(18.00 hodin)

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi jen krátké objasnění.

Odmítám paralelu mezi děním kolem Mnichova a Kosova. Československá první republika zachovala všechna práva svých menšin. Snad pouze Švédové ve Finsku měli v 30. letech lepší postavení než menšiny v Československu. Německojazyčné univerzity, školy a všechno byly otevřeny, fungovaly do posledního dne soužití. Byla úplně jiná situace. Poslanci byli v parlamentě a tam hlasovali. Tudíž zde srovnat toto - a nepamatuji se, že by československá armáda či četnické oddíly vtrhly do pohraničí a tam vraždily, střílely a vyháněly obyvatelstvo. To se prosím v 30. letech nestalo. Odmítám tudíž veškeré paralely mezi Mnichovem a tím, co se stalo v Kosovu.

Za druhé. Vražda je vražda. Nicméně je veliký rozdíl, jestli vraždy a násilnosti se konají bojůvkami, nebo jestli regulérní armáda, regulérní vojsko jednoho státu a velitel tohoto vojska se na tom podílí.

Do třetice. Neznám žádné opravdu dobré řešení, dneska už to bylo řečeno, pro Kosovo. Veškerá řešení mají své slabé stránky. Ale od žádného kritika, a slyšel jsem kritik mnoho zde v této Sněmovně, v evropské diskusi, všude, nikdo ještě nenavrhl lepší řešení. Zachování statu quo není řešení.

Souhlasím s tím, co už bylo řečeno. Jediné - evropská budoucnost celého Balkánu přinese snesitelné řešení, když hranice mezi národy a národnostmi nebudou už hrát tu roli jako dneska. Tudíž se musíme zasadit o to, aby všechna tato území, všechny tyto státy co nejdříve byly přijaty do Evropské unie.

Děkuji vám mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za závěrečné slovo. Ptám se pana zpravodaje. Prosím.

 

Poslanec Jan Hamáček: Já bych pouze zrekapituloval, že v obecné rozpravě vystoupilo osm kolegyň a kolegů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Končím tedy i závěrečná slova.

Otevírám rozpravu podrobnou. Mám do ní přihlášku pana kolegy Vidíma. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Paní a pánové, chtěl bych poprosit Poslaneckou sněmovnu, aby o navrženém usnesení rozhodla ve dvou hlasováních. Nejprve v té části, ve které vyjadřuje své přesvědčení, jedno hlasování, a druhé hlasování o žádosti na vládu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji za návrh. Pan zpravodaj kýve, že takto je to možné hlasovat. Budeme tedy hlasovat podle návrhu pana kolegy Vidíma.

Má někdo ještě jinou přihlášku do podrobné rozpravy? Není tomu tak. I podrobnou rozpravu končím.

Je zájem pana ministra v podrobné rozpravě se vyjádřit? Není tomu tak. Pan zpravodaj po podrobné rozpravě? Také ne.

Budeme tedy hlasovat ve dvou částech, tak jak bylo navrženo. Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Tak jak bylo řečeno, budeme hlasovat o první části návrhu usnesení v hlasování pořadové číslo 177, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 177. Z přítomných 131 poslance pro 127, proti 1. Návrh byl přijat. Děkuji.

 

Budeme hlasovat o druhé části, jak navrhl kolega Vidím, a to v hlasování pořadové číslo 178, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 178. Z přítomných 134 poslanců pro 73, proti 6. I tento návrh byl přijat. Děkuji vám.

 

Tak jsme přijali usnesení zahraničního výboru. (Probíhá kontrola hlasování.) S konstatováním ještě vyčkám na kontrolu hlasování. Pokud není výhrad, dám hlasovat o návrhu usnesení jako celku. A pan kolega Jan Kasal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážené dámy, vážení pánové, přiznávám se - uvedl jsem v omyl hlasovací zařízení a hlasování zpochybňuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Toto odůvodnění jsem ještě neslyšel, velice originální. Ale samozřejmě že nechám hlasovat o návrhu pana místopředsedy Jana Kasala o tom, že písemný záznam o výsledku hlasování je v rozporu s jeho úmyslem, který vyjádřil v hlasování.

 

A toto zpochybnění bude hlasováno jako hlasování pořadové číslo 179, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 179 Sněmovna vzala za svůj návrh pana kolegy Jana Kasala. (Výsledek hlasování nebyl oznámen: přítomno bylo 135 poslanců, pro bylo 89, proti 12.)

 

Tedy budeme o té druhé části usnesení hlasovat ještě jednou, a to v hlasování pořadové číslo 180, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro druhou část usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 180. Z přítomných 135 poslanců pro 73, proti 20. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu usnesení jako celku, abych dodržel literu jednacího řádu, a to v hlasování pořadové číslo 181, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 181. Z přítomných 137 poslanců pro 117, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu ministrovi zahraničních věcí. Děkuji panu předsedovi zahraničního výboru za zpravodajskou zprávu a za pomoc při projednávání této věci. Končím bod číslo 125.

 

Máme pevně zařazený bod číslo 73 jako sedmý pevně zařazený bod dnešního odpoledne. Ptám se pana předsedy klubu ODS - vzhledem k tomu, že jde o vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Ukrajinou, kterým se mění Smlouva mezi Českou republikou a Ukrajinou o právní pomoci v občanských věcech, jestli ještě je ochoten... (Dohadování mezi poslanci a ministry.)

 

Ano. Pan předseda klubu je tolerance sama stejně jako já, takže zahájím sedmý pevně zařazený bod, to je bod číslo

 

73.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou
a Ukrajinou, kterým se mění Smlouva mezi Českou republikou a Ukrajinou
o právní pomoci v občanských věcech, podepsaná 28. května 2001 v Kyjevě
/sněmovní tisk 343/ - druhé čtení

 

Za vládu přednese návrh pan kolega Jiří Pospíšil a prosím pana profesora Jičínského, aby se připravil jako zpravodaj. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající. Budu velmi stručný, protože v prvém čtení jsem podrobně odůvodnil obsah této změny úmluvy mezi Českou republikou a Ukrajinou.

Cíl je jediný. Jde o to, aby na základě případné přijaté změny o dětech, které mají ukrajinské občanství a jsou na území České republiky, tak aby o jejich osvojení a úpravě poměru k těmto dětem rozhodoval český soud, nikoliv soud ukrajinský. Změna tedy je pouze v působnosti soudu a má to vést k rychlejšímu řešení sporů kolem dětí, a tím k většímu komfortu ve vztahu k nim.

Příslušný výbor zahraniční toto projednal, vyjádřil souhlas s ratifikací. Já vás žádám, abyste tímto vyjádřili souhlas i vy. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP