(18.10 hodin)
(pokračuje Bublan)

Slyšel jsem od náměstka ministra zahraničních věcí takový zajímavý postřeh. Právě při kontrole hanojského zastupitelského úřadu, nebo našeho zastupitelského úřadu v Hanoji, byl svědkem toho, že před budovou našeho zastupitelského úřadu Vietnamci klečí anebo sedí na bobku v určitých rozestupech několik hodin, několik hodin čekají na to, aby byli vpuštěni, aby mohli zahájit svoje řízení, a klečí tam docela v takovém bych řekl potupném postoji. Samozřejmě každá strana to zdůvodňuje nějak jinak. Někdo říká, že tam dochází u nich k nějakému organizování, tak proto jsou v této pozici klečících. Někdo zase říká, že je to požadavek z naší strany, aby se tak trošku jakoby naladili na to, že na to nemají skutečně právní nárok, na vízum, ale potom je zase otázka, zda se naši úředníci nechovají jako nějací feudálové, kteří tedy milostivě udělí, nebo neudělí podle toho, jak vysoký úplatek je.

Systém je skutečně neprůhledný, neprůkazný. Novela tohoto zákona se tomu snaží dát určitý řád a určitou zákonitost. Zajímavé je to, že většinou zastupitelské úřady svádějí vinu na možnou korupci na policii a policie to zase svádí na zastupitelské úřady. Nevím, kde je pravda. Možná na každé straně něco. Samozřejmě do toho vstupují i různé zločinecké organizace, které organizují tato hromadná víza, protože mnohdy se víza skutečně udělují hromadně a naprosto nepřehledně.

Já se nedomnívám na rozdíl od svých předřečníků, kteří k tomu mají negativní postoj, že tento proces by zvýšil počet cizinců, kteří dostanou víza. Já si myslím, že spíše naopak. Když se tomu dá určitý řád a určitá povinnost, taková možná byrokratická, tak úředník si potom nedovolí dát vízum tam, kde jsou určité nesrovnalosti třeba v cestovním dokladu nebo v nějakých identifikačních údajích. Naopak to může vést k tomu, že právě průhlednost přispěje k tomu, aby víza byla udělována jenom tam, kde je všechno v pořádku.

Je kladen v tomto našem návrhu větší důraz na policii, a to z toho důvodu, že policie má daleko lepší přístup k vízovému informačnímu systému, má lepší přístup k schengenskému informačnímu systému a čerpá data z těchto skutečně objemných informačních systémů a může lépe odhalit právě falešné pasy anebo osoby, které už nedostaly vízum do jiné země, protože mají nějaký problém a podobně. Takže větší důraz na policii si myslím, že je velmi dobrý a potřebný.

Já bych chtěl požádat váženou Sněmovnu, i když jsem si vědom, že tam mohou být nějaké formální nedostatky, v tomto návrhu, aby zákon byl postoupen do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Františku Bublanovi. Nyní se hlásí pan poslanec Soušek.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem původně nechtěl hovořit, nicméně to, co tady zaznělo, tak vyžaduje, abych k tomu nějaké stanovisko měl.

Já chápu předkladatele, chápu jejich čestné a určitě ušlechtilé úmysly, aby se v tomto případě něco dělo. Nicméně vás chci upozornit na to, a není to jenom pouze myšlenka, ale je to osobní zkušenost, dlouholetá osobní zkušenost, že otevíráme Pandořinu skříňku. Říkám to doslova. Je to velmi nebezpečný krok, o který se tady pokoušíme.

Mluvilo se tady o případné korupci s udělováním víz. Já jsem velkým kritikem Ministerstva zahraničních věcí v některých věcech, ale pokud jde o konzulární činnost a víza, tak se jich musím bezpodmínečně zastat. Tady se nejedná o korupci na našich zastupitelských úřadech, tady se jedná o korupci, která se děje v tom státě předtím, v tom, koho pustí nebo nepustí na ambasádu atd. Dále potom jsou velmi zaangažovány některé firmy v České republice, které sem dovážejí načerno občany cizích národností. Nebudu specifikovat národnosti. Máme tady spoustu nevyřešených případů lidí, kteří sem přijeli na falešné pasy, kteří sem přijeli s falešnými doklady. A my nejsme schopni tyto případy dořešit.

Jestliže půjdeme do takovéto novely, hrozí nebezpečí daleko větší. Já bych nabádal k opatrnosti a z mého osobního hlediska bych rozhodně pro tento zákon nebyl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Souškovi. Hlásí se pan poslanec Exner. Ten má slovo. Písemné přihlášky nemám. Pokud se někdo hlásí do rozpravy, tak gestikulujte zřetelně, ať vás nepřehlédnu.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, v této věci jsme na minulé schůzi probírali písemnou interpelaci s poměrně velkým množstvím konkrétních údajů o tom, co se kolem konzulárních úřadů České republiky v zahraničí děje. Z veřejných zdrojů, které jsou v České republice publikovány, z nich některé jsme tady uváděli, se ukazuje, že situace před českými zastupitelskými úřady nejen ve Vietnamu, ale v celé řadě dalších zemí je prostě a dobře neudržitelná. Je možné docela dobře připustit, že vina není jenom na české straně, ale skutečností je, že máme takový systém, který vytváření podobných situací před našimi konzulárními úřady prostě a dobře umožňuje.

Kromě toho je tolik osobních svědectví o tom, že skutečně dochází ke korupčnímu jednání, že v žádném případě si neumím představit, že po seznámení s celou problematikou někdo, ať už je to ministr zahraničních věcí nebo někdo z poslanců nebo poslankyň, může prohlásit, že dosavadní systém je vyhovující.

Je docela možné, že nakonec úprava, která v Poslanecká sněmovně bude přijata, bude o něco jiná než to, co skupina poslanců navrhuje, ale není absolutně žádná pochybnost o tom, že Česká republika je v souvislosti s tím, co se před konzulárními úřady děje, pomlouvána, že je předmětem kritiky, že se vytváří obraz České republiky v řadě zemí jako o zemi, která prostě nedokáže zjednat pořádek v tom, aby důstojně lidé při styku s naším úřadem byli prostě a dobře vyřízení.

Domnívám se, že všichni ti, kteří kritizují předložený návrh zákona, by měli aspoň připustit diskusi ve druhém čtení a tam se případně zamyslet nad tím, co s touto věcí je prostě možné udělat. Já se osobně domnívám, že stav, který v současné chvíli je, prostě není možné trpět a že takový stav, pokud Sněmovna opakovaně by připustila, že se nebude věci věnovat, svědčí i o velmi špatné úrovni nás poslanců a poslankyň.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Václav Exner. Pokud se nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Je příležitost pro závěrečné slovo. Paní navrhovatelka nikolivěk. Paní zpravodajka? Nemusí vystoupit.

Čili, dámy a pánové, zazvoním gongem. Všechny vás odhlásím. Poprosím o novou registraci a přistoupíme k hlasování.

Nejprve rozhodneme o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu. Doufám, že všichni, kdož chtějí hlasovat, jsou přítomni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP