(16.10 hodin)
(pokračuje Vojíř)

K tomuto návrhu přijal hospodářský výbor tři části doprovodného usnesení. Já si poté v obecné rozpravě dovolím navrhnout z mého pohledu ještě jedno doprovodné usnesení, které by mohlo mít univerzálnější charakter a mohlo by nahradit, pokud to Sněmovna uzná za vhodné, tato tři dílčí doprovodná usnesení.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Sehoř, protože jsme v prvém čtení přikázali k projednání tento tisk hospodářskému výboru. Připomínám, že usnesení tohoto výboru máme k dispozici jako tisky 380/2 a 3.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jako zpravodaj budu tedy informovat o tom, že hospodářský výbor projednal danou problematiku, navrhl dvě usnesení. Jedno usnesení je číslo 156. Ty změny, které navrhuje, se týkají z jedné strany, když to vezmu popořádku, akciové společnosti České dráhy, kdy se předpokládá jejich činnost - kromě toho, že budou mít činnost zadanou tímto zákonem, tak budou mít i další činnosti z obchodního zákoníku. Další záležitost se týká přístupu dopravců k majetku akciové společnosti, nediskriminačního přístupu. Další záležitost se týká odděleného účetnictví pro činnosti s veřejnými prostředky. Další návrh se týká stanoviska vlády - ošetřuje se stanovisko vlády tak, aby se ošetřil majetek, který je na Správě železniční dopravní cesty. Další věc je, že Správa železniční dopravní cesty kromě toho, že spravuje dráhu ve veřejném zájmu, může také spravovat dráhu na smluvním základě. Další záležitost je, že se zvyšuje počet členů správní rady z pěti na sedm, a poslední návrh se týká toho, že v přechodných ustanoveních by se měla zavést živá dopravní cesta.

Kromě usnesení číslo 156 hospodářský výbor má ještě usnesení číslo 157, jistě ho máte všichni k dispozici. Jedná se o doprovodné usnesení, jsou tam tři body. Ten první bod se opět týká živé dopravní cesty, je to v souladu s usnesením vlády. Druhý bod se týká zřízení dcery nebo dcer osobní doprava, také v souladu s usnesením vlády. A třetí bod se týká tzv. zbytného majetku.

To je vše, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu zpravodaji Karlu Sehořovi a otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí do obecné rozpravy, takže obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Hlásí se pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, tak jak jsem ve svém úvodním slově dnes avizoval, dovolím si přednést jeden návrh, který by měl být hlasován v rámci bloku doprovodných usnesení. Tento návrh by zněl: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, resp. Ministerstvo dopravy, o předložení koncepce dokončení transformace české železnice. Termín 31. 12. 2008.

Myslím si, že jste, vážené dámy a pánové, mohli zaregistrovat, že můj vážený předřečník zkonstatoval, že doprovodná usnesení hospodářského výboru v drtivé většině kopírují i rozhodnutí vlády včetně termínů. Já se domnívám, že tento můj návrh je mnohem podstatnější, protože si myslím, že si ctěná Sněmovna zaslouží dostat informaci o tom, jak bude nejen pokračovat, ale hlavně jak bude dokončen a v jakém čase bude dokončen proces transformace Českých drah, neboť je to velký projekt, byl započat v roce 2002 a bylo by dobré, kdyby např. v roce 2009, resp. 2010, mohl být dokončen a byl funkční. To je podstatné.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy podrobné? Pokud tomu tak není, tak i podrobnou rozpravu končím a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodajovi.

 

Budeme se nyní věnovat dalšímu bodu, což je

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 396/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Pan ministr Gandalovič je v blízkosti sněmovny, už ho vidím, takže není třeba přerušovat schůzi a pan ministr Gandalovič se bezprostředně poté, co si vezme potřebné materiály, ujme slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, ve druhém čtení projednáváme novelu zákona 254 o vodách, tzn. vodní zákon. Je to prosím ten vládní návrh, nikoliv návrh kolegů poslanců. A tento návrh se týká možnosti realizace protipovodňových staveb, resp. zpřesnění pravidel, jakými stát může případně zasáhnout do vlastnických práv při přípravě realizace těchto staveb.

Tato novela je velmi potřebná, protože jak už jsem tady při úvodu pro prvé čtení řekl, Česká republika má relativně v současné době dostatek finančních prostředků pro stavbu protipovodňových opatření a celá řada těchto projektů je právě brzděna velmi obtížným majetkovým vyjednáváním s jednotlivými vlastníky. My se skutečně snažíme se s jednotlivými vlastníky dohodnout, protože to je samozřejmě vždycky správný postup, ale tato novela umožňuje v případě, že k té dohodě nedojde, použít obecná ustanovení zákona o vyvlastnění.

Po projednání v prvním čtení byla novela přikázána k projednání zemědělskému výboru a výboru pro životní prostředí. V rámci tohoto projednávání byly předloženy čtyři pozměňovací návrhy a oběma výbory tyto pozměňovací návrhy byly schváleny. I já budu doporučovat, aby potom ve třetím čtení byly tyto pozměňovací návrhy schváleny.

Musím také připomenout, že na toto téma jsme pro oba dva výbory uspořádali odborný seminář, kde byly prezentovány jednotlivé projekty v jednotlivých regionech, a myslím si, že je tady shoda na tom, že to je správný směr, že to je novela, která velmi šetrným a rozumným způsobem zasahuje do vlastnických práv. Naopak, že přináší větší jistotu i těm vlastníkům pozemků, které by byly dotčeny případným tzv. řízeným rozlivem, to znamená těch tzv. suchých poldrů.

Dovolím si požádat, abyste propustili tento zákon do třetího čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Usnesení výborů, které jste zmínil, byla rozdána jako sněmovní tisky 396/1 a 2. Zpravodaj obou výborů pan poslanec Václav Mencl tato usnesení uvede.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP