(16.20 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 48 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 143 poslankyň a poslanců pro 105, proti nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se budeme zabývat dalším bodem, kterým je

 

67.
Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2008
/sněmovní tisk 402/

 

Tento materiál uvede ministr zemědělství pan Petr Gandalovič. Prosím, vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, dovolte, abych uvedl návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2008.

Předpokládané celkové příjmy Pozemkového fondu jsou pro rok 2008 jedna miliarda 645 milionů Kč. Z toho největší podíl tvoří příjmy z prodeje zemědělské půdy ve výši jedné miliardy korun, které vycházejí z celkové předpokládané výměry prodávané půdy 58 tisíc hektarů a ze splátek převodů provedených v minulých letech. Zbytek celkových příjmů jsou z pronájmů majetku státu, příjmy z privatizace, příjmy z převodu nemovitostí státu a ostatní příjmy.

Co se týká výdajů, ty činí pro rok 2008 1 mld. 896 mil. Kč. Jsou to výdaje nižší o 64 mil. Kč než v roce 2007. Přesto je potřeba otevřeně říci, že tak jak tento rozpočet předkládám, je schodkový ve výši 250 mil. Kč. Jednou ze základních příčin je vysoká částka, 400 mil. Kč, na pozemkové úpravy v okresech s nedokončeným přídělovým a scelovacím řízením. My máme čím dál tím větší podíl pozemků ve státním vlastnictví, které trpí tímto nedostatkem, jsou to především pozemky v pohraničních oblastech, a pozemkové úpravy jsou absolutním a základním předpokladem k tomu, aby bylo možné tyto pozemky řádně identifikovat a připravit k prodeji.

Co se týká investičních nákladů na správu majetku v Pozemkovém fondu. Zde také především, co se týká investic, zvyšujeme rozpočet, protože se snažíme co největším tempem odstraňovat staré stavby formou demolic nebo jiných úprav, tak abychom se na našem venkově už nesetkávali s takovými těmi rozbitými stodolami, jak to mnozí znáte.

V provozních výdajích se z velké části samozřejmě projevují výdaje mzdové. Máme zde promítnuto tříprocentní snížení průměrného přepočteného počtu zaměstnanců a pětiprocentní mzdový nárůst, který jsme si dovolili proto, že chceme napravit poměrně nízkou platovou úroveň na Pozemkovém fondu a chceme stabilizovat klíčové zaměstnance, kteří by měli plnit čím dál tím náročnější úkoly.

Dámy a pánové, dovoluji si vás tímto požádat, abyste vyslovili s návrhem rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2008 souhlas. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 402/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Daniel Petruška, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Daniel Petruška: Děkuji. Zemědělský výbor na své 21. schůze, která se konala 6. února 2008, projednal návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2008. Jeho parametry vám zde pan ministr přednesl. Po projednání ve výboru jsme přijali následující usnesení: Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově Mgr. Petra Gandaloviče, ministra zemědělství a předsedy Prezídia Pozemkového fondu České republiky, zpravodajské zprávě poslance Daniela Petrušky a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2008 schválit,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu na schůzi zemědělského výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Zahajuji obecnou rozpravu a táži se, zdali si někdo přeje vystoupit. Žádnou písemnou přihlášku nemám, nikdo ze zemědělských expertů tak nechce učinit ani přihlášením z místa.

Končím obecnou rozpravu a zahájím rozpravu podrobnou. Domnívám se, že není potřeba, aby pan zpravodaj znovu přednesl velmi jednoduché usnesení. Jedná se totiž pouze o schválení návrhu rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2008. Ukončím tedy i rozpravu podrobnou a přivolám všechny ty, kteří se chtějí účastnit hlasování o rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2008.

Na žádost z pléna vás taktéž odhlásím a všechny žádám o opětovnou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 49, ve kterém rozhodneme o usnesení, kterým schválíme rozpočet Pozemkového fondu České republiky na rok 2008. Kdo souhlasí s takto předloženým návrhem? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 118 poslankyň a poslanců pro návrh 103, proti jeden. Návrh usnesení byl schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP