(16.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Vážený pane zpravodaji prosím, sdělte nám, o čem a v jakém pořadí budeme hlasovat.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Kolegyně a kolegové, v diskusi vystoupili dva řečníci, pan ombudsman a pan poslanec Exner, s tím, co jsem říkal i ve své zpravodajské zprávě, že se vedla kolem toho v petičním výboru diskuse. Navrhoval jsem zhruba stejné usnesení, jaké předložil kolega poslanec Exner, s tím, že jsem požadoval, aby v legislativním plánu vlády byly uvedeny některé časové, termínové horizonty, kdy to vláda bude projednávat. Není to problém roku 2006, jak bylo řečeno i v petičním výboru, ale je to za celé pětileté volební období, během kterého funkci veřejného ochránce práv vykonává dr. Otakar Motejl.

Opravil bych ještě pana ministra Cyrila Svobodu, že v návrhu usnesení kolegy Exnera je řečeno v co nejkratší době, ne neprodleně. Samozřejmě můžeme polemizovat, co je to neprodleně a v co nejkratší době, co je přijatelnější, ale neprodleně není zítra ani pozítří a nejkratší doba také ne. Je to spíše jen slovíčkaření.

Paní předsedající, k hlasování je návrh kolegy Exnera na usnesení, které předložím. Pokud bude nutné, usnesení přečtu. Dále je to usnesení petičního výboru, které navrhuje vzít zprávu o využití doporučení veřejného ochránce práv na změny právní úpravy uvedené v Souhrnné zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2006 podle sněmovního tisku 365 na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Opravte mě, jestli se mýlím, ale domnívala jsem se, že pan poslanec Exner respektuje vzetí na vědomí této zprávy a jeho usnesení je rozšiřující k tomuto usnesení.

Nejprve bychom hlasovali o usnesení petičního výboru, vzetí zprávy na vědomí, a posléze o návrhu pana poslance Exnera.

Požádám vás prostřednictvím zvukového zařízení, aby se všichni dostavili k hlasování do sálu. Na žádost pana zpravodaje vás odhlašuji a žádám všechny o novou registraci. Počet přítomných se ustaluje.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 171. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak ho navrhuje petiční výbor, tedy vzetí na vědomí této zprávy? Kdo je proti?

Z přítomných 126 poslankyň a poslanců pro 124, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

V následujícím hlasování s pořadovým číslem 172, které tímto zahajuji, rozhodneme o návrhu usnesení pana poslance Exnera. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 133 poslankyň a poslanců pro 39, proti 49. Tento návrh nebyl schválen.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji veřejnému ochránci práv panu Otakarovi Motejlovi za jeho návštěvu zde v Poslanecké sněmovně.

 

Přikročíme k projednávání bodu

 

124.
Návrh Pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2008

 

Podle § 72 odst. 2 našeho jednacího řádu předkládá organizační výbor Poslanecké sněmovny ke schválení návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro každý kalendářní rok. K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení organizačního výboru č. 207 z jeho 44. schůze z 30. ledna tohoto roku. Tento návrh odůvodní členka organizačního výboru paní poslankyně Hana Orgoníková.

Prosím, aby kolegové paní poslankyni Orgoníkové laskavě sdělili, že projednáváme tento bod, a vás žádám o chvilku strpení. Předpokládám, že paní poslankyně se vzápětí dostaví.

Jsem v obtížné situaci, protože organizační výbor pověřil paní poslankyni Orgoníkovou tímto úkolem svým hlasováním. Obávám se, že kdybych vyzvala kteréhokoliv přítomného člena organizačního výboru, aby se ujal této role, překročila bych svou pravomoc, i když je to věc pouze formální.

Prosím pana poslance Zapletala o slovo.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Paní předsedající, dovolím si požádat o pětiminutovou schůzku pro poslanecký klub ČSSD.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Samozřejmě vám ráda vyhovím. Sejdeme se v 16.22 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP