(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, je 14.30 a to je doba, kdy začínají ústní interpelace určené předsedovi vlády České republiky.

 

85.
Ústní interpelace

 

V této chvíli je známo, že předseda vlády je účasten Evropské rady v Bruselu, dnes a zítra, takže je zřejmé, že dnes ho neuvidíme v průběhu interpelací. Ale my jsme přesto za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž by měli podávat ústní interpelace na předsedu vlády od 14.30. Já tady mám tedy interpelace, které byly vylosované na předsedu vlády. Je jich devět. První interpelaci si vylosoval poslanec Zdeněk Kotouš a druhou paní poslankyně Lenka Mazuchová. Takže pokud je zájem, je možné přečíst tuto interpelaci. Prosím. Odpověď bude podle jednacího řádu zřejmě vyřízena.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kotouš: Pane premiére, vy jste vymyslel svoji medaili a odměnil bratry Mašínovy, ta medaile je výborný nápad. Doporučuji, aby svou medaili předávali i další ústavní činitelé, například předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, místopředsedové Senátu a Poslanecké sněmovny a další. Jen bych rád věděl, zda se ve vašem případě jedná o medaili premiéra, nebo o medaili Mirka Topolánka. V případě, že platí první varianta, musíte počítat s tím, že další premiér bude tyto medaile zase odebírat, protože nebude ochoten akceptovat, aby jejími nositeli byli zrovna bratři Mašínovi.

Dovolím si velmi stručně shrnout fakta, jak tito hrdinové bojovali proti komunismu. Zabili dva policisty při přepadení stanic SNB za účelem získání zbraní. Jednoho z nich Ctirad Mašín podřezal, když byl svázaný a omámený, což lze hodnotit jako vskutku úžasný hrdinský čin. Také zastřelil jednoho pokladníka za účelem získání peněz. Dalším hrdinským kouskem bylo zapálení několika stohů, čímž způsobili škodu soukromě hospodařícím zemědělcům, neboť v té době ještě nebyla vytvořena JZD. A pak utekli na západ. Pokud nebyli Mašínové mdlého rozumu, což nepředpokládám, museli by v té době upřímně přiznat, že nebojují proti totalitě, ale jen si opatřují zbraně a peníze, aby se dostali na západ. Museli jako vojáci moc dobře vědět, že násilného svržení takzvaného komunistického světa, jak napsal historik Jiří Vančura, se kterým se plně ztotožňuji, bylo v té době možné dosáhnou už jen cestou atomové války se všemi jejími důsledky pro celý svět i vlastní národ. A navíc žádný z Mašínových násilných činů tehdejšímu režimu neuškodil, naopak prospěl. Pokusy o násilí, ať již živelné, zoufalé nebo inscenované samotnou StB, byly zužitkovány jako důvod k minulým i dalším represím.

Taková jsou fakta, pane premiére. Předpokládám, že je znáte, a tak se v jejich světle domnívám, že vaše medaile a její noví nositelé (předsedající upozorňuje na čas) jsou jen novým provokativním kouskem, kterým chcete odvést pozornost od nepovedené reformy a zbytečně rozdělovat společnost. (Čas!) Nebo si snad opravdu myslíte, že bratři Mašínové byli hrdinové, kteří uškodili komunistickému režimu?

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla první interpelace a můžeme rovnou přejít k další, protože je možné stejně tak načíst i interpelaci paní poslankyně Lenky Mazuchové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený nepřítomný pane premiére, ve vládním prohlášení je uvedeno - nyní budu citovat: "Budou vytvořeny podmínky pro větší zpřístupnění vysokoškolského vzdělávání. Vláda sníží sociální bariéru v přístupu k vysokoškolskému vzdělání." Realita je však úplně jiná. Připravované školné a zákon o důchodovém pojištění tuto sociální bariéru naopak podstatně zvýší. Kromě školného jedná se o navrhovanou novelu zákona o důchodovém pojištění z dílny ministra Petra Nečase. Od roku 2010 totiž také zrušuje účast na důchodovém pojištění z důvodu studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole, a tím i dobu studia jako náhradní dobu pojištění. Tyto změny postihnou v budoucnu ty, kteří o ní v současné době přemýšlejí naprosto nejméně, to znamená současné studenty. Současný zákon o důchodovém pojištění náhradní dobu omezuje maximálně šesti lety po dosažení osmnáctého roku věku a navíc je tato doba hodnocena v rozsahu osmdesáti procent. Už nyní to se stoupajícím věkem maturantů, který je průměrně devatenáct až dvacet let, znamená, že student, který se rozhodne pokračovat ve studiu na vysoké škole, část oněch šesti let vyčerpá ještě za pobytu na škole střední.

Takže otázka na vás, pane nepřítomný premiére: Jak se díváte vy osobně na tento rozpor mezi těmito činy a vládním programovým prohlášením? A otázka další: Připravuje vláda konkrétní opatření nebo nějaké programy, aby kompenzovala tyto dopady navrhovaných opatřeních na tyto lidi? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla paní poslankyně Mazuchová. Vzhledem k tomu, že tady samozřejmě premiér stále není, tak bych nyní požádal pana poslance Antonína Seďu, aby i on přednesl svou interpelaci.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo.

Vážený pane nepřítomný předsedo vlády, ve sdělovacích prostředcích se objevila informace o seznamu firem a osob, které ukrývají své příjmy před finančními úřady v Lichtenštejnsku. Přestože řada zemí již požádala o daný seznam, česká vláda ústy svého ministra financí považuje za etický problém způsob, jakým se tento seznam dostal na světlo světa. Přestože není jisté, že na seznamu o 4500 položkách jsou někteří čeští občané, liknavost českých úřadů je někdy zarážející. Vždyť na rychlosti odhalení velmi záleží a skutečně není jasné, nač Ministerstvo financí vlastně čeká.

Vážený pane premiére, proč se česká vláda nepřidala k jiným zemím a nepožádala ihned o nabízený seznam daňových delikventů? Proč váš ministr Kalousek vyčkává a nekoná podle zákona, který mu konat ukládá? Nevydává vaše vláda svým postupem vzkaz osobám, které šidí stát na daních: zmizte ze země, než začne razie a než vás budeme vyšetřovat? Vážený pane premiére, nezdá se vám chování vaší vlády neetické, když na jednu stranu vaše vláda zavádí úsporná opatření a poplatky v rámci reforem, které měly snížit zadlužení naší země, a na druhou stranu váš ministr financí rezignuje na potírání daňových úniků? Opravdu se necítíte, pane předsedo vlády, před občany České republiky trapně? Zasadíte se vy osobně o vyžádání uvedeného lichtenštejnského seznamu v co nejkratší době?

Děkuji. (Ojedinělý potlesk z levé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji panu poslanci Seďovi. Další je pan poslanec Miroslav Váňa. Připraví se Václav Votava. Takže teď prosím pana poslance Váňu, aby přednesl svoji interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére, jak chcete přesvědčit veřejnost, že vládnete dobře, když o tom vlastně nejsou přesvědčeni ani vaši samotní hejtmani, hejtmani z ODS. Vy sami už dnes přiznáváte, že způsobem vládnutí ODS poškozuje 95 procent občanů. Nepřítomný pane premiére, vaším vládnutím poškozujete mladá začínající manželství, studující mladou generaci, matky samoživitelky. Vaším vládnutím poškozujete vícepočetné rodiny, kde jsou více než tři děti. Vaším vládnutím poškozujete hendikepované spoluobčany, chronicky nemocné. Vážený pane premiére, vaším vládnutím poškozujete důchodce, zejména ty, kteří už jsou zkrátka na vše úplně, ale úplně sami. Vaším vládnutím poškozujete, jednoduše řečeno, všechny občany, kteří se nacházejí v rozmezí průměrné mzdy 22 tisíc korun měsíčně. Podotýkám, že dvě třetiny lidí tuto průměrnou mzdu nevidí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP