(18.40 hodin)
(pokračuje Braný)

Já jenom jsem byl trošku vyprovokován panem místopředsedou Bursíkem k tomu, jak říkal "tak teda já to nějak zkusím, já budu nějak tolerantní". Možná by víc rozuměl tomu, kdybychom to dali do kategorie - já totiž mám obavy, aby zemědělec nebyl vyhynulý druh na této Zemi. Víte. Protože tak prudce klesly počty zaměstnanců, vzdělaný zemědělec dneska je někde na úrovni šedesáti let. Jaký je tam problém odborníků v zemědělství - já to nechci rozvádět. Tím nevyřeší samozřejmě problém tato novela. Ale já bych se držel těch čísel.

Bylo zde řečeno, že ve většině, nebo v drtivé většině zemí Evropské unie jsou takto koncipovány ty vratky. My jsme to měli též. S tím, že to u nás činilo 1,5 miliardy. A statistický úřad před několika dny zveřejnil odhady loňských zisků našich zemědělců, které se sice za rok zdvojnásobily - na 13,7 miliardy, ale do zemědělství šly dotace 23,5 miliardy korun. Takže když se podíváme na tu nejméně jeden a půl miliardu, tak je to významná částka, která má vliv na produkci a efektivnost činnosti. A myslím si, že neplatí to, že zemědělci, bude-li toto schváleno, budou radostí bez sebe a poleví v úsilí, protože mají 6 Kč za litr, popřípadě to manažeři projezdí ve svých automobilech. Já si myslím, že takto věc nestojí, a aby měl kdo ta biopaliva systémově vylepšovat a dostávat na náš trh, tak by to měl být ten zemědělec, a zatím, než si to vyjasníme, bychom měli aspoň to, co trošku fungovalo, zachovat.

Takže já osobně budu též pro, aby tato novela zákona byla schválena s ohledem právě na ty ekonomické údaje, které jsem uvedl. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Branému. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí se do rozpravy, rozpravu končím. Se závěrečným slovem má právo vystoupit navrhovatel i zpravodaj. Vystoupí zpravodaj.

Jinak, pro vaši informaci, jsem pečlivě přečetl všechny materiály, které tady mám k dispozici k tomu. Slůvko zelená se tam nevyskytuje ani jednou, takže ta přestřelka a diskuse je z říše řekněme přezdívek nebo pracovních názvů, nikolivěk z dikce té předlohy.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl jako zpravodaj na závěr té rozpravy uvést jedno technické doplnění, které se týká toho, kdo všechno může užívat, respektive uplatňovat onu vratku na zaplacené spotřební daně. Pan ministr životního prostředí uvedl ve svém vystoupení, že se tato výhoda, výhoda relativní z pohledu daňového poplatníka - z pohledu příjemce nepochybně, z pohledu daňového poplatníka uvádím, uvozovky, relativní výhoda - týká lesníků a zemědělců, v novém režimu se týká výhradně zemědělců. Ty z vás, kteří by snad měli obavu, že správce daně nebo stát k této výhodě a k její kontrole přistupuje lehkovážně, chci ujistit, že technická regulace a míra kontroly toho, aby zemědělci uplatňovali tuto slevu, respektive toto osvobození, právo vrátit zaplacenou spotřební daň, je státem kontrolována velmi efektivně na základě velmi důsledně pracujících systémů, kterými jsou kontroly polohy těch skutečně obhospodařovaných pozemků v kulturách na základě pozemkových map, souřadnic, které zemědělci při uplatnění těch nároků odevzdávají. Z tohoto pohledu je to nepochybně velmi dobře kontrolovatelná výhoda a prostor, ve kterém hrozí České republice velmi málo úniků.

Právě proto si myslím, že Parlament může kdykoli opakovat tu meritorní rozpravu, zda ta úleva má, či nemá být poskytována, ale měl by to dělat s určitým předstihem. Nijak nezpochybňuji argument pana ministra zemědělství. Myslím, že by stálo za úvahu nebo za zmínku zopakovat, že původní koncepční konstrukce při stanovování této výhody nebo tohoto práva vycházela z tvrzení nebo z toho, že právo vrátit zaplacenou spotřební daň vychází z toho, že zemědělci nezatěžují komunikace, neboli z toho, že jezdí po polích. Že z toho plynula určitá konkurenční výhoda, respektive dobíhali jsme praxi okolních zemí, to tady uvedeno bylo.

Já myslím, že v tuto chvíli je třeba zopakovat pouze návrh na zkrácení lhůty k projednávání na pět dnů. Zástupce předkladatelů vyjádřil s takovýmto zkrácením souhlas. Pak připadá v úvahu ještě přikázání k projednání a myslím, že jiný než zemědělský výbor - pardon, rozpočtový výbor nebyl navržen.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozpočtový výbor je navržen organizačním výborem. Zemědělský výbor navržen není. Dámy a pánové, nejprve rozhodneme o přikázání a potom budeme rozhodovat o zkrácení. Já zagonguji.

 

Ptám se, kdo z vás souhlasí s tím, aby návrh byl na základě návrhu organizačního výboru přikázán k projednání rozpočtovému výboru, ať v hlasování pořadové číslo 38, které jsem zahájil, zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 126 poslanců, 119 bylo pro, nikdo proti. Tento návrh byl přijat.

 

Zkrácení na pět dnů vyžaduje souhlas předkladatele. Souhlas je k dispozici.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 39. Kdo souhlasí se zkrácením na pět dnů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 127 poslanců, 117 pro, 1 proti. Takže i tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji za jejich práci.

Dámy a pánové, máme k dispozici ještě čtvrt hodiny. Pokud bych položil otázku, kdo chce vystoupit k vládnímu návrhu zákona o státní památkové péči v rozpravě a zvedne se nějaká ruka, tak jednání schůze ukončím. (Veselost.) Protože bychom to nestihli. Pokud se nezvedne, tak bych apeloval na ty, jichž se to týká, aby pracovali s časem úsporně. Paní poslankyně Vostrá se bude hlásit? Máte vystoupení připraveno.

Takže mně nezbývá, než abych vám popřál hezký úterní večer v předjarní Praze. Tím dnešní jednání končím. Sejdeme se zítra v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 18.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP