(18.30 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi.

Otvírám obecnou rozpravu. Protože se hlásí pan místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík, tak mu dávám slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji, pane předsedající.

Dámy a pánové, pokládám za poctivé tu věc pojmenovat z aspektu nebo optikou resortu životního prostředí a pokusím se ji pojmenovat tak pravdivě, jak to dokáži.

Především kdyby se mi to nějak podařilo, tak bych nahradil název "zelená nafta" názvem "nafta pro zemědělce a lesníky", protože se o žádnou zelenou naftu nejedná. Jedná se o daňové zvýhodnění nafty, nebo chcete-li, plynového oleje, který je používán pro zemědělskou prvovýrobu, lesní školky, obnovu a výchovu lesa, a zahrnuje tento princip vratku spotřební daně u normální klasické minerální nafty s nulovou příměsí biosložky ve výši 60 % vratky spotřební daně. Jestliže ta nafta je takzvanou bionaftou, to znamená směsí minerální nafty s metylesterem řepkového oleje nebo etylestery řepkového oleje, tak pak ten nárok na vratku spotřební daně není 60 %, ale je 80 %. A tomuto konceptu se z nějakých důvodů historických, které nedokážu a ani nemám potřebu vypátrávat, říká "zelená nafta". Zelené na ní není vůbec nic.

A dokonce si troufám tvrdit, i na vládě jsem vystoupil v tom smyslu, že tenhle koncept demotivuje zemědělce, aby nahrazovali klasickou minerální naftu biopalivy. Oni nemají důvodu používat ve větší míře biopaliva, protože pohodlně odečtou 60 % spotřební daně z téhle klasické nafty. Přitom zemědělci mají samozřejmě největší perspektivu být samovýrobci a sami například prostým lisováním semen řepky olejky si vyrábět řepkový olej, který budou přimíchávat do nafty. A je to ten nejjednodušší koncept energeticky soběstačných obcí, který, pánové - dámy se nesmějí, tak říkám pánové - funguje v celé řadě obcí, například v Bavorsku.

Tak jsem jenom považoval za potřebné se k tomuhle vyjádřit, že to je model, který pokládám v maximální míře tolerance za přechodný, protože vláda schválila program podpory biopaliv, který má už nějakou logiku, kterou jsme schopni obhajovat. Totiž to, že podíl biosložky ve směsném palivu je odvozen od spotřební daně. To znamená čím je ten podíl biopaliva ve směsném palivu větší, tím je vyšší ekonomické zvýhodnění, protože ten podíl je osvobozen. Tohle je koncept, který motivuje k využívání zelené nafty, chcete-li, nebo biopaliv v zemědělství, v lesnictví, a to je koncept, který je motivující. Tenhle koncept je podle mého názoru demotivující.

Já, protože tady je zdůrazňováno, že si nikdo nepřeje, aby byli zemědělci a lesníci překvapováni ze dne na den, tak jsem ochoten se zdržet hlasování při podpoře toho návrhu, nikoliv být přímo proti, ale vyzkoušet si to jeho vyřazení, když to tady padne, tak k tomu se s dovolením připojíme.

Jinak jsem samozřejmě připraven spolupracovat na vytvoření takového modelu, který by v nějaké krátké budoucnosti nahradil tento - v uvozovkách - nesmysl, který nemá vůbec nic společného s podporou zavádění biopaliv a náhrady fosilních paliv alternativními palivy a biopalivy v zemědělství a v lesnictví.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Martinu Bursíkovi. O slovo se přihlásil navrhovatel Petr Gandalovič.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Dámy a pánové, toto není předmětem koaliční smlouvy, takže si každý můžeme fakticky říkat, co chceme.

Já respektuji stanovisko kolegy ministra životního prostředí, místopředsedy vlády. Věcné postoje resortu životního prostředí chápu, nicméně platí to, co řekl kolega zpravodaj, a já mu za ta slova děkuji. Pokud chceme dělat nějaké koncepční změny a chceme prosazovat nějaké dlouhodobé cíle a tendence, tak to skutečně musíme dělat způsobem, který je předvídatelný, který je prostě projednán s těmi, jichž se to týká, a ne způsobem, že během relativně rychlého legislativního procesu - všichni si vzpomínáte na to, jak jsme se tady scházeli ještě 15. ledna na mimořádné schůzi, abychom to všechno správně odsouhlasili. Tak takovýmto způsobem se nedají ty změny dělat.

Co se týká věcné podstaty, já souhlasím s tím, že ten název "zelená nafta" je zavádějící. On vznikl v nějakých dávných dobách a jeho původ je dávno předtím, než vůbec Strana zelených se dostala, abych tak řekl, do centra politického života a žila na pokraji politického spektra. (Smích v sále.) Takže nebylo jaksi nutno ten pojem "zelený" takto vyhraňovat. Dnes chápu, že by pravděpodobně nebylo možné jej použít. To je jasné.

Já jsem tady ve svém úvodním slově poprosil Sněmovnu, abychom nevpadli do té meritorní diskuse, protože mám trošku černé svědomí za ten dnešní den, že těch diskusí o relativně úzkých ohraničených, nicméně zásadních problémech v resortu zemědělství už jsme tady měli dneska docela dost, a bojím se, že pokud tady teď rozvineme meritorní diskusi, jestli zemědělec má právo odečítat si část spotřební daně, nebo nemá, když většinu času nejezdí po silnici, v jejíž prospěch ty spotřební daně jsou, ale po poli, tak to je prostě debata, na kterou si myslím, že nejsme tady připraveni. My jsme - doufám - připraveni na to, abychom rychle napravili legislativní opomenutí, nebo chybu, chcete-li, která se během toho projednávání stala, a zachovali tu kontinuitu právního prostředí, která tady byla.

Takže já skutečně se do té diskuse nechci pouštět a budu rád, když se omezíme na diskusi, zda je možné zkrátit projednávání během pěti dnů, s tím, že myslím, že na výborech je pro tuto diskusi dostatečný prostor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. A nyní s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Petr Zgarba, potom řádně přihlášený poslanec Petr Braný.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Kolegyně a kolegové, velmi krátce doplním pana ministra a podotýkám, že nejsem podepsán pod novelizací nebo tady pod tímto tiskem. Nicméně musím uznat, že pan ministr Bursík má pravdu, a tak jak hovořil pan ministr zemědělství, že pojem je zavádějící. Nicméně v historickém kontextu to bylo takto nazýváno, je to tak nazýváno ve většině evropských zemí dodnes, že se jedná o zelenou naftu.

Ve chvíli, kdy bychom neschválili tuto novelu, tak způsobíme v českém zemědělství v podstatě konkurenční nevýhodu pro české zemědělce, protože všechny země v rámci společné zemědělské politiky uplatňují vratku spotřební daně na fosilní paliva - prostě je to tak - s tím, že zlevňují energetický zdroj. Ve chvíli, kdy čeští zemědělci by tuto vratku neměli, tak by byli zákonitě dražší ve své výrobě. A to předpokládám, že ani pan kolega Bursík nechce, aby tomu tak bylo. Takže vynechme pojem "zelená nafta" a špatné označení a projednejme tuto novelu tak, aby byla co nejdříve v platnosti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zgarbovi. Hovořit bude pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Nebudu natahovat vaši trpělivost, protože pan ministr a vůbec předřečníci vůbec řekli vlastně podstatu, proč jsem se hlásil do řádné debaty.

Já nejsem zemědělec ani lesník a nejsem v žádném střetu, ani nejsem zastánce, a lobbista už vůbec, žádných biopaliv.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP