(18.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Jiřímu Pospíšilovi. Sněmovní tisk 343/1 je zpráva zahraničního výboru, usnesení tohoto výboru, a prosím pana poslance Zdeňka Jičínského jako zpravodaje zahraničního výboru, aby toto odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, už při jednáních v prvním čtení byl tento návrh změny protokolu mezi Českou republikou a Ukrajinou hodnocen velmi pozitivně. Při jednání na zahraničním výboru toto pozitivní hodnocení bylo ještě prohloubeno tím, že určité pochybnosti nebo některé sporné věci, které byly konstatovány jako řekl bych ne přesná interpretace určitých ustanovení, byly vyjasněny. Takže zahraniční výbor, když přijímal usnesení, tak jej přijal bez nejmenších pochybností a považuje tento návrh za velmi pozitivní, protože slouží humánním účelům, zájmům dětí, což myslím je cíl, který musíme mít na zřeteli.

Takže usnesení 104 zahraničního výboru z 19. schůze 17. ledna doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení v tomto znění: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Protokolu mezi Českou republikou a Ukrajinou, kterým se mění Smlouva mezi Českou republikou a Ukrajinou o právní pomoci v občanských věcech, podepsaná 28. května 2001 v Kyjevě. Dále jsou ty známé protokolární záležitosti - pověřuje mě, abych toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny. Ve smyslu tohoto usnesení jsem podal tuto zprávu a doporučuji Poslanecké sněmovně, aby toto usnesení schválila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Pan kolega Václav Exner. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Vážení kolegové, s omluvou, ale nezdržím vás příliš. Chci jenom uvést, že jsem vznesl určité výhrady k textu té změny v prvním čtení. Musím konstatovat, že zástupci Ministerstva spravedlnosti nevyjasnili při jednání zahraničního výboru věc uspokojivě, ale shodli jsme se na řešení, že soudy si s tím určitě poradí. Já tento názor také zastávám a rovněž doporučuji ratifikaci.

Vystupuji ale hlavně proto, že přece jenom by ti, kteří sjednávají smlouvy, měli mít trochu více péče o řekněme i o jazykovou úroveň a nekonfliktnost těch jednotlivých ustanovení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím.

Otevírám podrobnou rozpravu. Slyšeli jste návrh usnesení.

 

Pokud nikdo nemá žádný návrh v podrobné rozpravě, ptám se, kdo s návrhem usnesení, který snad nemusím opakovat, nebo pan zpravodaj ho nemusí opakovat, souhlasí.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 182, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro, dát souhlas k ratifikaci s touto dohodou. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 182 z přítomných 132 pro 118, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas a Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci Protokolu mezi Českou republikou a Ukrajinou, kterým se mění Smlouva mezi Českou republikou a Ukrajinou o právní pomoci v občanských věcech, podepsaná 28. května 2001 v Kyjevě.

Končím bod číslo 73 a také končím dnešní jednací den, vyhovím požadavku klubu Občanské demokratické strany na poradu klubu.

Zároveň konstatuji podle jednacího řádu, že zítra není jednací den, zítra se připravuje zasedání společné schůze Poslanecké sněmovny a Senátu. Sejdeme se v pátek v 10 hodin ve Španělském sále Pražského hradu na společné schůzi.

Přeji vám hezký večer a končím dnešní schůzi.

 

(Jednání skončilo v 18.15 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP