(Jednání pokračovalo v 16.22 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím teď paní poslankyni Hanu Orgoníkovou, aby odůvodnila návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2008. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená vládo, k návrhu pravidel poslaneckých klubů pro rok 2008 bych uvedla, že tento návrh, schválený na schůzi organizačního výboru 30. ledna 2008, je ve znění schválených pravidel hospodaření na rok 2007, s tím, že měsíční příspěvek je stanoven pevnou částkou na jednotlivé poslanecké kluby ve výši 24 500 Kč měsíčně a variabilní částkou ve výši 3550 Kč na každého člena klubu. Finanční prostředky budou uvolňovány měsíčně jako v loňském roce. Proto doporučuji, abychom pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2008 v Poslanecké sněmovně schválili.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Tuto rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Paní zpravodajko, asi nemusíte znovu číst usnesení. Máme ho všichni před sebou. Končím tedy i rozpravu podrobnou.

 

Dovoluji si vás požádat, abyste se v hlasování s pořadovým číslem 173, které tímto zahajuji, vyslovili o souhlasu nebo nesouhlasu s takto navrženým usnesením. Kdo, prosím, souhlasí s usnesením dle návrhu organizačního výboru? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 142 poslankyň a poslanců pro 106, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 16 hodin 24 minut. Zařadili jsme na 16 hodin 30 minut pevně bod 125 - Informace ministra zahraničních věcí o budoucím statutu Kosova. Teoreticky bychom mohli čtyři minuty, respektive pět minut, strávit tím, že budeme pokračovat v rozpravě zákona o Národním parku Šumava. Protože tato rozprava byla přerušena vzhledem k poměrně velkému rozsahu této rozpravy již před přerušením, netroufnu si tento čas vyplnit Národním parkem Šumava, a proto předávám řízení schůze panu místopředsedovi Filipovi a avizuji, že bude otevřen bod Informace ministra zahraničních věcí o budoucím statutu Kosova.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, abychom udělali proceduře zadost - myslím, že paní kolegyně Talmanová jasně vysvětlila, z jakého důvodu nebudeme dodržovat ten schválený pořad schůze. To znamená že bod, který je teď pevně zařazen, nebudeme projednávat. Prosím vás tedy o jedno hlasování velmi nekonfliktní, že ten pátý pevně zařazený bod zařadíme za ten časově závazný bod o statutu Kosova.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 174. Ptám se, kdo je pro výměnu toho bodu. Čili pátý pevně zařazený bod bude jako šestý. (Hlas z vládních lavic: Je to nesrozumitelné.) Dobře. Pan ministr životního prostředí a místopředseda vlády Martin Bursík mě upozorňuje, že je to nesrozumitelné.

My jsme pevně zařadili na dnešní odpolední jednání celkově sedm bodů s tím, že pátým bodem jednání měl být návrh o Národním parku Šumava. Protože jsme ale dnes dopoledne schválili na pevný časový termín bod o usnesení zahraničního výboru ve věci srbské provincie Kosovo a nezbývá nám mnoho času na projednávání pevně zařazeného bodu, žádám vás o souhlas s tím...

Tak ještě jinak. Teď mě informuje pan místopředseda vlády, že pan ministr zahraničních věcí přijde z té schůzky, kterou měl avizovanou, v pět hodin. Paní kolegyně Kateřina Jacques řekla dopoledne, že přijde v půl páté, proto jsme to pevně na půl pátou zařazovali rozhodnutím Sněmovny. Nezbývá nám tedy, než využít jednacího řádu k tomu, abych toto označil za mimořádnou situaci a mimo dobu 9.00 až 9.30 rozhodl o změně tohoto usnesení.

Budeme tedy pokračovat bodem číslo 51, který, pokud nebude dokončen, přerušíme v 17 hodin a potom budeme jednat to, co jsme měli původně dopoledne schváleno jako pevně zařazený bod na 16.30. V tomto ohledu budeme hlasovat dvakrát, tak jak vyžadoval pan ministr vnitra Ivan Langer, který je přece jen znalcem jednacího řádu. To znamená jestli je důvod pro to, abychom změnili to usnesení z dopoledne. A potom, jestli uznáte, že ten důvod tady existuje, abychom nedělali půlhodinovou pauzu do příchodu pana ministra, protože bez pana ministra by to nebylo vhodné projednávat, bychom tedy pokračovali pevně zařazeným bodem. Souhlasíte s postupem, který jsem navrhl? Dobře.

 

Nyní bychom tedy v hlasování pořadové číslo 174 rozhodli, že jsou důvody, abychom bod pevně zařazený na 16.30 posunuli na 17.00. Kdo je pro to, že tady existuje takový důvod? Zahájil jsem hlasování. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 174 z přítomných 155 pro 120, proti nikdo. Poslanecká sněmovna shledala důvody pro změnu našeho dopoledního usnesení.

 

Já vás ještě jednou odhlásím. Prosím vás o novou registraci, protože je pravděpodobně jasné, že nás tady ten původní počet v tuto chvíli není.

 

V hlasování pořadové číslo 175 rozhodneme o pevném zařazení bodu zprávy zahraničního výboru a zprávy ministra zahraničních věcí ke Kosovu na 17 hodin. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 175 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 175 z přítomných 130 pro 114, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Ano, čili budeme pokračovat pevně zařazeným bodem číslo pět, a to je bod 51 našeho programu schůze. Tím je

 

51.
Návrh poslanců Vojtěcha Filipa, Kateřiny Konečné, Marty Bayerové,
Ivany Levé a Pavla Hojdy na vydání zákona o Národním parku Šumava a o změně
zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 379/ - prvé čtení

 

Opakuji, že stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 379/1. Paní kolegyně Kateřina Konečná jako zástupce navrhovatelů je u stolku zpravodajů. Požádám pana zpravodaje Přemysla Rabase, aby také zaujal své místo u stolku zpravodajů, a budeme pokračovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP