(Jednání pokračovalo v 16.14 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě jednou vám velice děkuji za vaši trpělivost.

Prosím, aby ministr zdravotnictví pan Tomáš Julínek uvedl výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2006 spolu s vyjádřením vlády. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji. Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, předkládám k projednání souhrnné hodnocení vývoje hospodaření veřejného zdravotního pojištění v roce 2006, zpracované na základě údajů uvedených ve výročních zprávách a účetních závěrkách zdravotních pojišťoven za rok 2006.

Tak jako v předchozích letech, i v roce 2006 ovlivnilo srovnatelnost dosažených výsledků s předchozím obdobím několik vlivů, a to jak metodických v důsledku úprav právních předpisů, tak i jednorázových mimořádných vlivů.

Na straně příjmové mělo pozitivní vliv na jejich meziroční vývoj především přijetí zákona č. 117/2006, na základě kterého došlo k navýšení platby státu od 1.1.2006 na 636 korun měsíčně za osobu, za kterou je plátcem pojistného stát. Vývoj nákladů na zdravotní péči byl ovlivněn zejména záměrem Ministerstva zdravotnictví stabilizovat finanční situaci cestou restriktivních vyhlášek o úhradách péče. Došlo tak k utlumení růstu plateb zdravotnickým zařízením, a tím k vytvoření prostoru pro rychlejší splácení závazků po lhůtě splatnosti vůči zdravotnickým zařízením u Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Je ale nutné podotknout, že působení restriktivních vyhlášek sice umožnilo snížení závazků po lhůtě splatnosti, ale došlo nepochybně k omezení potřebné zdravotní péče nebo k jejímu přesunu, její spotřeby, do roku 2007.

Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, vláda České republiky na své schůzi 12. září 2007 přijala k předkládanému materiálu usnesení číslo 1034, které doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky výroční zprávy a účetní závěrky všech devíti zdravotních pojišťoven za rok 2006 k projednání s návrhem na jejich schválení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro zdravotnictví. Výbor předložil záznam z jednání, který jste obdrželi jako sněmovní tisk 324/Z. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro zdravotnictví paní poslankyně Jiřina Fialová, informovala nás o jednání výboru a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji, paní předsedající. Já bych nejdříve chtěla pár slov k tomuto materiálu. Protože my jako poslanci jsme neměli vůbec možnost tento materiál ovlivnit, ačkoliv byl schválen vládou, plány zdravotně pojistné na rok 2006, tehdy ještě ČSSD, tak po nastoupení pana ministra Tomáše Julínka byly z jednání Sněmovny staženy. A dnes máme hodnotit, jak zdravotní pojišťovny plnily své úkoly a jak hospodařily.

Jak již pan ministr řekl, bylo zde několik faktorů, které ovlivnily výši pojistného, ať už zvýšení minimální mzdy, zvýšení odvodu pojistného u osob samostatně výdělečně činných, navýšení platby pojistného ze státního rozpočtu. A tak vlastně stát poskytl na zvláštní účet 42 miliard 998 milionů oproti 33 miliardám 732 milionům v roce 2005 a došlo tak k nejvyššímu meziročnímu zvýšení převodu zdrojů státního rozpočtu ve prospěch veřejného zdravotního pojištění, a to o 27,4 %. Musíme také podotknout, že do 3. května režim hospodaření VZP ovlivňoval režim nucené správy.

A nyní z jednání zdravotního výboru k výročním zprávám a závěrkám zdravotních pojišťoven za rok 2006, sněmovní tisk číslo 324. Po odůvodnění náměstka ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění pana Hroboně a zpravodajské zprávě výbor pro zdravotnictví nepřijal žádné usnesení.

Přesto, i když výbor nepřijal žádné usnesení, protože už máme rok 2008, výsledky pojišťoven byly lepší než v předešlém období, tedy než v roce 2005, v závěrkách nebyly shledány žádné závady, navrhuji, aby Sněmovna závěrečné zprávy zdravotních pojišťoven schválila.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážená paní zpravodajko. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou přihlášku písemnou, ani z místa se nechce nikdo do této rozpravy zapojit. Obecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Poprosím ještě jednou paní zpravodajku, zdali by byla tak laskava a zopakovala návrh na usnesení. Děkuji vám.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2006 spolu s vyjádřením vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Táži se, zdali ještě někdo chce vystoupit v této rozpravě. Pane ministře?

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já jenom v podstatě technickou poznámku. Zdravotně pojistné plány na rok 2006 byly staženy z toho důvodu, že byly předloženy na konci roku 2007, protože předchozí vláda a ministerstvo nebyly schopny je do Sněmovny předložit. Uznejte, že už by to bylo pozdě na projednávání. To jenom na vysvětlenou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji a končím podrobnou rozpravu.

Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, tak jak jej přednesla paní zpravodajka, tedy schvalujeme výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2006 spolu s vyjádřením vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP