(16.20 hodin)

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, výbor pro životní prostředí se tímto tiskem zabýval 27. února 2008. Jak už zde bylo uvedeno, pod tiskem 396/1 vám předkládá usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila, a doporučuje, aby přijala k tomuto návrhu zákona změny a doplňky uvedené v uvedeném tisku. Zemědělský výbor se zabýval tímto tiskem 27. února 2008 a svým usnesením číslo 76 obsaženým v tisku 396/2 také doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tento zákon schválila ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Dovoluji si konstatovat, že přijaté pozměňovací návrhy v obou výborech jsou shodné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Do té mám přihlášku od pana poslance Ladislava Šustra.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si přednést pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 396. Tento zní: Na konci článku II Přechodná ustanovení se doplňuje bod číslo 3, který zní: 3. Ministr financí se zmocňuje použít prostředky určené na odstranění povodňových škod vzniklých v roce 2006 a na nová protipovodňová opatření, které byly převedeny do státních finančních aktiv, také na odstraňování povodňových škod vzniklých v roce 2006 na vodních tocích a vodních dílech. O toto použití se zvyšují celkové rozpočtové výdaje státního rozpočtu a snižují stavy na účtech státních finančních aktiv.

Dovoluji si krátké odůvodnění. V současné době je zákonem číslo 360/2007 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2008, zajištěno převedení prostředků určených na odstraňování povodňových škod vzniklých v roce 2006, které nebyly v roce 2007 vyčerpány, do kapitoly operace státních finančních aktiv, a to na stejné účely. S ohledem na to, že je třeba zajistit prostředky na odstranění povodňových škod vzniklých v roce 2007, je vhodnější místo nových požadavků na státní rozpočet využít zbylé prostředky, které nebyly a nebudou vyčerpány na odstranění povodňových škod vzniklých v roce 2006, i na odstraňování povodňových škod vzniklých v roce 2007 i nová protipovodňová opatření a zároveň mít zajištěny prostředky k okamžitému použití na odstraňování případných povodňových škod v dalších letech. V případě, že k povodňovým situacím nedojde, budou dočerpány v souladu s původním určením na nových protipovodňových opatřeních.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ladislavu Šustrovi. Pokud se nikdo do podrobné rozpravy již nehlásí, tak končím podrobnou rozpravu. Končím také druhé čtení této vládní předlohy s poděkováním panu ministru Gandalovičovi a panu zpravodaji Menclovi.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

16.
Vládní návrh zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání
a buněk určených k použití u člověka a o změně souvisejících zákonů
(zákon o lidských tkáních a buňkách)
/sněmovní tisk 393/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Pane ministře, ujměte se slova. (Ministr byl nepřítomen, po chvíli přišel do sálu.)

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane místopředsedo, všem se omlouvám.

Dámy a pánové, dovolte mi představit sněmovní tisk číslo 393 týkající se zákona, který hovoří o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka o změně souvisejících zákonů. Tento zákon hovoří o zajištění lidských tkání a buněk především ve smyslu směrnic, které upravuje, takže se jedná o čistý transformační zákon, který byl připravován již v předchozím volebním období a nebyl potom nakonec projednán. Předkládáme ho a je určitým restem v našich harmonizačních zákonech.

Tento zákon především upravuje základní pojmy, jasně diferencuje, co je tkáň, co je buňka, a dává přesné návody, jak s tím pracovat. Jistě všichni znáte případ, který byl řešen v Brně v tkáňové bance, který byl důsledkem absence úpravy a určité libovůle pracovníků příslušného pracoviště. Tento zákon např. také zabrání jakékoli praxi, co se týče přeshraniční spolupráce o tkáních, který se týká samozřejmě i vývozu tkání. Je to to, co nám ukládají směrnice, které tento zákon harmonizuje. Definuje také dárce tkání a jiné podmínky, za kterých se může tkáň odebírat.

Víte, že bylo plno sporů, které se odehrávaly v rámci projednávání transplantačního zákona, takže některé části byly ošetřeny tímto zvláštním zákonem. Dále jsou ošetřeny lépe a podle nich můžeme být daleko klidnější, co se týče nakládání s buňkami a tkáněmi člověka, přičemž se splňují i ty podmínky, které hovoří o bezplatnosti darování orgánů a o podmínkách odběru.

To je na úvod vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení. Tím je poslanec Jozef Kochan.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP