. Oznámil jste, že brdské vesnice jsou zanedbány, jak jste zjistil při své návštěvě, a proto je jim nutno finančně pomoci. Informoval jste, že dáte těmto obcím jednu miliardu korun, nebo více jak miliardu korun. Mělo se to týkat obcí, které leží v určitém okruhu okolo předpokládaného místa umístění amerického radaru. A výslovně jste uvedl, že peníze nesouvisí s radarem a že obce tuto částku dostanou i v případě, že zde radar postaven nebude. Starostům pak bylo uloženo, starostům za každou obec, vypracovat seznam potřebných akcí, a to v šibeničním termínu 48 hodin. Někdy okolo 19. listopadu vláda pak odsouhlasila jednotlivé akce pro obce.

No a pak starostové začali jednat také na různých ministerstvech, pídit se po tom, odkud a jak je možno tyto částky čerpat. Úředníci ministerstva ovšem s lítostí vysvětlovali, že jedna věc je slib premiéra a druhá věc jsou regule, předpisy a možnosti. Sdělili jim, že není možné prostě jen tak přidělit dotace a že nelze počítat s jistotou, že také dotace dostanou. Jsou tedy na tom jako ostatní obce, které jsou mimo radar. Jsou pěkně v řadě jako ostatní. Jen výjimečně jim prý mohou pomoci s vyplněním elektronické žádosti. Jednání o dotacích je tedy v začarovaném kruhu.

Pro média na zasedání vlády dne 5. února 2008 jste prohlásil, že jste svůj slib splnil, že přísliby byly realizovány a že brdské obce obdržely slíbené peníze. Musím vás upozornit, že tyto obce neobdržely zhola nic. Řada starostů už vám, pane premiére, nevěří. Někteří již vás dokonce podezírají z úmyslu, že chcete radar co nejdříve protlačit do Parlamentu a podepsat smlouvy. A pak by zřejmě do těchto obcí taky nepřišla ani koruna ze slíbených dotací. Žádám vás tedy, pane premiére, o zcela jasné stanovisko a vysvětlení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak to byl pan poslanec Václav Votava. A ještě jednou Miroslav Váňa. Tak. Prosím, pane poslanče, ještě jednou.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, opět pokračuji na téma způsob vašeho vládnutí. Způsob vašeho vládnutí je takový, že prospívá pěti procentům dnes už beztak těch nejbohatších. Způsob vašeho vládnutí je takový, že zapomíná na ten zbytek národa, na těch 95 procent lidí. Vaše ODS chce na oplátku našim studentům zavést školné, maminkám zdražila platby za všechny kroužky pro jejich dětičky, u 99 procent rodin došlo ke snížení přídavků dětských. Řada postižených, našich spoluobčanů, zůstane bez práce, a to díky vaší ODS. Vaše ODS odebrala podnikatelům, kteří zaměstnávali tyto postižené spoluobčany, příspěvky, aby tito hendikepovaní občané se mohli cítit právoplatnými občany, právoplatnou součástí naší společnosti. Vy je pošlete domů!

Vážený pane premiére, důchodcům, těm už zůstanou pouze oči pro pláč. Zdražili jste jim nájmy. Platí vyšší cenu za potraviny, vyšší cenu za noviny, za časopisy, za topení, za vodu, za plyn, a kdeže peníze na kulturu… no, u důchodců, na sport, třeba i na sport, na zábavu, ty už důchodce nenajde ve své peněžence.

Vážený pane premiére, způsob vládnutí je takový, že ten, kdo bude stonat měsíc, a pohybuje se v průměrné mzdě 22 tisíc korun měsíčně, tak prostě dostane o tři tisícovky méně. Vy jste výrazně snížili výpočet nemocenského, výrazně na to doplatí obyčejní lidé, pracující, dělníci, manuální pracovníci. A vaše ODS se těm, kteří celý život dřeli, odmění tím, že je pošle do důchodu až v 65 letech. Já bych rád viděl, jak se, nepřítomný pane premiére, budete směle a hrdě dívat do očí dělníkovi, člověku (upozornění na čas), který pracuje v zimě, v dešti. Tak ten už možná toho důchodu se nedožije.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Pane poslanče, vy máte ještě třetí interpelaci, takže…

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pokračuji dále.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Právě. Počkejte, ale to až později.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Tak já přijdu později.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ano. Přesně tak. Výborně. Teď bude na řadě pan poslanec Antonín Seďa, který tady už také byl a vrací se k mluvicímu pultu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane nepřítomný předsedo vlády, podle sdělovacích prostředků slibují organizátoři letních olympijských her v Praze v čele s primátorem a prvním místopředsedou ODS Pavlem Bémem 90 milionů korun jako státní garanci. Základním problémem však je skutečnost, že podle ministra financí vaše vláda udělila olympijské kandidatuře právní garance, ale nikoli garanci finanční. Jen pro vaši informaci, Praha počítá s náklady na zajištění olympiády ve výši 88 miliard korun. Přitom pro zabezpečení dopravy a dopravní infrastruktury by mělo být potřeba dalších 450 miliard korun.

Vážený pane premiére, osobně se domnívám, že Česká republika a ani město Praha nemůže hazardovat se svým dobrým jménem. Vrcholní politici naší země by měli mít odpovědnost za sliby, které občanům a v tomto případě i Mezinárodnímu olympijskému výboru dávají.

Táži se vás, pane premiére, kdo má z uvedených politiků pravdu a kdo lže. Je to váš ministr financí, nebo primátor Prahy? A co, pane předsedo vlády, učiní vaše vláda, aby předešla ostudě, která by za pomoci virtuálních milionů mohla nastat? Opravdu jste přesvědčen, pane premiére, že nepravdivé údaje zveřejněné v uchazečském dotazníku pro Mezinárodní olympijský výbor nejsou problémem i české vlády, která sama dala organizátorům právní garance? Není snad v zájmu České republiky čestně uvést, že Praha žádnou finanční garanci neobdržela? Nebo snad existuje nějaký neoficiální příslib peněz ze státního rozpočtu, pokud Praha získá organizaci letní olympiády?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To byla tedy interpelace Antonína Sedi. A tu poslední dnes přednese opět Miroslav Váňa. A to bude dnes závěrečná interpelace na premiéra. Prosím, pane poslanče, naposledy.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Takže naposledy. Pane premiére, opět vás interpeluji na téma způsob vládnutí. Způsob vašeho vládnutí je takový, že vaše vláda pracuje, jak jsem již řekl jednou, ve prospěch pouze pěti procent těch finančních elit, těch, kteří už jsou dnes nejbohatší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP