(18.20 hodin)
(pokračuje Kasal)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 37. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 129 poslanců, 68 bylo pro, 47 proti. Návrh na zamítnutí byl přijat. (Probíhá kontrola hlasování.)

 

Ještě probíhá kontrola, takže jsem neukončil první čtení.

Zdá se, že je všechno v pořádku, takže mohu konstatovat, že návrh byl zamítnut, a tím pádem je konec legislativního procesu této poslanecké iniciativy.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

29.
Návrh poslanců Petra Gandaloviče, Jiřího Papeže, Oldřicha Vojíře, Jiřího Hanuše,
Pavla Kováčika, Michala Haška a Zdeňka Macha na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 414/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády máme k dispozici jako tisk č. 414/1. Návrh uvede zástupce navrhovatelů, v tuto chvíli poslanec Petr Gandalovič.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, tento návrh zákona si klade za cíl napravit opomenutí, ke kterému došlo při projednávání novely zákona 86 o ochraně ovzduší a následujících novel zákonů, především právě novely zákona o spotřebních daních, které se všechny týkaly povinného přimíchávání biosložky do fosilních paliv, to znamená do nafty a benzinu. Tato část se právě týká přimíchávání metylesteru řepkového oleje do nafty a má svoji souvislost s tzv. zelenou naftou, to znamená jinými slovy, s právem zemědělců odečíst si 60 % spotřební daně zaplacené za tuto pohonnou hmotu.

Je pravda, že samotný princip vratky spotřební daně pro zemědělce byl již mnohokrát diskutován, a já musím říci, že v diskusi na téma, zda mají, nebo nemají zemědělci mít právo si odečíst část spotřební daně, by tady jistě zazněla celá řada názorů pro a proti. Já si myslím, že v této chvíli ovšem není prostor pro to, abychom diskutovali samotný princip tzv. zelené nafty, to znamená možnosti pro zemědělce odečíst si část spotřební daně. Prostě tento princip platil, byl součástí našeho právního řádu a je třeba jasně přiznat, že to bylo právě jenom legislativní nedopatření, na základě něhož ten princip je v současné chvíli zpochybněn či zcela znemožněn.

Došlo prostě k tomu, že zákon o spotřební dani a možnost odečtu se fakticky v současné době týká jenom čisté nafty, ale protože podle zákona o povinném přimíchávání čistá nafta se na našem trhu prakticky nevyskytuje a veškerá nafta k použití jako pohonná hmota je již dnes namíchána dvěma třemi procenty metylesteru řepkového oleje, tak při striktním výkladu zákona prostě na tuto směs není možné příslušnou vratku požadovat.

My jsme se snažili s Celní správou a s Ministerstvem financí nalézt cestu, která by nevyžadovala legislativní úpravu a byla by to cesta spíše výkladu tohoto zákona, nicméně pro právní jistotu všech zúčastněných, zejména pro případné kontroly, nakonec jsme se shodli, že by bylo lepší, kdybychom velmi malou stručnou novelou tuto věc vyjasnili. Proto jsem se rozhodl jako člen Poslanecké sněmovny požádat kolegy především ze zemědělského výboru, kteří celkem pochopitelně mají k této věci nejblíže, požádat je, abychom společnými silami předložili poslanecký návrh novely tohoto zákona. A znova opakuji, není to diskuse o tom, jestli spotřební daň má být pro zemědělce zvýhodněna, nebo nemá. Tato diskuse už proběhla! Měla by to být diskuse jenom o tom, jakým co nejrychlejším způsobem napravit legislativní chybu nebo opomenutí, ke kterému došlo při projednávání balíku novel v souvislosti s povinným přimícháváním.

Já si troufám vyjádřit naději, že Sněmovna takto k celému problému přistoupí a že meritorní debaty na téma zelená nafta ano nebo ne teď o půl sedmé budeme ušetřeni. A jestli budete tak opravdu vstřícní, propustíte tento zákon do druhého čtení a tak, jak vím, že bude navrženo, budete i souhlasit se zkrácením doby na projednávání. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Gandalovičovi a prosím, aby se zpravodajských povinností ujal pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Pan ministr životního prostředí je zvědav na obsah mého vystoupení. Zvolám tedy na začátek: Za vše může zelená nafta!

Já jako zpravodaj chci splnit své povinnosti potud, že musím zcela korektně říct a okomentovat vystoupení zástupců předkladatele, v tomto případě pana ministra zemědělství. Vážnost věci zde byla popsána, myslím si, velmi detailně, korektně, nebyl to jistě ani úmysl, ani pokus překvapovat naši zemědělskou veřejnost, jakkoliv bych asi já byl tím, kdo by se s chutí znovu pustil do debaty, pro niž není v tuto chvíli zrovna pravý čas, a sice o legitimitě konceptu zelené nafty. Jistě není možné hledat odpovědi formou překvapení přes noc, jakoby náhodou. Zásadně trvám na tom, že změna právního prostředí má probíhat v jasně předvídatelných a předem avizovaných krocích a není možné, aby ti, kteří podnikají v oblasti zemědělství, byli překvapováni něčím, co se tady jakoby náhodou zrodí, anebo na druhou stranu zásadními koncepčními změnami, které by ovšem byly schvalovány v časové tísni v závěru období tak, aby např. v prosinci bylo přijato něco, co platí od 1. 1. následujícího roku. Tak to nepochybně je!

Já podtrhuji žádost, která byla explicitně obsažena ve vystoupení pana předkladatele, a potřebu řešit zmíněnou kolizi velmi efektivně, pročež se v režimu prvního čtení vede obecná rozprava. Dovolte tedy, abych i jako zpravodaj navrhl zkrácení lhůty na projednávání na pět dnů, s čímž musí vyslovit souhlas zástupce předkladatelů, a myslím si, že potud jsem splnil svou roli zpravodaje přesně tak, jak jsem si to představoval, a vícero si nechám na jednání rozpočtového výboru. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP