(16.30 hodin)

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení páni ministři, vážené paní poslankyně, poslanci, zákon o lidských tkáních a buňkách, sněmovní tisk 393, zapracovává, jak tady pan ministr uvedl, příslušné předpisy Evropských společenství a stanoví podmínky pro zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka, popřípadě ke zhotovení produktů z lidských tkání nebo lidských buněk určených k použití u člověka, a to při jejich darování, opatřování, vyšetřování, zpracování, skladování a distribuci. Je v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady č. 98/34 Evropského společenství a další směrnicí č. 98/48.

Zákon vymezuje základní pojmy tkáňového zařízení diagnostických laboratoří, odběrového zařízení a jejich vzájemného smluvního fungování. Popisuje dovoz buněk, vývoz tkání mezi Českou republikou a třetími zeměmi a distribuci mezi Českou republikou a členskými zeměmi společenství. Samostatnou kapitolou je v hlavě 4 úloha Ministerstva zdravotnictví a SÚKL. Důležitou kapitolou je část týkající se podmínek pro zacházení s tkáněmi a buňkami, povolovací činnost a kontrolní činnost. Samozřejmostí jsou i části zákona týkající se správních deliktů při porušení pravidel v dikci tohoto zákona.

V důvodové zprávě se uvádějí všechny právní předpisy, které s použitím lidských tkání a buněk mají souvislost.

Jaký je smysl tohoto vládního zákona? Použití tkání a buněk pro léčebné účely je rychle se rozvíjejícím odvětvím lékařského výzkumu a medicíny, která dává naději i na léčbu onemocnění dosud obtížně léčitelných. Vzhledem k tomu, že tkáně a buňky jsou často poskytovány pro léčebné použití do různých zemí nebo jsou používány jako materiál pro technologické zpracování v různých zemích, narůstá potřeba zajistit srovnatelný standard záruk jakosti a bezpečnosti tkání a buněk i mezinárodně. Proto se otázkám zajištění jakosti a bezpečnosti tkání věnuje v posledních letech zvýšená pozornost v rámci Evropské unie i České republiky. Navrhovaná právní úprava je nezbytná jak pro Českou republiku, tak i z důvodu členství České republiky v Evropské unii, včetně nutnosti transponovat směrnice Evropského společenství ve stanovené lhůtě.

Navrhovaná právní úprava představuje ročně náklady asi 1,85 mil. Kč z rozpočtu kapitoly Ministerstva zdravotnictví pro zajištění činnosti inspektorů. V České republice působí 27 tkáňových bank a 30 center asistované reprodukce.

Součástí právní úpravy zákona je rozdílová tabulka mezi vládním návrhem zákona o lidských tkáních a buňkách se směrnicemi Evropského parlamentu, Evropské komise a Rady. Rovněž tak je přílohou věcný návrh vyhlášky.

Doporučuji tento návrh propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jozefu Kochanovi, který je zpravodajem pro první čtení. Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se pan poslanec Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, já jen velmi stručně bych chtěl připomenout a probudit některé z nás v tomto sále takovou zajímavostí, kterou tento zákon obsahuje. Je to několik věcí, které velmi významným způsobem posilují práva člověka, práva pacienta.

Mimo jiné si možná někteří z vás vzpomínají na pražskou výstavu těl Bodies, která vyvolala mnohé diskuse o oprávněnosti vystavování tkání člověka pro komerční účely. Dokonce se tam hovořilo o možnosti zneužití těla nebo lidských tkání pro reklamu a komerční účely. Já bych chtěl upozornit, že součástí tohoto ministerského návrhu - což velmi kvituji a ministerstvu za to velmi děkuji - je návrh na změnu zákona č. 20/1966 o péči o zdraví lidu, a to tak, že součástí souhlasu pro použití tkáně nebo těla člověka, těla zemřelého, je vymezení účelu použití těla pacienta. To znamená, že pacient nebo člověk, který se rozhodne takovou tkáň darovat, bude muset dát i jasný kvalifikovaný souhlas s tím, jak bude s jeho tkáněmi do budoucna nakládáno, a tím budou do budoucna posílena práva občanů této země a práva pacientů a zajištěna do budoucna ochrana, aby se nemohlo stát, že s jejich těly nebo lidskými ostatky bude nakládáno nějakým způsobem, který by si oni sami nepřáli. Moc za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šťastnému. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Odhlásím vás a prosím o novou registraci.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání tohoto tisku k projednání výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Táži se, zdali má někdo nějaký další návrh. Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 29. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 109 poslanců, 108 bylo pro, nikdo proti. Tento návrh jsme přikázali k projednání výboru zdravotnímu.

 

Nyní se budeme věnovat dalšímu bodu, což je

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2002 Sb., o podmínkách
uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých
souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony
/sněmovní tisk 415/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra Tomáše Julínka, aby se opět ujal slova a předložený návrh uvedl.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, opět máte před sebou návrh zákona, který je z těch harmonizačních. Tady opět jsme po čase, podobně jako u tkání a buněk, a doháníme resty minulých vlád.

Předložený návrh upřesňuje transpozici základní směrnice Evropských společenství pro oblast biocidních přípravků, to je směrnice 98/8/ES, a transponují se čtyři směrnice Komise Evropských společenství vydané v letech 2006 a 2007, kterými se zařazují účinné látky do seznamu účinných látek schválených na úrovni Společenství pro použití v biocidních přípravcích. V části návrhu novely zákona č. 120, která upravuje výkon státní správy, se návrhem zákona provádí adaptace na nařízení Evropských společenství, které bylo vydáno pod číslem 14/51 z prosince 2007, takže zapracováváme i čerstvé směrnice.

V souladu s ústavou se v této souvislosti návrhem zřizuje oprávnění Ministerstva zdravotnictví vydat rozhodnutí na základě a v mezích nařízení Evropských společenství vydaných na úseku biocidních přípravků.

Pak jsou novelizovány související zákony. Především se jedná o novelu zákona o správních poplatcích, kde se navrhuje příslušná úprava. Novelou kompetenčního zákona se potom do působnosti Ministerstva zdravotnictví doplňuje oblast uvádění biocidních přípravků na trh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře, za to, že jste uvedl tuto předlohu. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miroslav Krajíček jako zpravodaj pro první čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP