(14.50 hodin)
(pokračuje Váňa)

Pane premiére, domníváte se však, že ti, kterým se reforma vyplatí, to jsou ti, kteří mají měsíčně víc než 40 tisíc za měsíc, že jsou to občané první kategorie? Že jsou lepší, chytřejší, ambicióznější? Já, když jste mně odpověděl, tak jste to takto nazval. Já si nemyslím, že dělník, který pracuje za 10 tisíc, prodavačka, která v supermarketu, která pracuje třeba za 11 tisíc, že je o něco méně kvalitní než třeba manažer ČEZu, který pracuje za mnoho set tisíc měsíčně. Takže já si myslím, že jsou to úplně stejně kvalitní lidé. Ale vy vládnete tak, že reforma se vyplatí vážně těm, kteří mají víc než 40 tisíc za měsíc.

Pane premiére, uvedu vám příklad. Rodina, která má jedno dítě do 3,5 roku, kde jeden z rodičů je na rodičovské dovolené, kde druhý vydělává 20 tisíc za měsíc, tak ten na vaší reformě měsíčně prodělá minus 3820 korun. To není výmysl, to je údaj Českého statistického úřadu. A z druhé strany rodina, kde oba vydělávají 200 tisíc za měsíc dohromady, asi takových mnoho u nás není, ale jsou, to už jsou pěkné peníze, tak takováto rodina na vaší reformě, pane nepřítomný premiére, vydělá plus 32 000 za měsíc. To je spravedlivost - (Bouchání na lavici zprava jako upozornění na časový limit.) Čas tady měří někdo jiný. To je spravedlivost vaší reformy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ale ten čas skutečně už vypršel. Takže mohu ukončit interpelace na premiéra v tuto chvíli, ty jsme vyčerpali. Premiér tady ovšem pořád není, takže končím celé interpelace na premiéra.

Přejdeme rovnou na interpelace na ministry. Tady máme jako prvního vylosovaného pana poslance Václava Exnera, který by měl interpelovat Petra Nečase ještě o práci v supermarketech. Ale pan ministr Nečas tady také není. Vám to nevadí, budete interpelovat i tak. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, mně to samozřejmě vadí. Už také proto, že pan ministr Nečas tady není podruhé v té samé věci. Odpověděl mi písemně a já mu za jeho odpověď děkuji. Uvedl v ní celou řadu údajů týkajících se kontroly pracovněprávních vztahů v supermarketech a vyplývá z nich, že podle vznesených podnětů oblastních inspektorátů, dořešených podnětů, jich 58 % bylo oprávněných. To také dokazuje, jaká ta pracovněprávní situace v supermarketech je.

Pan ministr mně píše, že vzrostla také sankční činnost orgánů inspekce práce, ale bohužel mi neposkytl žádné údaje. Proto bych ho chtěl poprosit, aby v tomto směru odpověď na mou interpelaci doplnil.

Mluvil také o tom, že se provádějí kontroly podle ročních plánů, a to jak na ministerstvu, tak v oblastních inspektorátech práce, ale z této oblasti neuvedl žádné výsledky. Buď se nedělají, nebo plány neobsahují žádnou kontrolu, nebo tam prostě je nějaký jiný důvod. Prosil bych, jestli by bylo možné tyto údaje také doplnit.

Musím říci, že pan ministr zdůvodňoval nezvýšení minimální mzdy v letošním roce tím, že díky daňovým úsporám se zvýšila čistá minimální mzda. Tato minimální mzda se, jak sám uvádí, pro jednotlivce zvýšila o 240 korun, a to je necelých 3,6 %, zatímco meziroční inflace jak v lednu, tak v únoru byla 7,5 %. Jak zdůvodní to, že tato skupina zaměstnanců vlastně je na tom hůř, neboť zvýšení nepokryje ani polovinu inflace?

Nakonec bych se chtěl zmínit o tom, že jsem ho žádal, aby uvedl postup, jak trvající stížnosti odstranit. Ale on mně uvedl jen to, že se provádí prevence pro poradenství, a to základní informace o pracovněprávních vztazích. Chtěl bych, aby v tomto směru také svou odpověď doplnil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, výborně. Zazněla interpelace. Předpokládám, že na ni bude reagováno, že bude doplněna ta první odpověď.

Další je pan poslanec David Rath, který by měl interpelovat pana ministra Julínka, pokud se spokojí s takovýmto způsobem interpelace. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedající. Co mi zbývá? Pohledem do těch vládních lavic mě napadá otázka, jestli nám vládu nevyhubila nějaká zákeřná infekce. Pana ministra Julínka nevídáme na zdravotním výboru prakticky vůbec, na interpelace taky moc nechodí, tak vůbec jestli pan ministr ještě existuje. Protože já myslím, že by za sebe mohl posílat svého výkonného ministra zdravotnictví. Možná že by to bylo i informačně řekněme výtěžnější, než kdyby přišel sám, ale to asi bohužel jednací řád neumožňuje a musíme se zeptat, jestli pan premiér uznává funkci formálního ministra, nebo čestného ministra, a pak výkonného ministra.

Ale k té vlastní interpelaci. V podstatě nemá cenu se asi tady pana ministra ptát, protože tu není, a opakovaně tu není, což mě mrzí, protože je celá řada vážných témat k projednání.

Například jsem chtěl slyšet, co ho vedlo k tomu, že prodává velmi slušné zámky za částky kolem tří milionů, přitom odhad hovoří o desetinásobcích. A nic ministerstvo nenutí tyto zámky takto prodávat za cenu řekněme většího nebo středního bytu v panelovém domě.

Dál jsem chtěl slyšet, jak je možné, že zadal privatizační projekty ředitelům fakultních nemocnic, kteří dneska už připravují privatizační projekty podle zákona o velké privatizaci a připravují tak privatizaci fakultní nemocnice a zpracovávají ty privatizační projekty.

Chtěl jsem slyšet jeho plán, co udělá s nedostatkem, kritickým nedostatkem zdravotního personálu, především zdravotních sester, který začíná velmi komplikovat chod většiny nemocnic.

Bohužel to jsou otázky a odpovědí se asi dnes nedočkáme. Doufám, že aspoň někdy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Další interpelací bude interpelace paní poslankyně Věry Jakubkové na ministra Aleše Řebíčka ve věci aktuálního plnění vládního usnesení 1064. Takže prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Děkuji, pane předsedo.

Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře Aleši Řebíčku, příští týden ve středu 19. března uplyne šest měsíců od chvíle, kdy vláda schválila své usnesení číslo 1064, v němž vám ukládá prověřit u příslušných představitelů Rakouské republiky možnost realizace variantního řešení silničního spojení příhraniční komunikace Brno-Vídeň a dále ve spolupráci s místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí jmenovat tři skupiny odborníků, které vyhodnotí variantní řešení výstavby silničního okruhu kolem hlavního města Prahy, dálnice D3 a rychlostní silnice R55. Z dostupných informací vyplývá, že vládní usnesení není plněno a pokračuje příprava staveb v něm uvedených, které nejsou variantně posuzovány. Čerstvě o tom svědčí například územní řízení ve věci pražského silničního okruhu. Naopak se objevuje řada nepřesných a pozměněných informací v materiálech, které vámi řízené ministerstvo oficiálně prezentuje. Bude-li zájem, tento seznam mohu poskytnout.

Jednotlivé silniční stavby jsou předmětem živého zájmu veřejného ochránce práv, Nejvyššího kontrolního úřadu, Evropské komise, občanských sdružení, médií, veřejnosti. Vypadá to, že toho nedbáte.

V souvislosti s touto skutečností vás žádám o poskytnutí informací o aktuálním stavu plnění onoho vládního usnesení, a to k dnešnímu dni.

Žádám vás o dodání přehledu studií, odborných posudků a dalších materiálů, které ministerstvo zadalo a případně už pořídilo k předmětným stavbám, s jakým výsledkem. Rovněž k dnešnímu dni.

Prosím o sdělení částky, kterou Ministerstvo dopravy za tyto materiály zaplatilo.

Žádám také o dodání přehledu expertních komisí, jejich jmenného složení, data ustavení.

Seznamte mě, prosím, se zadáním práce pro tyto komise a s termínem, do něhož očekáváte výsledek jejich práce.

A nakonec - sdělte mi prosím také, jakým způsobem budou jednotlivé stavby financovány, pokud na ně nebude Česká republika moci čerpat finanční prostředky z Operačního programu doprava.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Klid, prosím. A nyní bych požádal pana ministra Aleše Řebíčka, aby reagoval na tuto interpelaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP